Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Poszukuję serwer Pop3, który będzie logował do pliku nie tylko czas połączenia klienta i hosta, ale także jakie wiadomości pobrał, np. tematy wiadomości. Zależy mi po prostu na szczegółowym logu, tak jak to jest w przypadku serwera SMTP, gdzie można odczytać jaka wiadomość wpadła, do jakiej skrzynki.
Do tej pory używam Dovecot, ale niestety on pokazuje mi tylko ilość pobranych.
Możecie coś podpowiedzieć ?
No dzięki, to znam. Ale tryby debug nie pozwalają pokazać, jakie dokładnie wiadomości zostały odebrane. Pokazują z jakiego katalogu czytają pocztę i inne, ale nie to o co głównie mi chodzi.
Odświeżam temat. Opcje Dovecota są nie wystarczające. Potrzebuję mieć w logu informacje o tym jakie maile (np. temat ich) zostały ściągnięte przy danym połączeniu.
A czy przypadkiem takie szczegółowe logi nie zawadzają o pojęcie poszanowania prywatności użytkowników poczty?
Bo nigdy nie widziałem podobnej opcji w żadnej dokumentacji, może poza "Rokiem 1984" G. Orwella.
W dodatku, jeśli Wielki Brat chce czytać cudzą pocztę, to każdy program MDA może kopię wysyłać na 2 skrzynkę, poza tym jak ktoś ściąga pocztę przez POP3, to i tak nie ciągnie poszczególnych wiadomości (to przecież nie IMAP), tylko wszystkie nowe wiadomości.
A jeśli chodzi o filtrowanie treści maili, to Spamassassin, Procmail i Maildrop obsługują wyrażenia regularne, wiec problemu z poszczególnymi akcjami nie ma (zwłaszcza Procmail ma tu wszystkie możliwości, jakie są potrzebne dla Wielkiego Brata)
Wiec ten problem z logowaniem, to raczej problem jakiejś mądrali od "Marketingu i Zarządzania", bo w kontekście działania serwera POP3/IMAP - to taki problem nie ma ani sensu, ani ładu, ani składu.
To by było na tyle
;-)
OK. Trochę za szybko odświezyłem temat, bo w sumie przysiadłem mocniej i znalazłem. Nie widziałem tych opcji po prostu wcześniej.
Klient sobie zażyczył taką funkcjonalność. Chce znać całą trasę co się z mailem dzieje - od momentu wejścia na serwer do odbioru przez pracownika. Nie interesuje mnie po co.
Funkcjonalnośc Dovecota:
w dovecot.conf w sekcji
protocol pop3 dodałem
mail_plugins = mail_log notify
i włączyłem
mail_debug=yes
a później dodałem linijki:
plugin {
# Events to log. Also available: flag_change append expunge
mail_log_events = delete undelete copy mailbox_delete mailbox_rename append flag_change
# Group events within a transaction to one line.
mail_log_group_events = no
# Available fields: uid, box, msgid, from, subject, size, vsize, flags
# size and vsize are available only for expunge and copy events.
mail_log_fields = uid box msgid size subject from
}