Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam w /etc/network/interface ustawione
eth0 adress netmask gateway eth1 address netmask
wykonuję skrypt:
ip route add PODSIEC_ETH1 dev eth1 src IP_ETH1 table net ip route add default via BRAMKA_ETH1 table net ip route add PODSIEC_ETH0 dev eth0 src IP_ETH0 table dialog ip route add default via BRAMKA_ETH0 table dialog ip rule add from IP_ETH1 table net ip rule add to IP_ETH1 table net ip rule add from IP_ETH0 table dialog ip rule add to IP_ETH0 table dialog route add default gw BRAMKA_ETH0
Jak puszczę ping po eth0 to idzie a jak po eth1 to nie, dodatkowo nie mogę się wbić po eth1, iptables mam na accept all
Co może być nie tak?
Jeszcze dodam że jak zrobię:
route del default route add default gw BRAMKA_ETH1
to moge po eth1 i po eth0, a aj wykonam następnie
route del default route add default gw BRAMKA_ETH0
to znowu tylko po eth0
A nie masz czasem forwardu puszczonego?
jeśli chodzi o ustawienie w pliku /proc/sys/net/ipv4/ip_forward to niezależnie czy to jest 1 czy 0 działa tak samo.
A forward mi nie jest potrzebny bo to nie jest router tylko serwer.
Zastanawiam się nad jakimś modułem w jądrze. Bo na kilku routerach mi ta konfiguracja działa a różnią się tylko wersją systemu no i jądra.
Ale defaulty dobrze się zachowują tylko łącze drugie nie daje mozliwośc pinga
A próbowałem się wbić z zewnątrz to wszystko działa.
Teraz sobie tak myślę że może jak jest jako zapasowe to inaczej idzie komunikacja i mój jeden ISP zablokował taka możliwość
Ale jeżeli pakiet ma IP źródłowe IP_ETH1 i chcesz wysłać go gdzieś dalej, to w tabelce net nie znajduje trasy i jest wysyłany przez BRAMKA_ETH0. Jeżeli operator nie filtruje Twojego ruchu po źródłowych adresach to to wyjdzie i wróci ze świata przez ETH1. Dlatego w każdej tabelce powinien być default na odpowiednią bramke.
Sprawdź tcpdumpem jakie pakiety się pojawiają i jakie opuszczają dany interfejs.
Dobrym pomysłem byłby też SNAT -> -o eth1 -j SNAT --to IP_ETH1, -o eth0 -j SNAT --to IP_ETH0 - przynajmniej wykluczysz problem filtracji obcych adresów IP u providera.
Zrób też czasem ip route flush cache jak ostro mieszasz..