Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-13 06:19:06

altare1 - Użytkownik

altare1
Użytkownik

VNC - automatyczne odblokowanie bazy kluczy

Witam forumowiczów. jestem nowym użytkownikiem i zarazem bardzo niewiele posiadam wiedzy na temat systemów linuxowych.
opiszę mój problem. zobowiązałem się koledze zrobić monitoring u niego na posesji, oczywiście można by pójść na łatwiznę i zrobić to na jakimś rejestratorze, ale ja jestem taki że lubię sobie na komplikować i postanowiłem na jakimś kilkuletnim np dellu zrobić to na zoneminderze i kamerkach ip.

więc eksperymentuje w domu na starym kompie jakimś 1300mhz i 512 ramu.
zainstalowałem jakieś tam ubuntu ale na tym sprzęcie to było kalectwo żeby cokolwiek zrobić.
więc zainstalowałem Debiana 6.0 który to już w miarę przyzwoicie chodzi.

skonfigurowałem SSH  ale z uwagi że nie wiele potrafię zrobić przez konsole (tak naprawdę to właściwie nic)
zdecydowałem że zainstaluje pełne środowisko i będę tym w razie konieczności zarządzał przez VNC.
skonfigurowałem automatyczne logowanie i pulpit zdalny i się pojawia problem.
komp się normalnie odpala i loguje automatycznie.

na innym kompie próbuje wejść przez VNC do debiana i na maszynie z debianem pojawia się komunikat że baza kluczy nie została automatycznie odblokowana przy logowaniu i należy wpisać hasło, dopiero po wpisaniu hasła można użyć VNC.
jak zrobić to żeby nie było po prostu konieczności wpisywania hasła w maszynie z debianem. ponieważ docelowo ma ona służyć tylko i wyłącznie do monitoringu i będzie sobie pracować bez myszy, klawiatury i monitora.

dziękuje i czekam na pytania i sugestie......pozdrawiam

#2  2011-02-13 08:51:38

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: VNC - automatyczne odblokowanie bazy kluczy

Nigdy nie używałem tego programu ale może tak ?
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=126123

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2011-02-13 09:45:15

altare1 - Użytkownik

altare1
Użytkownik

usunięcie bazy kluczy skończyło się tylko błędami. takimi że mam teraz dwa wpisy których nie można w ogóle usunąć. a które są bezużyteczne bo nie można z nimi nic zrobić. przynajmniej ja nie umiem.
kiedy próbuje ustawić hasło w pulpicie zdalnym to się tworzą kolejne o nazwie domyślna_1, domyślna_2,3,4 itd i nie mogę ich usunąć

#4  2011-11-18 14:09:08

minas_trith - Użytkownik

minas_trith
Użytkownik

też to właśnie ćwiczę:) na pewno nic nie usuwasz
ustawiasz autologowanie jakiegoś usera i oczywiście pulpit zdalny
i
prosta sprawa odblokowanie bazy /znaczy usunięcie szyfrowania hasła/: SYSTEM->PREFERENCJE->HASLA I KLUCZE SZYFRUJACE  prawą mychą na HASŁA: I TU W ODPOWIEDNIE HASŁA : zmień hasło w polu poprzednie haslo wpisujesz odpowiednie  a nowe i potwierdzenie zostawiasz puste i na końcu klikasz użycie niechronionej przechowalni, hmm ale co do bezpieczeństwa to dużo do życzenia pozostawia

Stopka forum