Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam zainstalowanego debiana squeeze z grubem2 na /dev/hda5 i swiezego debiana lenny na /dev/hda7, po zainstalowaniu lenny'ego grub2 zostal nadpisany przez gruba-legacy (1) i niestety nie wykryl mi partycji z squeeze.
Probowalem z livecd odpalic chroota w /dev/hda5 i zainstalowac gruba2 w mbr ale wypluwa ze cannot seek :/dev/hda. Probowalem przez chainloading odpalic gruba2 w grub1 ale tez dupa , nie mam juz pomyslow ; p
A nie musisz przypadkiem podać sda zamiast hda?
Jak nie masz Squeeze na ext4 to możesz do tego gruba dopisać.
Ja tak mam.
Jaki system plików masz na Squeeze? Jeżeli ext4, to grub-legacy go nie zobaczy... Natomiast żeby zainstalować gruba do mbr w chroocie, musisz jeszcze podmontować /dev i /proc... poza tym dysk może być z poziomu tego livecd widziany jaka sda, a nie hda.
Tu odnośnie chroota:
mkdir /mnt/debek mount /dev/* /mnt/debek mount -t proc none /mnt/debek/proc mount -o bind /dev /mnt/debek/dev cp /etc/resolv.conf /mnt/debek/etc chroot /mnt/debek
*partycja "/" Debiana
EDIT: Musiałem czekać z wysłaniem posta aż się backup bazy skończy robić. ;)
na squeeze mam ext3 , w live-cd dysk byl widoczny jako /dev/hda , recznie wklepalem do menu.lst
title xxx root (hd0,4) kernel /boot/vmlinuz... root=/dev/hda5 ro quiet initrd /boot/initrd....
ale pluje sie ze nie moze znalezc kernela i odpala sie prompt (initramfs):
edit: co do twojego sposobu , sprobowalem i niestety pluje
/usr/bin/grub-probe :error :cannot seek 'dev/hda'
Ostatnio edytowany przez grom120 (2011-01-31 23:14:12)
Dziwne faktycznie. A sprawdzałeś z palca czy ten vmlinuz faktycznie jest na partycji hda5 w katalogu /boot?
Druga dziwna sprawa, że dysk widziany jest jako hda... W Squeeze i nowszych livecd powinno być to sda o ile mi wiadomo.
tak vmlinuz siedzi tam, a co do tego ze dysk powinien byc widoczny jako sda to roznie z tym bywa ; P u mnie akurat jest widoczny jako hda czyli prawidlowo ;P
No właśnie niezupełnie różnie z tym bywa. Od jakiegoś czasu generalnie używa się sterów libata, a na nich wszystkie dyski są jako sdx.
Damn, nie wiem o co mu chodzi... Tak może jeszcze spróbuj w chroocie:
grub-install hd0
probowalem , nic z tego ; /
Jeszcze coś takiego mi się przypomniało:
grep -v rootfs /proc/mounts > /etc/mtab
Ma być w chroocie przed wywołaniem grub-install... Spróbować nie zaszkodzi. ;)
EDIT: Co masz w pliku /boot/grub/device.map ze Squeeze?
Jeszcze głupie pytanie... Oczywiście nie masz w tym systemie osobnej partycji /boot?
(hd0) /dev/disk/by-id/ata-TOSHIBA...
edit: nie mam ;P
edit2: z ciekawosci z konsoli gruba odpalilem find /sbin/init , znajduje glowny system plikow na /dev/hda5 tak samo jak i vmlinuz wiec nie wiem co sie dzieje ; /
Ostatnio edytowany przez grom120 (2011-02-01 00:23:43)
Ten Lenny Ci działa normalnie? Tablica partycji w porządku? Może tu coś się sypnęło...
Zobacz czy wyniki:
fdisk -l parted /dev/sda print parted /dev/hda print
są w porządku (parted doinstaluj jeśli nie ma).
hmm ciekawe wpisalem po kolei w konsoli gruba:
root (hd0,4) kernel /vmlinuz root=/dev/hda5 initrd /initrd.img boot
system zaczal sie ladowac , pojawilo sie
Waiting for root file system ... done WARNING bootdevice may be renamed. Try root=/dev/sda5 Gave up waiting for root device ALERT! /dev/hda5 does not exists. Dropping to a shell!!
EDIT:
root (hd0,4) kernel /vmlinuz root=/dev/sda5 initrd /initrd.img boot
i sukces system sie zaladowal :D
troche to dziwne , widocznie lenny widzial dysk jako hda a kernel ze squeeze jako sda dlatego nie ladowal heh taki banalny problem , dzięki za pomoc Arn:)
Ostatnio edytowany przez grom120 (2011-02-01 00:43:24)
wrr, to już od samego początku i ilin i ja zwróciliśmy na to uwagę...
... no ale nic, ważne że działa :)