Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy po ustawieniu eth0 na internet DSL - zrobiłem wpis w /etc/network/interfaces
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address yy.yy.yy.yy netmask xx.xx.xx.xx network zz.zz.zz.zz. gateway gg.gg.gg.gg
trzeba dodać wpis do tablicy routingu aby pingi po ip szły w internet ?
obecnie pingi idą tylko na moją bramę gg.gg.gg.gg w TP
Ostatnio edytowany przez rakon (2011-02-02 12:01:30)
OK pingi po ip chodzą, szukam pliku resolv.conf w /etc i nie ma, nie został zainstalowany DNS ?
=======================
Serwer ma 2 kart sieciowe - standardowo zintegrowane z płytą główną Intela. W BIOS są włączone, Debian po komendzie lscpi pokazuje mi tylko jeden interfejs Ethernet, dlaczego nie rozpoznał drugiej karty, czy trzeba mu moduł od tej karty załadować ręcznie ?
// edytuj posta jak masz coś do dodania — ArnVaker
resolver jest elementem biblioteki glibc wiec nie może być "nie zainstalowany". jak nie masz pliku /etc/resolv.conf, to go stwórz.
co do drugiego problemu, to obstawiałbym raczej, że nie masz danego modułu skompilowanego w jądrze.