Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki cel w katalogu home jest kilku userow ktorzy namietnie sciagaja rozne pliki (mp3), chce wyczyscic ich domowe katalogi z tych plikow przeniesc je wokreslone miejsce (do folderow z nazwami uzytkownikow i tymi plikami) najlepiej jeszcze aby przy plikach byl jakis time-stamp jakie i kiedy zostaly przeniesione.
Ostatnio edytowany przez pink (2011-01-29 08:42:32)
Takim skryptem ustawiam uprawnienia do do skryptów php
zmienisz chmody na polecenia rm lub mv i gotowe.
Do tego przy findzie będzie potrzebna ścieżka do floderu:
np find /home/uzyszkodnik/ .....
#!/bin/bash find . -type d -exec chmod 755 '{}' \; find . -type f -iname '*.php' -exec chmod 755 '{}' \; find . -type f -iname '*.js' -exec chmod 644 '{}' \; find . -type f -iname '*.jpg' -exec chmod 644 '{}' \; find . -type f -iname '*.gif' -exec chmod 644 '{}' \; find . -type f -iname '*.png' -exec chmod 644 '{}' \; find . -type f -iname '*.pdf' -exec chmod 644 '{}' \; find . -type f -iname '*.cgi' -exec chmod 755 '{}' \; find . -type d -iname 'tmp' -exec chmod 777 '{}' \; find . -type d -iname 'cache' -exec chmod 777 '{}' \;
A takich skryptów można mieć 50 na każdą okazję ;)))
Do timestampów chyba raczej pętla for z wynikiem finda jako paramert.
np ostatni wypadek (u mnie),przy testowaniu qmaila i odpaleniu svscan nie w tej ścieżce,co trzeba:
for super in `find $PWD -type d -iname supervise`; do rm -f $super/* && rmdir $super; done;
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-12 02:19:42)
a by sie nie dalo tych wszystkich formatow w jedne linni,
czy to musi byc nowa komenda z kazdym typem pliku. ??
pink:
find . -type f -iname '*.php' -or -iname '*.js' -or -iname '*.jpg' -exec chmod 755 '{}' \;
i tak dalej, powpisujesz sobie.
Nie wiem czy find ma jakieś ograniczenie liczby takich alternatyw, może ma. zawsze możesz zrobić w pętli. Jakoś tak:
for filetype in php js jpg itd.; do find . -type f -iname '*.'${filetype} -exec chmod 755 '{}' \; done
dzieki.