Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-26 17:45:41

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

Instalacja ufw

Mam problem podczas instalacji programiku ufw, gdyż wyskoczyło mi to

Kod:

# aptitude install ufw
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:   
  ufw 
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  akonadi-server{u} ark{u} bzip2{u} dragonplayer{u} freeglut3{u} freespacenotifier{u} 
  gnupg-agent{u} gnupg2{u} google-gadgets-common{u} google-gadgets-gst{u} google-gadgets-qt{u} 
  google-gadgets-xul{u} gwenview{u} htdig{u} imagemagick{u} juk{u} kaddressbook{u} kappfinder{u} 
  kate{u} kcalc{u} kde-plasma-desktop{u} kdebase-apps{u} kdebase-workspace{u} 
  kdebase-workspace-bin{u} kdebase-workspace-data{u} kdegraphics-libs-data{u} kdepasswd{u} 
  kdepim-runtime{u} kdepimlibs-kio-plugins{u} kdeplasma-addons{u} khelpcenter4{u} kinfocenter{u} 
  klipper{u} kmail{u} kmix{u} knotes{u} konq-plugins-l10n{u} kopete{u} korganizer{u} 
  kscreensaver{u} kscreensaver-xsavers{u} ksnapshot{u} ksysguard{u} ksysguardd{u} kwrite{u} 
  libakonadi-contact4{u} libakonadi-kabc4{u} libakonadi-kcal4{u} libakonadi-kde4{u} 
  libakonadi-kmime4{u} libakonadiprivate1{u} libboost-program-options1.42.0{u} libcdt4{u} 
  libcln6{u} libdjvulibre-text{u} libdjvulibre21{u} libeet1{u} libeina-svn-06{u} libgadu3{u} 
  libgd2-noxpm{u} libggadget-1.0-0b{u} libggadget-qt-1.0-0b{u} libgle3{u} libgpgme++2{u} 
  libgps19{u} libgraph4{u} libgvc5{u} libical0{u} libjasper-runtime{u} libjpeg-progs{u} 
  libjpeg8{u} libkabc4{u} libkcal4{u} libkde4-ruby1.8{u} libkdepim4{u} libkdewebkit5{u} 
  libkexiv2-8{u} libkholidays4{u} libkimap4{u} libkimproxy4{u} libkipi7{u} libkldap4{u} 
  libkleo4{u} libkmime4{u} libkontactinterface4{u} libkopete4{u} libkpgp4{u} 
  libkpimidentities4{u} libkpimtextedit4{u} libkpimutils4{u} libkresources4{u} libksba8{u} 
  libkscreensaver5{u} libksgrd4{u} libksieve4{u} libksignalplotter4{u} libktnef4{u} 
  libkunitconversion4{u} liblqr-1-0{u} libmagickcore3{u} libmagickcore3-extra{u} 
  libmagickwand3{u} libmailtransport4{u} libmarblewidget4{u} libmeanwhile1{u} 
  libmediastreamer0{u} libmessagecore4{u} libmessagelist4{u} libmicroblog4{u} libmimelib4{u} 
  libmsn0.3{u} libnetpbm10{u} libntrack-qt4-1{u} libntrack0{u} libokularcore1{u} libortp8{u} 
  libotr2{u} libpathplan4{u} libplasma-geolocation-interface4{u} libplasma-ruby{u} 
  libplasma-ruby1.8{u} libplasmaclock4a{u} libplasmagenericshell4{u} libpoppler-qt4-3{u} 
  libprocesscore4a{u} libprocessui4a{u} libqalculate5{u} libqca2-plugin-ossl{u} libqedje0a{u} 
  libqgpgme1{u} libqt4-assistant{u} libqt4-help{u} libqt4-ruby1.8{u} libqt4-scripttools{u} 
  libqt4-test{u} libqtruby4shared2{u} libqzion0a{u} libscim8c2a{u} libsmokekdecore4-3{u} 
  libsmokekdeui4-3{u} libsmokekfile3{u} libsmokekhtml3{u} libsmokekio3{u} libsmokeknewstuff2-3{u} 
  libsmokeknewstuff3-3{u} libsmokekparts3{u} libsmokektexteditor3{u} libsmokekutils3{u} 
  libsmokenepomuk3{u} libsmokephonon3{u} libsmokeplasma3{u} libsmokeqtopengl4-3{u} 
  libsmokeqtscript4-3{u} libsmokeqtsql4-3{u} libsmokeqtsvg4-3{u} libsmokeqttest4-3{u} 
  libsmokeqtuitools4-3{u} libsmokeqtwebkit4-3{u} libsmokeqtxml4-3{u} libsmokesolid3{u} 
  libsmokesoprano3{u} libspectre1{u} libspeexdsp1{u} libsrtp0{u} libsyndication4{u} 
  libtaskmanager4a{u} libtidy-0.99-0{u} libtunepimp5{u} libweather-ion4a{u} libxdot4{u} 
  libxklavier16{u} marble-data{u} marble-plugins{u} mysql-server-core-5.1{u} netpbm{u} okular{u} 
  oxygencursors{u} p7zip-full{u} pinentry-gtk2{u} plasma-dataengines-addons{u} 
  plasma-dataengines-workspace{u} plasma-desktop{u} plasma-desktopthemes-artwork{u} 
  plasma-runners-addons{u} plasma-scriptengine-googlegadgets{u} plasma-scriptengine-python{u} 
  plasma-scriptengine-qedje{u} plasma-scriptengine-ruby{u} plasma-scriptengine-superkaramba{u} 
  plasma-scriptengine-webkit{u} plasma-scriptengines{u} plasma-wallpapers-addons{u} 
  plasma-widget-folderview{u} plasma-widget-lancelot{u} plasma-widgets-addons{u} 
  plasma-widgets-workspace{u} polkit-kde-1{u} python-kde4{u} python-qt4{u} python-sip{u} 
  sweeper{u} systemsettings{u} ufraw-batch{u} update-notifier-common{u} update-notifier-kde{u} 
  xscreensaver-data{u} xscreensaver-data-extra{u} xscreensaver-gl{u} xscreensaver-gl-extra{u} 
  xscreensaver-screensaver-bsod{u} zip{u} 
0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 211 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 116 kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 459 MB.
Kontynuować? [T/n/?]

Chciałem wypróbować cos innego niż firestarter i potem zainstalować graficzną nakładkę Gufw.
Czy ten program jest tylko pod Gnome?

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-26 17:46:22)

#2  2011-01-26 17:50:07

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Instalacja ufw

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2011-01-26 17:50:54

mareq - Członek DUG

mareq
Członek DUG

.

Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:41:53)

#4  2011-01-26 17:54:54

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ja tam nie widzę problemu.
Przecież w tym watku
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18167 
chciał wywalać kde więc nie ma problemu.
Samo wyleci :)

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#5  2011-01-26 18:07:27

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

Być może coś jest namieszane. Instalowałem z tego obrazu iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/squeeze_di_rc2/am … -kde-CD-1.iso
Ok już go mam, udało się zainstalować po restarcie. Ale mam problem z Gufw. Mimo że go zainstalowałem to nie mogę go uruchomic po podaniu hasła . Bo wyskakuje to

Kod:

Nie można uruchomić /usr/share/gufw/gufw.py jako użytkownik root.

Używany mechanizm uwierzytelniania (sudo) nie zezwala ci na uruchomienie tego programu. Skontaktuj się z administratorem systemu.

Z usera też się nie chce.
ilin tak chciałem ale człowiek zmienny jest i się rozmyśliłem. Chce go jeszcze trochę potestować :)

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-26 18:10:25)

#6  2011-01-26 18:08:52

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

ilin napisał(-a):

Ja tam nie widzę problemu.
Przecież w tym watku
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18167 
chciał wywalać kde więc nie ma problemu.
Samo wyleci :)

Widocznie już zaznaczył pakiety do deinstalacji. Na przyszłość, jakby ktoś chciał odznaczyć: w interfejsie ncurses — pakiety » wyczyść. Nie wiem jak w wierszu poleceń.

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#7  2011-01-26 18:09:48

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Mniemam ,że masz gnome

Spróbuj

Kod:

gksu program

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#8  2011-01-26 18:12:33

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

ilin napisał(-a):

Mniemam ,że masz gnome

Spróbuj

Kod:

gksu program

Nie , ostatecznie  zostawiłem to KDE 4.4.5 . W ogóle go nie odinstalowałem. Ale przez gksu działa :)
Dzięki ilin :)

Jeszcza zastanawiam się która nakładka graficzna na iptables była by najlepsza na desktop. Firestarter,Gufw,Guardog czy może jakiś inny polecacie?

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-26 18:19:02)

#9  2011-01-26 18:32:44

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

azhag napisał(-a):

Na przyszłość, jakby ktoś chciał odznaczyć: w interfejsie ncurses — pakiety » wyczyść. Nie wiem jak w wierszu poleceń.

Kod:

aptitude keep-all

?

Swoją drogą gdzie jest to pakiety » wyczyść? Ja u siebie widzę tylko Pakiet » Wyczyść... ale to mi raczej na purge wygląda.

#10  2011-01-26 18:47:34

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

ArnVaker napisał(-a):

Swoją drogą gdzie jest to pakiety » wyczyść? Ja u siebie widzę tylko Pakiet » Wyczyść... ale to mi raczej na purge wygląda.

Tak? To ja już nic nie mówię.

#11  2011-01-26 19:10:32

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

azhag napisał(-a):

Tak? To ja już nic nie mówię.

Raczej... Bez większego zastanowienia w niego kliknąłem i dostałem komunikat:

util-linux jest istotnym pakietem

Czy na pewno ma zostać usunięty?
Jeśli tak, proszę wpisać "Tak, rozumiem, to bardzo kiepski koncept".

potem to samo odnośnie tar, sed, grep, coreutils... ;)

aptitude keep-all to chyba to samo co: Akcje => Anuluj zaplanowane zadania

=============

Tylko to też tak trochę dziwnie działa. W ogóle przełącznik -d nie powinien chyba zaznaczać niczego do instalacji...

Kod:

amidala / # aptitude install -s
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
amidala / # 
amidala / # aptitude install pcmanfm -d
  libfm-gtk0{a} libfm0{a} libmenu-cache1{a} lxmenu-data{a} pcmanfm 
Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane:
  gvfs-backends gvfs-fuse 
0 pakietów aktualizowanych, 5 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 514 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 2085 kB.
Kontynuować? [T/n/?] 
Pobieranie:1 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main lxmenu-data all 0.1.1-1 [53,0 kB]
Pobieranie:2 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main libmenu-cache1 amd64 0.3.2-2 [59,3 kB]
Pobieranie:3 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main libfm0 amd64 0.1.12-1 [132 kB]
Pobieranie:4 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main libfm-gtk0 amd64 0.1.12-1 [128 kB]
Pobieranie:5 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main pcmanfm amd64 0.9.7-1 [142 kB]
Pobrano 514 kB w 0s (536 kB/s)
W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
dpkg: baza danych stanu jest zablokowana przez inny proces

amidala / # 
  libfm-gtk0{a} libfm0{a} libmenu-cache1{a} lxmenu-data{a} pcmanfm 
Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane:
  gvfs-backends gvfs-fuse 
0 pakietów aktualizowanych, 5 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0 B/514 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 2085 kB.
Kontynuować? [T/n/?] 
amidala / # 
amidala / # aptitude keep-all
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.

amidala / # 

... a jednak robi to. ;)

Stopka forum