Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czytałem w (chyba) najnowszym Linux+ (w Empiku) o oprogramowaniu Flash dla Linuksa. Wniosek w artykule był taki, że prócz jednego "czegoś" nie ma jak na razie żadnego dobrego narzędzia do tworznia plików SWF na systemie Linux.
Zapomniałem niestety, jak się to nazywało. Wiem tylko, że to narzędzie wymaga umiejętności programowania i nie jest łatwe w obsłudze, ale ma duże możliwości.
Czy ktoś mógłby mnie nakierować na to "coś"?
dołącze się do tematu choć troszke z innej strony... nie działaja mi pod linuksem niektóre wieksze fleshówki i nie wiem co z tym zrobic flash-a instalowałem sposobem z FAQ oraz poprzez przeglądarke za każdym razem jest tak samo jedno wielkie czkanie od czego to idzie bo chyba nie od sterowników grafy... i z nimi i bez nich jest lipa...
przykład:
tutaj
aha uzywam playera z numerkiem 7 jak coś
Zainstaluj sobie plugin normalnie, tzn.
apt-get install flashplugin-nonfree
Jeśli nie będzie chodzić jak należy to problemu należy szukać gdzie indziej.
jak nie chciało działać tak nie działa... dodatkowo sprawdziłem to na ubuntu 5.04 live ktore to niedawno mi przyslano ten sam efekt... na forum mozilli wyczytałem że flash nie jest stworzony do dużych aplikacji i dlatego takie problemy występowac mogą... dalej jestem niepocieszony gdyż na wyrobie bila cykało to ładnie.
Problem moim zdaniem dość dziwny bo to nie jedyny przyklad gdzie flash sie wyklada.
Jest gdzieś jakiś opis instalacji flasha na wolno?
Zainstaluj sobie plugin normalnie, tzn.
apt-get install flashplugin-nonfree
Jeśli nie będzie chodzić jak należy to problemu należy szukać gdzie indziej.
Wlasnie inastaluje Flashe sposobem Debianowym i wyskakuje okno z Konfiguracja Debiana:
Konfiguracja pakietu flashplugin-nonfree
Please enter location to the local file.
............................. <--- co tu trzeba wpisac bo wpisuje /usr/lib/opera/plugins i caly czas krzyczy ze zle :/
Pozdrawiam
OK juz nie aktualne doszedlem sam :)
To jest miejse na wpisanie ściażki do pliku z paczką z pluginem ze strony macromedii choć skrypt pownien sam pobrać plik z sieci. Zostaw puste, daj enter i zobacz co się stanie.
To jest miejse na wpisanie ściażki do pliku z paczką z pluginem ze strony macromedii choć skrypt pownien sam pobrać plik z sieci. Zostaw puste, daj enter i zobacz co się stanie.
Dokladnie wlasnie tak zrobilem jak mowisz. I dziala.
Pozdrawiam
Może ja spróbuje pomóc...
Preferencje /home/daniel/.opera/opera6.ini Zapisane okna /home/daniel/.opera/sessions/opera.win Zakładki /home/daniel/.opera/opera6.adr Katalog Opery /home/daniel/.opera/ Pamięć podręczna /home/daniel/.opera/cache4/ Katalog poczty /home/daniel/.opera/mail/ Pomoc http://help.opera.com/help/ Ścieżka dostępu do wtyczek /usr/lib/opera/plugins/ /usr/lib/mozilla/plugins/ /usr/lib/realplay/
Wprawdzie nie instalowałem metodą debiana, ale widać powyżej, że opera odwołuje się do flasha umieszczonego w /usr/lib/mozilla/plugins. Zatem spróbuj takiej lokalizacji.
Cholera, głupek ze mnie... nie ma znaczenia, gdzie umieścisz wtyczkę, ponieważ później możesz to skorygować w menu opery wybierając narzędzia → preferencje → zaawansowane → zawartość → opcje wtyczek → zmień ścieżkę dostępu