Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-16 22:20:51

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Antena zewnętrzna do modemu mobilnego

Wieś. Dom na skraju zasięgu 3G. Sieć działa między „jako-tako” a „idź-i-nie-wracaj” zależnie od miejsca w domu oraz kierunku wiatru, fazy księżyca lub innych czynników niezależnych.

Czy w sytuacji takiej jak powyższa, użycie anteny zewnętrznej może zauważalnie pomóc? Jest li taka oto zdobycz techniki cokolwiek warta? A może innej szukać winienem (w rozsądnej cenie, naturalnie)?

Z góry dziękuję.

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-01-16 22:46:20)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#2  2011-01-16 23:01:01

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Antena zewnętrzna do modemu mobilnego

U mojej ś.p. babci w mieszkaniu zasięg telefonów jest tragiczny — w porywach, w pojedynczych miejscach, jakieś dwie do trzech kresek. Poza domem jest ok. Wtedy taką antenę wystawiasz przez okno i możesz korzystać z bezprzewodowego Internetu :) . W mieszkaniu nie zbierała ani trochę lepiej niż sam modem.

No ale ciągłe wystawianie anteny za okno jest dość uciążliwe, zwłaszcza jak spada temperatura. Wiec musiałbyś wywiercić jakiś otwór dla kabla, no i wtedy nie możesz chodzić z komputerem po całym domu.

Zadzwoń do Cyfrowego Polsatu. Oni przyślą technika z modemem i anteną i on sprawdzi jak jest z zasięgiem. Potem mu powiesz że nad ofertą się zastanowisz i będziesz wiedział czy się opłaca ;) .

#3  2011-01-16 23:38:57

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

polecana na forum bez-kabli do modemu e122
http://www.bestpartner.pl/index.php?artid=20580&kategorie=9

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#4  2011-01-16 23:49:27

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Minio napisał(-a):

W mieszkaniu nie zbierała ani trochę lepiej niż sam modem.

Niefajnie.

Minio napisał(-a):

Wiec musiałbyś wywiercić jakiś otwór dla kabla, no i wtedy nie możesz chodzić z komputerem po całym domu.

Nie widzi mi się takie coś.

W takiej sytuacji zakup nie ma większego sensu — już teraz mam takie miejsce, gdzie modem — powieszony na klamce okna na dwóch przedłużaczach USB — odbiera dość dobrze. Co za różnica czy będę uwiązany do tego właśnie miejsca, czy do innego?

Minio napisał(-a):

Zadzwoń do Cyfrowego Polsatu. Oni przyślą technika z modemem i anteną i on sprawdzi jak jest z zasięgiem. Potem mu powiesz że nad ofertą się zastanowisz i będziesz wiedział czy się opłaca ;) .

;)

Nie jestem tylko pewien czy CP świadczy usługi w interesującym mnie miejscu.

Bodzio napisał(-a):

polecana na forum bez-kabli do modemu e122
http://www.bestpartner.pl/index.php?artid=20580&kategorie=9

Waćpan dworujesz sobie ze mnie :)

Cena netto: 115.00 pln / szt.

Ja wierzę, że taka antena to full wypas. W końcu kosztuje prawie tyle co drugi modem...

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2011-01-17 00:08:46

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Ja bym anteny na podstawie mojej relacji totalnie nie skreślał; ale też na pewno nie brał w ciemno. Sytuacja mieszkania mojej babci może być jakaś bardzo specyficzna. Bo to chyba dziwne, żeby w mieszkaniu zasięgu nie było wcale, a dosłownie metr dalej, przy budynku, dobry/bardzo dobry (także bez anteny). Nie znam się na falach elektromagnetycznych i nie wiem, czy ich przepływ może np. zakłócić zbrojenie budynku. Wiem że nie przebijają się przez grube warstwy betonu tworzące sklepienia schronów, ale moja babcia nie mieszkała w schronie ;) .

#6  2011-01-17 06:59:49

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

azhagu - kiedyś, kiedyś gdy sieci komórkowe dopiero raczkowały i dobry zasięg zwykłej sieci był marzeniem, kupiłem sobie antenę do samochodu. Taką przyklejaną na boczną szybę. Wtedy Nokie miały jeszcze gniazda do anteny zewnętrznej.
I powiem Ci, że to ustrojstwo dawało + dwie kreski, więc myślę że warto.
...

Waćpan dworujesz sobie ze mnie
Ja wierzę, że taka antena to full wypas. W końcu kosztuje prawie tyle co drugi modem...

Ja ostatnio wychodzę z założenia że co drogie to tanie (w odwrotną stronę też działa)
Nie stać mnie na kupowanie rzeczy, które nic nie dają lub zaraz się rozlezą.
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie Ciebie chodzącego po mieszkaniu z takim talerzem :P
A, i wyczytałem na bez-kabli, że wszystkie anteny na których pisze YAGI - można używać jako wieszaka. Tam widzę dość mądrzy ludzie siedzą i wiedzą jak grać w te klocki :)

Beskid Niski

#7  2011-01-17 08:02:54

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Poczytałem sobie trochę komentarzy do aukcji. Poza dziesiątkami „solidny kontrahent, szybka wysyłka” (serio, takie coś musi zostać zakazane...) udało się znaleźć kilka takich zawierających jakąkolwiek treść:

Antena naprawdę działa na Huawei e122 mieszkam na wsi gdzie era ma słaby zasięg dzięki te antenie mogę korzystać z internetu w domu gdzie nie miałem przedtem zasięgu. dobry kontakt mailowy szybka wysyłka POLECAM

Antena dobrej jakości, wraz z modemem Huawei E122 dodaje dużo zasięgu (w testach prędkości 40 kbps bez anteny 3400 kbps z anteną) Polecam zatem i antenę i sprzedawcę!

Antena drastycznie poprawiła jakość i stabilność odbieranego sygnału. Komfort użytkowania internetu zdecydowanie wzrósł. Polecam

Antena bardzo dobra z zasięgu 5% EDGE mam 100% EDGE a nieraz HSDPA bardzo polecam i szybka wysyłka. Polecam allegrowicza!

Wychodzi na to, że to jednak działa (część dotyczy anten 11 dBi, część 9 dBi). :)

Bodzio napisał(-a):

Ja ostatnio wychodzę z założenia że co drogie to tanie (w odwrotną stronę też działa)
Nie stać mnie na kupowanie rzeczy, które nic nie dają lub zaraz się rozlezą.

Wiadomo, dlatego takiego dzyndzelka nawet nie rozważam. Ale jakiegoś Maybacha wśród anten też nie bardzo.

Bodzio napisał(-a):

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie Ciebie chodzącego po mieszkaniu z takim talerzem :P

Z trzeciej, niewiele lepiej wyobrażam sobie mnie chodzącego z półmetrowym badylem. ;)

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-01-17 08:09:35)

#8  2011-01-17 08:55:39

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

azhag napisał(-a):

jak u ciebie z zasięgiem ery?

linux regd. user #248790

#9  2011-01-17 09:16:38

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

rychu napisał(-a):

azhag napisał(-a):

jak u ciebie z zasięgiem ery?

Również granica zasięgu.

Dopisek:
Zrobiłem co należało zrobić na początku, czyli sprawdziłem na ich stronie. Wychodzi na to, że świadczy.

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-01-17 09:21:07)

#10  2011-01-17 10:45:47

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

no to z polszitem też będzie słabo

a łajmaks?

linux regd. user #248790

#11  2011-01-17 10:56:18

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Nie mogę sprawdzić, ich strona ma błąd ;)

Kod:

Parse error: Missing operand in file '[inline]' on line 55

Zresztą nie sądzę, żeby było lepiej, zapewne wszystko korzysta z dokładnie tego samego nadajnika dwie wsie dalej. No chyba, że jednak kiepsko znam okoliczne lasy i rzeczywiście gdzieś między jeziorami i bagnami a podziemnymi koszarami dawnej tajnej jednostki wojskowej znajduje się nadajnik, o którym nie wiem. :)

Ale to mi się w ichniej stronie podoba ;)

Kod:

<!--[if lt IE 7]><div
id="alert_ie6_top"></div><div
id="alert_ie6_content"> Mamy 2010 rok!
Najwyższa pora zaktualizować oprogramowanie. Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera, która nie jest już rozwijana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.Po zakończeniu aktualizacji wróć na stronę, którą próbowałaś/eś odwiedzić.</div><div
id="alert_ie6_bottom"></div> <![endif]-->

Poza tym modem już kupiłem, nie widzi mi się nagle zmiana metody odbioru.

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-01-17 11:09:15)

#12  2011-01-17 12:17:19

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Bodzio napisał(-a):

A to mi przypomniało o najtańszym sposobie:
http://niebezpiecznik.pl/post/lifehacking-jak-zwiek … mu-usb-video/
(jest tam filmik flash)

;)

#13  2011-01-17 12:24:00

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Minio napisał(-a):

Bodzio napisał(-a):

A to mi przypomniało o najtańszym sposobie:
http://niebezpiecznik.pl/post/lifehacking-jak-zwiek … mu-usb-video/
(jest tam filmik flash)

;)

Ja nie wypróbuję? :D

#14  2011-01-17 12:40:47

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Daj znać jak poszło :) .

#15  2011-01-17 12:48:11

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

azhag napisał(-a):

Ja nie wypróbuję? :D

nie masz żony - nie masz garów. Trin się uczy... eeech, bez szans :DD

Beskid Niski

#16  2011-01-26 23:18:33

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

stare troche, ale odswieze, jak problem masz dalej to moze kup router 3g ( np. edimax takie robi) i umiesc go w dogodnym miejscu a siec w domu puscisz po wifi, cena routera to ze 130-140 zl

Ostatnio edytowany przez gindek (2011-01-26 23:19:21)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#17  2011-01-26 23:34:35

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

gindek napisał(-a):

stare troche, ale odswieze, jak problem masz dalej to moze kup router 3g ( np. edimax takie robi) i umiesc go w dogodnym miejscu a siec w domu puscisz po wifi, cena routera to ze 130-140 zl

Antenę z pierwszego posta już kupiłem. Ogólnie poprawę widać, jednak ze względu, że sieć w aktualnym czasie przechodzi serię awarii (nie mogę się w ogóle połączyć przez kilka godzin, niezależnie od miejsca), nie chcę tutaj podawać konkretnych danych.

Jak się sytuacja ustabilizuje, porobię testy jak należy.

Notabene podobne routery 3G widziałem zanim kupiłem modem i nawet się napaliłem trochę, ale po wczytaniu się, wyszło, że one same w sobie z siecią mobilną się nie potrafią łączyć — trzeba im wpiąć modem do portu USB (przynajmniej te co ja widziałem).

Stopka forum