Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 39 40 41 42 43 … 51 ▶
To ja poproszę 1001.
O ile wiem,jest w gentoolkit tak funkcja (w którymś programie z pakietu), która umożliwia sprawdzenie, które z zainstalowanych programów i bibliotek korzystają ze zdefiniowanej flagi, bez jej dodawania do USE i sprawdzania przez emerge?
Tylko za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć, jakie to było polecenie (składnia).
Jak to sprawdzić, mam na myśli typ
polecenie ipv6 world
- wywali wszystko, co jest zainstalowane, i ma w ebuildzie tą flagę.
Jakieś sugestie?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-01-30 18:31:00)
euse? quse? Nigdy ich nie używałem szczerze mówiąc, ale może któryś z nich masz na myśli...
Bardziej chyba ten pierwszy, bo w drugim nie widzę opcji, żeby brał pod uwagę tylko to co zainstalowane.
amidala / # euse -I ipv6 nautilus global use flags (searching: ipv6) ************************************************************ [- cD ] ipv6 - Adds support for IP version 6 Installed packages matching this USE flag: dev-lang/python-2.6.6-r1 dev-lang/python-3.1.2-r4 dev-libs/libxml2-2.7.7 gnome-base/gdm-2.20.11 gnome-base/gnome-applets-2.30.0-r1 gnome-base/gnome-session-2.30.2 gnome-base/gnome-vfs-2.24.3-r1 gnome-extra/gnome-utils-2.30.0 mail-mta/ssmtp-2.62-r8 media-plugins/audacious-plugins-2.4.0 media-sound/mpg123-1.12.1 media-video/mplayer-1.0_rc4_p20101216 net-misc/curl-7.20.0-r2 net-misc/iputils-20100418-r1 net-misc/ntp-4.2.4_p7-r1 net-misc/rsync-3.0.7 net-misc/wget-1.12-r3 sys-apps/busybox-1.17.4 sys-apps/tcp-wrappers-7.6-r8 sys-process/psmisc-22.12 x11-apps/xauth-1.0.5 x11-base/xorg-server-1.9.2 x11-libs/libICE-1.0.7 x11-libs/libSM-1.2.0 x11-libs/libX11-1.4.0 x11-libs/libXfont-1.4.3 x11-libs/libXmu-1.1.0 local use flags (searching: ipv6) ************************************************************ [+ C ] nautilus (app-arch/file-roller): Enable file-roller to integrate with gnome-base/nautilus by providing entries in its context menu. [+ C ] nautilus (app-cdr/brasero): Build gnome-base/nautilus extension [+ C ] nautilus (app-text/evince): Enable property page extension in gnome-base/nautilus [+ C ] nautilus (media-video/totem): Enable the nautilus extension [+ C ] nautilus (sys-apps/gnome-disk-utility): Enable gnome-base/nautilus extension.
Trochę ma output niedopracowany przy podawaniu kilku flag. ;)
Dokładnie tak:
euse -I <flaga> world
- działa, dzięki.
Bo łopatologia wygląda np tak:
USE="flaga" emerge -pv world
Tak też działa, ale euse chyba robi to sprawniej ;)
Pozdrawiam
;-)
Za mało mam placu, żeby zrobić ten upgrade, w ogóle już tak mi się dysk zapchał, że po restarcie nie mogę uruchomić X-sów :)
Tylko 10 GB se dałem na te Gentoo cholera, chyba najpierw usunę stare KDE to pójdzie :)
Acha i co trzeba odmaskować poza samym kadu beta żeby je zainstalować, bo mnie się ono instalować nie chce, podobnie było z firefoxem 4, ale tu doczytałem co trzeba jeszcze odmaskować a w kadu nie wiem :D
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-01-31 10:39:12)
Zacznij od eclean -d distfiles, a jeżeli w ogóle ich nie potrzebujesz, to usuń całą zawartość /usr/portage/distfiles. Jakieś stare źródła kernela trzymasz? One sporo ważą... Jeszcze zobacz czy jakichś śmieci z kompilacji nie masz w /var/tmp/portage. Poza tym depclean jeszcze. :)
A odnośnie kadu, to już przerabialiśmy ten temat przecież. ;)
Od postu 818: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=158306#p158306
Ja nie mogę uratowałem 30% miejsca :)
A to te keywordy od gadu akurat znalazłem - dam se dalej radę :)
Archa bym se zainstalował jak już reszta archem się bawi ale gentoo jest ciekawsze :D
marg1 wszyscy mają gentoo mam i ja :D
Też jestem użytkownikiem gentoo ;>
torrentow napisał(-a):
Też jestem użytkownikiem gentoo ;>
Jak wytrzymasz z Gentoo więcej, niż 3 miesiące, pogadamy :)))
Flash mi się zjebał, ze tak powiem po instalacji ff 4 przebudowałem już nspluginwrapper dodawałem odejmowałem wtyczkę w nim i nic nie dało... nie mam flasha
Nie potrzebujesz już nspluginwrapper, jest ponownie natywna wersja 64bit. :)
Nie działa w FF 4 działa w operze, już nie wiem, co mam zainstalować?
entoo marg1 # eix *flash * app-cdr/binflash Available versions: (~)1.50b!f!s Homepage: http://binflash.cdfreaks.com Description: Tool to flash DVD burner with a binary firmware file * media-libs/libflash Available versions: 0.4.10-r1 Homepage: http://www.swift-tools.com/Flash/ Description: A library for flash animations * sys-fs/wpflash Available versions: (~)0 Homepage: http://webpal.bigbrd.com/ Description: flash the firmware on a Webpal [i] www-plugins/adobe-flash Available versions: (~)9.0.289.0!m!s 10.1.102.64!m3_pre20100927!m!s (~)10.2.161.23_pre20101117!m!s {+32bit nspluginwrapper} Installed versions: 10.2.161.23_pre20101117!m!s(211)(32bit 64bit multilib -nspluginwrapper) Homepage: http://labs.adobe.com/technolo10/ Description: Adobe Flash Player Found 4 matches.
Zainstaluj sobie z powrotem 3.6.13, a ff4 sciągnij jako binarkę z mozilla.org, potem podlinkuj folder z nsbrowser do folderu z ff4 - dowiązanie nazwij plugins, (albo zrób tam folder plugins i skopiuj lub podlinkuj biblioteki),
- będzie działał równolegle i ff-3.6 i ff4.
Tylko nie puszczaj na razie ff4 na profilu wersji 3.6 - bo Ci zrobi niezły bajzel.
# ls -l /home/pies/firefox49pl/plugins razem 4 lrwxrwxrwx 1 pies pies 63 01-01 04:49 javaplugin.so -> /usr/share/java-config-2/nsplugin/sun-jre-bin-1.6-javaplugin.so lrwxrwxrwx 1 pies pies 41 01-01 04:49 libflashplayer.so -> /opt/Adobe/flash-player/libflashplayer.so -rwxr-xr-x 1 pies pies 0 12-11 17:06 libtotem-cone-plugin.so -rwxr-xr-x 1 pies pies 0 12-11 17:06 libtotem-gmp-plugin.so -rwxr-xr-x 1 pies pies 0 12-11 17:06 libtotem-mully-plugin.so -rwxr-xr-x 1 pies pies 0 12-11 17:06 libtotem-narrowspace-plugin.so -rwxr-xr-x 1 pies pies 0 12-11 17:06 libvlcplugin.la -rwxr-xr-x 1 pies pies 0 12-11 17:06 libvlcplugin.so -rw-r--r-- 1 pies pies 0 12-11 17:06 novell-moonlight-2.3.0.1-i586.xpi
A kompilować ff4 na razie nie warto - aktualizacje są średnio co 2 dni.
Sznurek: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nigh … central-l10n/
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-01-31 21:33:19)
W ogole wiesza mi się strasznie coś ja nie wiem, chyba ją wywalę całkiem - opera działa dobrze, ten flash zdaje mi się że działał raz nie działał - raczej nie działał na youtube na pewno nie działał
================
Działa - mam dwie wersje Flash Sockwave w pluginach zainstalowane - jedną wyłączyłem i działa - tyle grzebania ojp :)
// edytuj posta jak masz coś do dodania — ArnVaker
Jacekalex napisał(-a):
torrentow napisał(-a):
Też jestem użytkownikiem gentoo ;>Jak wytrzymasz z Gentoo więcej, niż 3 miesiące, pogadamy :)))
Mam gentoo już 16 miesięcy :D
Jeżeli komuś crashuje Flash na full screenie to tu jest rozwiązanie w ostatnim poście: nie chciało mi się szukać który wpis dokładnie ten błąd flasha załatwia :)
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-858595-start-0.html
marg1 chyba też już niedługo rocznicę postawienia Gentoo będzie obchodził:)
No :) Faktycznie wątek się zaczął na początku lutego :D heheheeeeee :)
marg1 napisał(-a):
Tylko 10 GB se dałem na te Gentoo cholera
/dev/sda1 7.4G 5.8G 1.3G 82% /
8GB should be enoguh 4 evry1 ;)
lis6502 napisał(-a):
...
8GB should be enoguh 4 evry1 ;)
Do takiej dużej aktualizacji nie da rady. Ja musiałem zrobić emerge world i 2x mi się zawieszała rekompilacja, dopiero przy 15 GB na / poszło :) No ale takie hobby...
Marvell napisał(-a):
marg1 chyba też już niedługo rocznicę postawienia Gentoo będzie obchodził:)
Nie myl daty założenia wątku z datą faktycznego postawienia Gentoo przez marg1ego.
Do rocznicy tej drugiej to jeszcze ho ho... :P
lis6502 napisał(-a):
marg1 napisał(-a):
Tylko 10 GB se dałem na te Gentoo cholera
Kod:
/dev/sda1 7.4G 5.8G 1.3G 82% /8GB should be enoguh 4 evry1 ;)
Mi na pendrivie na kernela nie stykło :<
Mało mało nie ma co gadać, ale będę czyścił i dam jakoś radę i jeszcze kompiluje w ramie a to też oszczędza chyba trochę miejsca :)
Jak na to patrze to najwięcej aktualizacji mam w X11 i media :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-02-01 15:18:11)
Tak odnośnie flasha, u mnie działa w miarę okej tylko jak chcę zmaksymalizować to czasami(czyt. dość często) nie wyświetla od razu obrazu na pełnym ekranie lecz dopiero po kliknięciu alt+tab.. też tak macie?
U mnie chodzi bardziej normalnie, w 95% przypadków się po prostu powiększa do fullscrena, w 5% przymula Firefoxa na chwilę , lub się wyłącza.
Biorąc pod uwagę, że mam obecnie grsecurity i paxa, do tego nieco zmaltretowanego firefoxa:
$ paxctl -v `which firefox` PaX control v0.5 Copyright 2004,2005,2006,2007 PaX Team <pageexec@freemail.hu> - PaX flags: P-S-M--xE-R- [/usr/bin/firefox] PAGEEXEC is enabled SEGMEXEC is enabled MPROTECT is enabled RANDEXEC is disabled EMUTRAMP is enabled RANDMMAP is enabled
większych cyrków się spodziewałem.
W każdym razie działa.
;-)
Mesa mi się nie chce skompilować:
raceback (most recent call last): File "main/es_generator.py", line 26, in <module> import APIspecutil as apiutil File "/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/work/Mesa-7.10/src/mesa/main/APIspecutil.py", line 28, in <module> import libxml2 ImportError: No module named libxml2 Traceback (most recent call last): File "main/es_generator.py", line 26, in <module> import APIspecutil as apiutil File "/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/work/Mesa-7.10/src/mesa/main/APIspecutil.py", line 28, in <module> import libxml2 ImportError: No module named libxml2 gmake[2]: *** Brak reguł do zrobienia obiektu `main/api_exec_es1.c', wymaganego przez `depend'. Stop. gmake[2]: Opuszczenie katalogu `/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/work/Mesa-7.10/src/mesa' make[1]: *** [subdirs] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/work/Mesa-7.10/src' make: *** [default] Błąd 1 emake failed * ERROR: media-libs/mesa-7.10 failed: * died running emake, base_src_make * * Call stack: * ebuild.sh, line 56: Called src_compile * environment, line 5715: Called base_src_compile * environment, line 1168: Called base_src_make * environment, line 1206: Called die * The specific snippet of code: * emake "$@" || die "died running emake, $FUNCNAME"; * * If you need support, post the output of 'emerge --info =media-libs/mesa-7.10', * the complete build log and the output of 'emerge -pqv =media-libs/mesa-7.10'. * The complete build log is located at '/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/temp/build.log'. * The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/temp/environment'. * S: '/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/work/Mesa-7.10' * Messages for package media-libs/mesa-7.10: * You have enabled gallium infrastructure. * This infrastructure currently support these drivers: * Intel: works only i915 and i965 somehow. * LLVMpipe: Software renderer. * Nouveau: Support for nVidia NV30 and later cards. * Radeon: Newest implementation of r300-r700 driver. * Svga: VMWare Virtual GPU driver. * ERROR: media-libs/mesa-7.10 failed: * died running emake, base_src_make * * Call stack: * ebuild.sh, line 56: Called src_compile * environment, line 5715: Called base_src_compile * environment, line 1168: Called base_src_make * environment, line 1206: Called die * The specific snippet of code: * emake "$@" || die "died running emake, $FUNCNAME"; * * If you need support, post the output of 'emerge --info =media-libs/mesa-7.10', * the complete build log and the output of 'emerge -pqv =media-libs/mesa-7.10'. * The complete build log is located at '/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/temp/build.log'. * The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/temp/environment'. * S: '/var/tmp/portage/media-libs/mesa-7.10/work/Mesa-7.10' a: VMWare Virtual GPU driver.
[u] media-libs/mesa Available versions: 7.7.1 7.8.2 7.9 (~)7.9.1 (~)7.10 {+classic debug +gallium gles kernel_FreeBSD llvm motif +nptl pic selinux video_cards_intel video_cards_mach64 video_cards_mga video_cards_nouveau video_cards_r128 video_cards_radeon video_cards_savage video_cards_sis video_cards_sunffb video_cards_svga video_cards_tdfx video_cards_via video_cards_vmware +xcb} Installed versions: 7.8.2(18:07:48 17.07.2010)(nptl xcb -debug -gallium -kernel_FreeBSD -motif -pic -selinux -video_cards_intel -video_cards_mach64 -video_cards_mga -video_cards_none -video_cards_nouveau -video_cards_r128 -video_cards_radeon -video_cards_radeonhd -video_cards_savage -video_cards_sis -video_cards_svga -video_cards_tdfx -video_cards_via) Homepage: http://mesa3d.sourceforge.net/ Description: OpenGL-like graphic library for Linux
Jakieś pomysły? Nie będzie chyba pomysłów żadnych, to wina tej mesy :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-02-02 10:14:37)
Strony: ◀ 1 … 39 40 41 42 43 … 51 ▶