Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jako, że gnome i kde mi się nie podobają, postanowiłem stworzyć samemu swój wymarzony system, no i trzeba zacząć od menadżera okien. Szczerze, nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć, czy openbox, fluxbox, awesome, icewm, czy jeszcze inne. Byłbym wdzięczny za jakąś radę. Nie kierujcie się lekkością, bo sprzęt mam dobry i chciałbym korzystać np. z przeźroczystości.
I czy nie jest minusem, że openbox i fluxbox są tak rzadko aktualizowane (fb - 2 lata temu).
ło Wielki Szatanie!
awesome jest dla lubiących zmieniać configi co aktualizację środowiska
Dla mnie Openbox ma wszystko, co menadżer okien mieć powinien. Jest wysoce konfigurowalny.
Ostatnio edytowany przez panjandrum (2011-02-09 23:14:06)
Ja za to polecę brzydkiego Fluxboksa ;P
Jeśli chcesz przezroczystość, to chyba tylko compiz. Który zresztą jest w miarę konfigurowalny — mi się udało przynajmniej część skrótów z Fluxboksa do niego przenieść (na potrzeby zabawy z LXDE).
A najlepszą odpowiedzią na pytanie Fluxbox vs Openbox vs Awesome vs RatPoison vs ... jest „spróbuj każdego i zostań przy tym który najbardziej Ci odpowiada”. Trudno odpowiedzieć nie wiedząc czego konkretnie oczekujesz — ile aspektów menedżera okien chcesz móc dostosować do swoich potrzeb.
Wieczór spędziłem na czytaniu o tych menadżerach i w tej chwili najbardziej zastanawiam się nad flux i openbox'em. Chcę uzyskać przeźroczystość na oknach, pozbyć się zwykłego paska zostawiając tylko zegar i miejsce na ikony w trayu (chyba, że jest jakaś możliwość dopiero po otrzymaniu wiadomości w pidginie, czy kadu wyświetlenia się ikonki informującej o tym). Chciałbym uzyskać wygląd estetyczny i w miarę minimalistyczny.
Openbox + panel tint2 myślę, że spełni Twoje wymagania.
Stawiam na Fluxboksa, ale ja jestem niewiarygodny.
(I ponownie przytoczę tutejsze powiedzenie: nieważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluxboksie. ;))
azhag[.. napisał(-a):
nieważne od czego się zaczyna, kończy się zawsze na Fluxboksie. ;))
Nieprawda! Nieprawda! Nieprawda! ;-)
FVWM jest najbardziej konfigurowalnym menedżerem okien jaki znam (prędzej jest narzędziami do stworzenia wyspecjalizowanego menedżera okien), edytujesz w nim praktycznie wszystko jednak przez wszystkich zapomniany :(
http://www.fvwmforums.org/phpBB3/viewforum.php?f=39
Prawda, FVWM ma wielkie możliwości konfiguracyjne. Tylko sama konfiguracja może przyprawić o siwe włosy.
Biorę się za fluxbox'a. Jak mi się nie spodoba to zobaczę openbox'a. Dzięki wszystkim za rady.