Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
cczy w linuxie mozna jakos ustawic autostrark i gdzie to sie ustawia w debianie poniewaz zapewne odpala mi siee bardzo duzo zbądnych apraw np. appletalk kiedy do czytalem ze to jest cos od muzycznej kturej nie posiadam
/etc/init.d
/etc/rc0.d
/etc/rc1.d
/etc/rc2.d
/etc/rc3.d
/etc/rc4.d
/etc/rc5.d
/etc/rc6.d
/etc/rcS.d
jest też jakiś kreator ale nie ma to jak ręcznie :]
dodatkowo możesz se poczytać http://www.debianusers.pl/article.php?aid=25
a jak ten kreator sie nazywa ?
Ja robie to tak: pisze skrypt w bashu moj_skrypt z poleceniami ktore maja sie wykonac umieszczam go w /etc/init.d i wydaje polecenie
update-rc.d moj_skrypt defaults 80
i dziala :)
to co maverick napisał to jest do dodawania skryptów do autostartu a jeżeli chodzi o usuwanie to najlepiej se w MC usuń plik z /etc/init.d a potem kolejno wchódz do /etc/rc?.d i usuwaj to co zrobiło się na czerwono ;]
Faktycznie :) za szybko musialem przeczytac tego posta :)
dobra ale skad wiem który mozna a który nie pozatym jest jakas lista autostartu cos jak w winshit msconfig ?
Nie ma takiej listy, ale wejdz do pliku /etc/inittab i zobaczw jakim runlevelu tzn na jakim poziomie ci sie wlacza debian bedzie to wygladalo tak:
# The default runlevel. id:2:initdefault:
Jesli to jest 2 to wchodzisz do /etc/rc2.d i tam masz liste linkow do skryptow uruchamianych na starcie podajac ich nazwy w poleceniu update-rc.d -f nazwa remove mozesz usunac z automatycznego ladowania
dobra a skąd wiem co jest wazne ? moze jest jakis przyklad rzczy kture sa niezbendne do pracy sysytemu ?
Ja mam init 2 czyli w rc.2 zostawiam przewaznie sysklogd, klogd, stop-bootlogd, inietd, makedev, atd, rmnologin, reszte usuwam i ew dodaje swoje :)
dobra a skąd wiem co jest wazne ? moze jest jakis przyklad rzczy kture sa niezbendne do pracy sysytemu ?
Pakiet jest niezbędny do pracy systemu jeśli ma priorytet: required.
Np. pakiet libc6
dpkg -s libc6
daje informację
Package: libc6
Status: install ok installed
Priority: required
Section: base
Installed-Size: 16372
Maintainer: GNU Libc Maintainers <debian-glibc@lists.debian.org>
Architecture: i386
Source: glibc
Version: 2.3.5-7
Replaces: ldso (<= 1.9.11-9), timezone, timezones, gconv-modules, libtricks, libc6-bin, netkit-rpc, netbase (<< 4.0)
Provides: glibc-2.3.5-3
Suggests: locales, glibc-doc
Conflicts: strace (<< 4.0-0), libnss-db (<= 2.2-6.1.1), timezone, timezones, gconv-modules, libtricks, libc6-doc, libc5 (<< 5.4.33-7), libpthread0 (<< 0.7-10), libc6-bin, libwcsmbs, apt (<< 0.3.0), libglib1.2 (<< 1.2.1-2), netkit-rpc, wine (<< 0.0.20031118-1), cyrus-imapd (<< 1.5.19-15), initrd-tools (<< 0.1.79), e2fsprogs (<< 1.35-7), libterm-readline-gnu-perl (<< 1.15-2)
Conffiles:
/etc/init.d/glibc.sh ac1bf7268e37a07a55434fdc163d29d1
Description: GNU C Library: Shared libraries and Timezone data
Contains the standard libraries that are used by nearly all programs on
the system. This package includes shared versions of the standard C library
and the standard math library, as well as many others.
Timezone data is also included.
Jeśli chcesz sprawdzić do jakiego pakietu należy skrypt to wydajesz polecenie (po zainstalowaniu apt-file i wykonaniu apt-file update) np.:
apt-file search /etc/init.d/glibc.sh
otrzymamy:
libc6: etc/init.d/glibc.sh