Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przeczytałem na forum sporo o konfiguracji alsy i mikrofonu ale u mnie problem ciągle jest ten sam. Mikrofon jest cichy po ustawieniu wg tego co na tym forum jest napisane - capture na maksa, mic wyciszyć i włączyć input na mic. Poza tym po restarcie kompa ustawienie trzeba robić od nowa bo mikrofon milczy. Kolejna sprawa nie słyszałem siebie w głośniku przy żadnym ustawieniu. Jedynie alsa pozwoliła dogadac się z kimkolwiek na Skypie. Oss z repo i pulse audio - nie udało mi się włączyć mikrofonu. Poniżej wynik skryptu z wątku ilina:
http://www.alsa-project.org/db/?f=8a4113ac5605bb1e7 … e239d0a8bbd7c
Proszę o jakieś wskazówki. Na Ubuntu działało więc pewnie kwestia poprawnego ustawienia wchodzi w grę
Co do domyślnych ustawień głośności to jest taka komenda
alsactl store
- wydawana z roota, powinno pomóc.
Co do mikrofonu - zdecydowanie alsa lub oss.
ALSA:
Spróbuj do pliku /etc/asound.conf wkleić taką zawartość, potem restart alsy.
U mnie dokładnie tak to działa, i żadnych problemów nie zauważyłem usłyszałem.
OSS:
Nie używam.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-06 14:32:34)
Chodzi o to że jak ustawie i zrestartuje kompa to mikrofon znowu milczy. Suwaki sa tak jak przed restartem ale jest cisza. Wystarczy włączyś alsamixer, przestawić jakiś suwak i ustawić znowu tak jak było i działa dalej
Po zrobieniu pliku asound.conf Skype nie chce właczyć rozmowy bo komunikat, że problemy z przechwytywaniem dźwieku
Ostatnio edytowany przez Yoda (2011-02-06 14:50:29)
Driver version: 1.0.21
Trochę stary ten sterownik.
Ja mam
cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
Nie wiem czy na repowym jaju da się te ze stronki alsy skompilować.
Sprawdź.
Jeśli nie to na pewno module-assistantem zrobisz 1.0.23 z repo debiana.
Od tego zacznij.
Ten /etc/asound.conf wywal.
To dmix do mixowania źródeł dźwięku przy odtwarzaniu.
Czasami właśnie blokuje urządzenia przechwytywania dźwięku jak ma to miejsce w skype.
U mnie to robi przy nagrywaniu z karty TV.
Dlatego nie stosuję bo nie mam takiej potrzeby zresztą.
A czy w skype jest wybrane prawidłowo wejście i wyjście dźwięku?
Bo jeśli wcześniej było tam pulseaudio, to bardzo możliwe, że został pakiet gstreamer-plugin-pulseaudio,
a póki jest zainstalowany, to np w skype będzie wyłącznie pulseaudio dostępne.
Dlatego należy bezwzględnie go usunąć, jeśli nie używa się pulseaudio.
Przetestowałem to dzisiaj na Debianie Squeeze, i działa.
Poza tym dziwna ta wersja alsy:
Squeeze:
http://packages.debian.org/squeeze/alsa-base
Lenny:
http://packages.debian.org/lenny/alsa-base
Dlatego radzę aktualizację.
Ja mam w tej chwili:
cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-14 14:17:49)
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23. Compiled on Feb 6 2011 for kernel 2.6.32-5-686 (SMP).
Tylko że teraz nie mam tez głosu w głośnikach ...
Yoda napisał(-a):
Tylko że teraz nie mam tez głosu w głośnikach .
Bajesz tam..
Po instalacji sterów defaultowo są wyciszone.
Alsamixer odpalałeś ?
Pokaż
amixer scontents
Widzę, że snd-hda-intel. Może twoją karta jest źle wykrywana jak było w przypadku mojej.
Spróbuj tego: click
PS: Tylko nie wiem czy będzie działać bo dokładniej mówiąc masz Realtek ALC260 a ja Realtek ALC663.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-02-06 16:45:45)
k4misiek napisał(-a):
Widzę, że snd-hda-intel. Może twoją karta jest źle wykrywana jak było w przypadku mojej.
Spróbuj tego: click
Zajdzie potrzeba toi dojdziemy do tego :)
Dla tego chipa mamy taki zestaw.
ALC260 ====== hp HP machines hp-3013 HP machines (3013-variant) hp-dc7600 HP DC7600 fujitsu Fujitsu S7020 acer Acer TravelMate will Will laptops (PB V7900) replacer Replacer 672V favorit100 Maxdata Favorit 100XS basic fixed pin assignment (old default model) test for testing/debugging purpose, almost all controls can adjusted. Appearing only when compiled with $CONFIG_SND_DEBUG=y auto auto-config reading BIOS (default)
Najpierw uporządkujmy podstawowe sprawy. :)
[marek@debian:~$ alsamixer marek@debian:~$ amixer scontents Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 64 Mono: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Mono: Front Left: Playback [on] Front Right: Playback [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB] Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB] Simple mixer control 'Front',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 64 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-64.00dB] [on] Front Right: Playback 0 [0%] [-64.00dB] [on] Simple mixer control 'Line',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 65 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-35.00dB] [on] Front Right: Playback 0 [0%] [-35.00dB] [on] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 65 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-35.00dB] [off] Front Right: Playback 0 [0%] [-35.00dB] [off] Simple mixer control 'Beep',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 65 Mono: Front Left: Playback 52 [80%] [17.00dB] [on] Front Right: Playback 52 [80%] [17.00dB] [on] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 35 Front Left: Capture 35 [100%] [35.00dB] [on] Front Right: Capture 35 [100%] [35.00dB] [on] Simple mixer control 'Digital',0 Capabilities: cvolume penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 120 Front Left: Capture 120 [100%] [30.00dB] Front Right: Capture 120 [100%] [30.00dB] Simple mixer control 'Input Source',0 Capabilities: cenum Items: 'Mic' 'Line' Item0: 'Mic' marek@debian:~$
Dopisz sobie do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
options-snd-hda-intel model=fujitsu
Zrestartuj kompa i mów co się dzieje.
P.S. To jest lapek ?
Dalej cisza.
Nie to jest pecet tylko że w "leżącej" obudowie. Za pare groszy z allegro pewnie z jakiegoś biura na zachodzie:)
Dobra.
Odpal w jednym terminalu
speaker-test
w drugim
alsamixer
Próbuj suwakami i przełącznikami przełączać (klawiszem m na klawiaturze.)
Może usłyszysz szum jaki generuje speaker-test.
Jeśli dalej będzie cisza to zmień ten wpis w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf na
options-snd-hda-intel model=auto
restart i od nowa
speaker-test i alsamixer.
Działa ale po wlączeniu suwaka "Front". Tylko że ja głośniki mam podłaczone z tyłu a nie pod wyjście na słuchawki ale póki co działa
Jeśli tylko nazwa suwaka to pół biedy.
Wyjaśnij dokładnie w czym rzecz.
Jaki wpis w /etc/modprobe.d/alsa-base masz jak tak działa.
Czy mikrofon działa ?
Mikrofon działa.
Nie mam takiego pliku.
Mikrofon mógłby być głośniejszy bo trzeba dość głośno mówić a tak juz wszystko ok
Nie mam takiego pliku.
/etc/modprobe.d/alsa-base masz na pewno. :)
Mikrofon mógłby być głośniejszy bo trzeba dość głośno mówić a tak juz wszystko ok
Pulseaudio to umożliwia.
Ma dodatkowe podbicie.
Nie mam takiego pliku. Ale jest alsa-base.conf:)
# autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; } # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-via82xx-modem index=-2 # Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard options snd-pcsp index=-2 # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard options snd-usb-audio index=-2 options-snd-hda-intel model=fujitsu
Więc co ustawić po instalacji pulseaudio. Ma swój mikser itp?
Ostatnio edytowany przez Yoda (2011-02-06 19:38:12)
No tak ja pomyliłem nazwę pliku:)
Zanim jeszcze zabierzesz się za pulseaudio to mógłbyś przetestować inne opcje dla tego chipa które podałem wyzej.
Może na którejś będzie dodatkowe podbicie mikrofonu.
Pulseaudio ma to do siebie ,że dodatkowo obciąża zasoby kompa.
Na każdym praktycznie to samo. Jak rozmawiam to mikrofon jest dosć cicho tzn. muszę głośno mówić i jest duży szum w głośnikach u rozmówcy. Muszę się zabrać za pulseaudio bo to uciażliwe.