Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z Winem skończyłem. Teraz coś mi z komendą ./autogen.sh się dzieje
Jeżeli ten /games/ots nie jest tajemnicą, to tu ktoś walczył z tibią na lennym: http://tibia.net.pl/stare-tematy/434735-linux-debian-kompilacja.html - i się udało.
Ale tam nie ma nic dot. ./autogen.sh itp.
Powtarzam błąd :
autoreconf: Entering directory `.' autoreconf: configure.ac: not using Gettext autoreconf: running: aclocal --force configure.ac:136: warning: macro `AM_PATH_XML2' not found in library autoreconf: configure.ac: tracing autoreconf: configure.ac: not using Libtool autoreconf: running: /usr/bin/autoconf --force configure.ac:112: error: possibly undefined macro: AC_CHECK_HEADERS If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow. See the Autoconf documentation. configure.ac:136: error: possibly undefined macro: AM_PATH_XML2 configure.ac:136: error: possibly undefined macro: AC_MSG_ERROR configure.ac:141: error: possibly undefined macro: AC_CHECK_LIB autoreconf: /usr/bin/autoconf failed with exit status: 1
Ale jest instrukcja instalowania paczek nagłówkowych, tych z dev w nazwie.
Bo przy takich kompilacjach na Debianie często brakuje nagłówków do bibliotek.
A czy używasz ./configure czy autogen i autoconf, to i tak jest kompilacja programu.
Może napisz, co to za gra, ten OTS, i skąd pobrana, to rzucę okiem, jak to się kompiluje.
Poza tym Debian 4.0 zawiera mocno starsze wersję bibliotek, niż wymaga np Tibia.
W Lennym - żeby skompilować Tibię, trzeba było ściągać z backportów biblioteki w wersjach Squeeze.
I nie zajmuj się autogenem - bo to jest tylko skrypt, zainteresuj się zależnościami koniecznymi do kompilacji pakietu.
Próbowałeś w folderze ze źródłami odpalić magiczne polecenie dpkg-checkbuilddebs? (a dpkg-dev w ogóle zainstalowane)?
Albo poprzez strace też można sprawdzić zależności:
np:
Podręcznik dla developerów napisał(-a):
Poniżej pokazano sztuczkę, dzięki której odszukasz pakiety, których potrzebuje do zbudowania Twój pakiet:
Kod:
strace -f -o /tmp/log ./configure # or make instead of ./configure, if the package doesn't use autoconf for x in `dpkg -S $(grep open /tmp/log|\ perl -pe 's!.* open\(\"([^\"]*).*!$1!' |\ grep "^/"| sort | uniq|\ grep -v "^\(/tmp\|/dev\|/proc\)" ) 2>/dev/null|\ cut -f1 -d":"| sort | uniq`; \ do \ echo -n "$x (>=" `dpkg -s $x|grep ^Version|cut -f2 -d":"` "), "; \ doneAby ręcznie znaleźć kompletny zestaw zależności dla programu /usr/bin/foo, wykonaj
Kod:
objdump -p /usr/bin/foo | grep NEEDEDa dla każdej znalezionej biblioteki, np. libfoo.so.6, wykonaj
Kod:
dpkg -S libfoo.so.6
Sznurek: http://www.debian.org/doc/manuals/maint-guide/ch-dreq.pl.html
U Ciebie zamiast configure jest autogen.sh - ale zasada jest taka sama.
W mojej opinni, szanse, że na Eth'u prawidłowo skompilujesz jakąś względnie nową wersję OTs, są raczej niewielkie.
np:
configure.ac:136: warning: macro `AM_PATH_XML2' not found in library
tu mu wyraźnie brakuje jakichś bibliotek/nagłówków.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-09 10:57:14)
OTS nawet nie pamiętam skąd ściągnąłem (był on pod Windowsa) , source ściągnąłem z svn otland.net
folder z plikami:
http://www.speedyshare.com/files/26770421/0.3.6.r92.rar
ps. dpkg-dev nie wiem czy mam instalowane , ale jakdałem dpkg-checkbuilddebs to pisało:
dpkg: need an action option
i tam pomoc