Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witojcie.
Potrzebuję dwóch modemów: jednego na usb z opcją wysyłania smsów i supportem pod normalny system, drugi koniecznie na pcmcia. O ile ten pierwszy wystarczy w 3g, o tyle w drugim chciałbym mieć hs[ud]pa. O co się rozchodzi: ten drugi potrzebny mi jest do laptopa w plenerze, pierwszy potrzebowałbym do wysyłania esków do siebie o stanie komputera.
Planuję zrobić od podstaw water cooling, także informacje o temperaturze są koniecznością, przynajmniej w fazie testowania ;)
Softowo ogarnę to, bo znam polecenia AT, dodatkowo chciałbym mieć dostęp do komputera po ssh(jestem za natem). Interesuje mnie głównie rynek wtórny, bo opcje typu abonament nie wchodzą w grę(posiadam karty sim w odpowiedniej taryfie).
lis6502 napisał(-a):
O ile ten pierwszy wystarczy w 3g, o tyle w drugim chciałbym mieć hs[ud]pa.
Przypadkiem HSDPA i HSUPA to nie jest 3G właśnie? ;)
lis6502 napisał(-a):
Softowo ogarnę to, bo znam polecenia AT, dodatkowo chciałbym mieć dostęp do komputera po ssh(jestem za natem).
Ale po co? Jest wiele gotowych narzędzi jak gsm-utils lub smstools. Wysłanie SMS jest proste jak wpisanie:
gsmsendsms -d /dev/ttyUSB2 NUMER "Tekst"
Odbierania za pomocą powyższych pakietów nie robiłem, bo nie miałem takiej potrzeby.
lis6502 napisał(-a):
Interesuje mnie głównie rynek wtórny, bo opcje typu abonament nie wchodzą w grę(posiadam karty sim w odpowiedniej taryfie).
Huawei E122 na USB bez abonamentu czy innych zobowiązań (nawet bez karty) i blokady SIM można kupić w każdym salonie Ery (ale znalezienie takowego w Niemczech może być trudne ;)). Ten model (i tylko ten) sam posiadam — mogę polecić. Macałem też E1752, brakowało mi wejścia zewnętrznej anteny (przydaje się na zadupiach).
.Nawiasem mówiąc aby tylko wysyłać i otrzymywać SMS-y nie potrzeba taryfy internetowej.
Przypadkiem HSDPA i HSUPA to nie jest 3G właśnie? ;)
No nie jest. Pomijając wszystkie technologiczne różnice, 'gołe' 3g osiąga prędkości max 384kbit, hsdpa do 7.2 mbit. Modemowałem różnymi telefonami i tylko Samsung i600 był w stanie pociągnąć jewtooba płynnie.
znalezienie takowego w Niemczech
W Niemczech? Przecież ja z Polski piszę :D
Nawiasem mówiąc aby tylko wysyłać i otrzymywać SMS-y nie potrzeba taryfy internetowej.
Jestem tego świadom, tyle że ja potrzebuję obu możliwości. Mówiąc że mam simki miałem na myśli że nie potrzebuję kupować modemu z kartą ;)
Wciąż pozostaje kwestia pcmcia, bo nie zamierzam brykać po podwórku z patykiem na usb ;)
Anyway, dzięki azhag, rozejrzę się za Huawei'em
lis6502 napisał(-a):
znalezienie takowego w Niemczech
W Niemczech? Przecież ja z Polski piszę :D
Serio? Zawsze pisałeś „w Niemczech to”, „w Niemczech tamto”. A może to kto inny był?
w ogóle to "stont" to też jakoś tak po niemiecku zajeżdża
azhag, na bank nie ja. Nie żebym był jakimś partiotą czy innym tego typu, bynajmniej ;) Może sidjestgit on coś mi się zdaje kręcił z Muchomorkiem.
rychu, ciężko Ci nie przyznać racji. Kajam się i włączam rozkminę nad nowym wpisem do tego pola ;)
?eee? :)
[*ale sciema]Może sidjestgit on coś mi się zdaje kręcił z Muchomorkiem[/sciema]
Nie przypominam sobie - Muchomorka tez nie kojarzę.
(cześć wie skad klikam - widza IP :) . do niczego wiecej sie nie przyznaje. ];> )
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2011-02-14 10:43:26)
Kontynuując główny temat: stoję przed wyborem Option 3G lub Merlin U740 od Novatel'a. Ktoś mial styczność z ww sprzętem?
Prawie kończąc temat: zainwestowałem w Novatell Wireless Huawei E630, pełen zestaw z blueconnect'a bez simlocka.
Okazuje się, że w karcie pcmcia jest kontroler usb podpięty do radia gsm.
Simkartę mam z Play Online (prepaid) i jest narazie wporzo.
Borykam się z obsługą kodów USSD z poziomu modemu i odczytywaniem smsów weryfikujących od Play, ale sądzę żę to kwestia czasu. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podać konfigurację dla pppd i pełną konfigurację dla net.ppp0 w Gentoo.
Piszę też skrypt sprawdzający pozostały limit transferu z poziomu konsoli.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2011-03-09 20:19:02)
Borykam się z obsługą kodów USSD z poziomu modemu i odczytywaniem smsów weryfikujących od Play, ale sądzę żę to kwestia czasu. (...)
Piszę też skrypt sprawdzający pozostały limit transferu z poziomu konsoli.
http://dug.net.pl/tekst/132/huawei_e122___instalacj … _3g/#roznosci
Dzięki, znam teorię, gorzej z jej wykonaniem ;) problem w tym że nic nie mogę posłać na port 0 gdy jest aktywne połączenie, poza tym odpowiedzi od CUSD mam porcie trzecim, dlatego napisałem że póki co nie ogarniam ;)
Co do vnstata, też się nad tym zastanawiałem, ale sporo naczytałem się na wykopie jak to ludziki mierzyli sobie transfer i nie pokrywało się to z danymi na stronie; co więcej nawet dialer z playa nie podawał prawdziwych danych (play rozlicza z tego co jest zawarte na stronie), dlatego metodą na 'hakera-partyzanta' trzeba dobrać się do selfcare playa. Sporo tam js'u.