Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-26 14:30:21

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

Zmiana KDE 4.4.5 na Gnome

Witam wszystkich. Jak w Debianie Squeeze bezpiecznie usunąć KDE4.4.5 i zainstalować Gonome-Core ?
Lepiej to zrobić z pomocą synaptica, czy z konsoli za pomocą aptitude?

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-26 15:04:42)

#2  2011-01-26 14:33:36

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Zmiana KDE 4.4.5 na Gnome

A nie możesz zainstalować gnome równolegle i obadać czy w ogóle będziesz chciał przy nim pozostać?
Jeżeli Ci się spodoba, to kde zawsze zdążysz potem usunąć... na przykład tak:

Kod:

aptitude purge kde~i ~skde~i

ewentualnie jeszcze jakieś pozostałości potem:

Kod:

aptitude install deborphan
aptitude purge `deborphan` && aptitude purge ~c

#3  2011-01-26 14:43:44

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

A nie możesz zainstalować gnome równolegle i obadać czy w ogóle będziesz chciał przy nim pozostać?
Jeżeli Ci się spodoba, to kde zawsze zdążysz potem usunąć... na przykład tak:

Kod:

aptitude purge kde~i ~skde~i

ewentualnie jeszcze jakieś pozostałości potem:

Kod:

aptitude install deborphan
aptitude purge `deborphan` && aptitude purge ~c

Ale Gnome już było moim podstawowym środowiskiem  wcześniej. Chciałem dać szanse temu nowemu KDE 4.4.5. Ale jak widać się nie da w moim przypadku. Nie można ustawić przezroczystości w konsoli,zwykłe instalowanie motywu to jakieś cuda. Łatwiej już mi ustawić motyw w fluxbox. Czyli potem wystarczy zainstalować gnome-core i gdm?
I finito :)

#4  2011-01-26 14:46:15

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ja bym najpierw zainstalował gnome, a potem już z jego poziomu (lub w trybie tekstowym) usuwał kde. :) Powinieneś ominąć w ten sposób niespodzianki w stylu, że np. xorg-server zostanie przeznaczony do usunięcia wraz z kde, bo nic go już nie trzyma w zależnościach (to przykład tylko).

#5  2011-01-26 14:56:11

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

Ja bym najpierw zainstalował gnome, a potem już z jego poziomu (lub w trybie tekstowym) usuwał kde. :) Powinieneś ominąć w ten sposób niespodzianki w stylu, że np. xorg-server zostanie przeznaczony do usunięcia wraz z kde, bo nic go już nie trzyma w zależnościach (to przykład tylko).

Ok dzięki za radę. A jak potem lepiej zainstalowac xorg-server ? Bo kiedyś to instalowałem tym poleceniem

Kod:

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base

A teraz w tym portalu wynalazłem że wystarczy tylko to polecenie

Kod:

aptitude -R install xorg

Jaka jest różnica w instalacji xorga pomiędzy poleceniem aptitude install xserver-xorg , a samym aptitude -R install xorg?

#6  2011-01-26 15:06:51

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wiesz to zależy czego potrzebujesz... metapakiet xorg dociąga więcej zależności, które dla mnie akurat są zbędne. To jednak nie znaczy, że dla Ciebie czy kogoś innego również takie będą. Używając do logowania np. gdm nie ma też większego sensu instalowanie xbase-clients, xfonts-base mnie osobiście też nie jest do niczego potrzebny... Sam to w ogóle mam xorga zainstalowanego dosyć minimalistycznie:

Kod:

amidala / # dpkg -l |grep xorg
ii  xserver-xorg                         1:7.5+8                         the X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                    2:1.7.7-11                      Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-evdev             1:2.3.2-6                       X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-video-vesa              1:2.3.0-3                       X.Org X server -- VESA display driver

do tego sterownik Nvidii, którego tu nie widać, ponieważ nie był instalowany z debianowych pakietów.

#7  2011-01-26 15:21:15

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

Wiesz to zależy czego potrzebujesz... metapakiet xorg dociąga więcej zależności, które dla mnie akurat są zbędne. To jednak nie znaczy, że dla Ciebie czy kogoś innego również takie będą. Używając do logowania np. gdm nie ma też większego sensu instalowanie xbase-clients, xfonts-base mnie osobiście też nie jest do niczego potrzebny... Sam to w ogóle mam xorga zainstalowanego dosyć minimalistycznie:

Kod:

amidala / # dpkg -l |grep xorg
ii  xserver-xorg                         1:7.5+8                         the X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                    2:1.7.7-11                      Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-evdev             1:2.3.2-6                       X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-video-vesa              1:2.3.0-3                       X.Org X server -- VESA display driver

do tego sterownik Nvidii, którego tu nie widać, ponieważ nie był instalowany z debianowych pakietów.

Czyli żeby mieć minimalistycznie zainstalowanego xorga wystarczy samo aptitude install xserver-xorg ?

#8  2011-01-26 15:24:02

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Raczej:

Kod:

aptitude install xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa

przy czym zmienić lub dorzucić jeszcze inne sterowniki których możesz potrzebować.

Z tego co pamiętam przy samym aptitude install xserver-xorg, chce instalować mnóstwo niepotrzebnych sterowników.

#9  2011-01-26 15:26:25

debek - Użytkownik

debek
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

Raczej:

Kod:

aptitude install xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa

przy czym zmienić lub dorzucić jeszcze inne sterowniki których możesz potrzebować.

Z tego co pamiętam przy samym aptitude install xserver-xorg, chce instalować mnóstwo niepotrzebnych sterowników.

Dokładnie , przy samym xserver-xorg chce zainstalowac pakietów na kilkadziesiąt mega.

Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-26 15:28:22)

Stopka forum