Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-01 15:13:37

Klimek - Użytkownik

Klimek
Użytkownik

Jak przydzielić klientom DHCP3 DNSy otrzymane z DHCP

Witajcie
Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź na mój prosty problem.

Problem jest dokładnie taki, jak opisałem w tytule wątku. Na swoim Debianie mam dwie karty sieciowe. Na jednej otrzymuję adres IP oraz DNSy od dostawcy internetu z jego serwera DHCP. Na drugiej mam podpiętą sieć LAN, gdzie klientom rozdaję adresy z serwera DHCP3. Pytanie moje brzmi : jak to zrobić, aby klienci DHCP3 otrzymali adresy DNS te same, które przydzielił mi dostawca internetu ?

NIE interesuje mnie wpisanie ich do dhcpd.conf na sztywno, ponieważ jeżeli dostawca internetu je zmieni - będę musiał zmieniać je również ja. Dopóki nie zmienię - użytkownicy nie będą mieli dostępu do internetu.

Rozważałem postawienie na swoim Debianie cache-ującego serwera DNS i przydzielanie klientom jego adresu, ale to jest ominięcie problemu, a nie jego rozwiązanie.

Pozdrawiam wszystkich
Tomek

#2  2011-02-01 15:20:27

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Re: Jak przydzielić klientom DHCP3 DNSy otrzymane z DHCP

Zawsze możesz skorzystać z DNS Googla albo OpenDNS raczej mało prawdopodobne żeby zmieniali swoje adresy a pewnie bezpieczniejsze niż operatora :)

#3  2011-02-01 15:33:11

Klimek - Użytkownik

Klimek
Użytkownik

mogę. ale to nadal jest ominięcie, a nie rozwiązanie problemu :)

#4  2011-02-01 18:22:08

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jakimś skryptem pewnie można, ale sensu w tym nie widzę.
Najlepiej: OpenDNS, Google, i lokalny cache (bind, dnsmasq, djbdns (dnscache)).
W ten sposób  wszystko będzie śmigać jak należy.

Kod:

$ cat /etc/resolv.conf
nameserver 127.0.0.1
nameserver 208.67.220.220
nameserver 208.67.222.222
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

Kod:

$ for x in $(seq 1 5); do sleep 1 && dig onet.pl | egrep -i '(server:|msec)'; done;
;; Query time: 48 msec
;; SERVER: 208.67.220.220#53(208.67.220.220)
;; Query time: 0 msec
;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)
;; Query time: 1 msec

To by było na tyle
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#5  2011-02-01 19:01:16

Klimek - Użytkownik

Klimek
Użytkownik

Jacekalex napisał(-a):

sensu w tym nie widzę.

załóżmy, że np provider na swoich DNS-ach dla pewnych stron konfiguruje pewne przekierowania, które CHCĘ widzieć.

załóżmy, że provider blokuje połączenia do DNS-ów innych, niż jego własne, co też może się zdarzyć.

widzisz już sens ? ;)

gdybym pomyślał to znalazłbym jeszcze parę uzasadnień.

Nadal liczę, że jakaś tęga głowa pomoże :)

#6  2011-02-01 20:39:32

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Z tą różnicą, że masz lokalny dns, który będzie działał zarówno, z DNSami wybranymi przez Ciebie, jaki otrzymanymi z dhcp (konfiguracja dhcp się kłania).
Do tego, jeśli dostawca "DNS-ach dla pewnych stron konfiguruje pewne przekierowania" -  to w przypadku pewnego przekierowania strony Citibanku czy Mbanku, jest sprawa raczej dla prokuratury.

Generalnie provider - to jest provider, i kasując forsę za internet, ma zapewniać internet, a nie jakąś podejrzaną sieć, w której diabli wiedzą, co się dzieje, i kiedy zajmie się tym prokurator.

Dlatego twój problem dotyczy sytuacji, gdzie problemu nie ma.
Uczciwy provider nie ma prawa filtrować legalnej, zgodnej z prawem treści, a jeśli tego nie rozumie, to czas zmienić providera.

Ewentualnie można ustawić jakąś dynamiczną zmianę adresów IP, co wymaga skryptów i kombinacji.
Poza tym ciężko na świecie znaleźć normalnego  providera, który nie ma dwóch stałych adresów IP dla serwerów DNS.
Więc zamiast kombinować, jak koń pod górę, poszukaj po prostu normalnego providera, a nie jakiś cyrkoburdel patentowany.
Bo na nienormalnych providerów na prawdę szkoda Twoich nerwów i czasu.

To by było na tyle
;-)

#7  2011-02-01 21:00:56

Klimek - Użytkownik

Klimek
Użytkownik

zostawmy dyskusję o zasadności, bo widzę, ze jak to na 90% polskich forów normalny wątek z normalnym pytaniem przeradza się w dyskusję totalnie nie na temat :0

uproszczę sprawę do maksimum : jak to zrobić ?

o, wiem : załóżmy, że staram się o pracę za 15.000 pln miesięcznie na rękę i to jest zadanie dla mnie decydujące o tym, czy ją dostanę. może tak być ? :>

#8  2011-02-01 21:37:32

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kiedy masz tu rozwiazanie: DNSy dostawcy buforuje lokalny DNS (dnsmasq lub dnscache), do tego są DNSy zewnętrzne.

Podmieniać konfig dhcp możesz skryptami, tylko pamiętaj, że jak ktoś ma czas dzierżawy dhcp przez godzinę, to przez godzinę trzyma ustawienia otrzymane w paczce DHCP.
A na to wpływu nie masz żadnego.

Już prościej zrobisz to na 2 sposoby:
albo synchronizacja twojego czasu dzierżawy dhcp, z czasem udzielanym na serwerze: moim zdaniem raczej niewykonalne, chyba, że stworzysz własną wersję serwera dhcp, albo skrypt odpalany z crona np co 5 sekund, który będzie sprawdzał,czy zmieniły się DNSy, i w miarę potrzeby tworzył przekierowanie zapytania na nowy adres serwera DNS.
W takiej sytuacji poczytaj o celach PREROUTING i DNAT w firewallu.
To akurat jest prostsze do wykonania.

W mojej opinni oba rozwiązania nie mają sensu,ale jak masz providera, któremu co chwila zmieniają się DNSy, do tego robi nielegalne przekierowania DNS, to takie kombinacje są może potrzebne, co ich totalnej bezsensowności w ogóle nie zmienia.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-01 21:38:19)

#9  2011-02-01 23:11:12

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Klimek rozwiązanie jest proste postawić malutki lokalny serwer DNS i po problemie :]
(misie będą mieć adres serwera DNS taki jak brama)

#10  2011-02-02 00:27:15

Klimek - Użytkownik

Klimek
Użytkownik

ale ja jeszcze nie umiem :P
poza tym każdy dodatkowy serwer to dodatkowe obciążenie dla systemu :P

a tak poważnie to czuję, że na tym się skończy.

sądziłem, że w dhcp3 jest opcja przyznania DNSów nie wpisanych na sztywno, a pobranych z aktualnej konfiguracji systemu.

#11  2011-02-02 03:59:37

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A ja jestem ciekaw, co to za provider, gdzie:
1. Wan idzie po dhcp - absurd.
2. Zmieniają się DNS'y - przecież to utrudnianie życia własnym adminom, zwłaszcza, jak adres dns zmienia się w czasie, gdy ludzie korzystają z sieci, w czasie dzierżawy dhcp.
3. Nie ma 2 stałych adresów IP, żeby postawić na nich DNS'y, w dodatku stosuje jakieś przekierowania DNS (diabli wiedzą jakie).

o, wiem : załóżmy, że staram się o pracę za 15.000 pln miesięcznie na rękę i to jest zadanie dla mnie decydujące o tym, czy ją dostanę. może tak być ? :>

W firmie, gdzie stawiają takie warunki, to na 99% zarobisz najwyżej na miskę ryżu.

We wszystkich firmach, gdzie ktoś widział taką kasę, jest tzw nowoczesne zarządzanie.
Płaca tyle, ile muszą, i ani grosza więcej.

Reasumując, postaw Dnsmasq albo Dnscache z pakietu Djbdns (Bind o ile się nie mylę, nie czyta /etc/resolv.conf w czasie rzeczywistym), i to na 2 maszynach, żeby mieć 2 "serwery dns".

Bo co się tyczy providera, to tak bzdurny  chyba jednak nie istnieje.
Po prostu każdy normalny admin też czasem chce odpocząć, a nie ciągle odbierać telefony, że coś nie działa.
Do tego zawsze część userów ustawia statycznie parametry (jak tylko może),część zawsze zastosuje inne dnsy, - bo w ten sposób internet przyspieszy (kumpel se zmienił i ma lepiej), wiec taki "provider" by co trzy dni szukał admina, bo nikt normalny, nie wytrzyma w takiej robocie.

Wiec może napiszesz, co to za provider, będzie przynajmniej kupa śmiechu.

A jeśli taki provider rzeczywiście istnieje, to przygotuj się na niezłą jazdę, bo z takim burdelem będzie więcej szarpaniny, niż ta cała robota warta.
Naprawdę szkoda twoich nerwów.

Sznurki:
http://cr.yp.to/djbdns/dnscache.html
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=54171
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=120338

To by było na tyle
;-)

#12  2011-02-02 12:17:08

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

a po co taki dziwny wymyk, że chcesz adresy dns jakie dostarcza isp.  Obojętnie jakie adresy dns wstawisz i tak będzie działało . Po co sobie utrudniac życie i cudować z takim pomysłem.

Stopka forum