Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam następny problem nie zapamiętuje mi tapety jaką ustawiam po każdym włączeniu mam ta niebieską standardową lxde ;/
A co najdziwniejsze plik konfiguracyjny zmienia się po ustawieniu innej a potem po restarcie kompa s powrotem powraca do formy podstawowej nie wiem co to za cuda ;/
Jedno co zauważylem to to ze po cofce wersji do tej ze squeeze jest tostawo wiec to raczej coś z konfiguracją, macie jakieś pomysły?
Miziak napisał(-a):
macie jakieś pomysły?
Podarować sobie robienie tapety za pomocą Pcmanfm a użyć do tego np: feh
pcmanfm --desktop-pref
i ustaw
To otwiera okno tj. PPM na pulpicie > Preferencje co to za róźnica i to i to gubi ustawienia, a moźliwe jest, źe pcman pobiera config z innego miejsca i go nadpisuje bo to jakieś dziwne jest...
chattr +ia /ciezka/do/konfa
mało eleganckie ale powinno być skuteczne :p
Co ciekawe, sporo ludzi używa chattr'a i prawie zawsze się pisze że to nieeleganckie :P
Ostatnie takie jak pamiętam to było zapamiętanie ustawień resolv.conf
Co robi to polecenie pytam z ciekawości, jestem w szkole wiec nie sprawdzę czy pomogło.
chattr jest jeszcze przydatny jak coś chce usunąć plik, dla przykładu niestandardowe mapy z katalogu .quakelive znikają po zamknięciu gry.. innego niż chattr rozwiązania to ja nie widzę.
k4misiek napisał(-a):
niestandardowe mapy z katalogu .quakelive znikają po zamknięciu gry.. innego niż chattr rozwiązania to ja nie widzę.
cp mapa mapa2
;)
Witam panowie gdyby nie wy nie wpadłbym żeby wyłączyć profil lxde to okazało się rozwiązaniem w profilu lxde wszystko traci ustawienia a w profilu domyślnym jest ok ;)
azhag napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
niestandardowe mapy z katalogu .quakelive znikają po zamknięciu gry.. innego niż chattr rozwiązania to ja nie widzę.
Kod:
cp mapa mapa2;)
Skopiować to raz, a dwa, że po skopiowaniu, włączeniu a późniejszym wyłączeniu QL ten skopiowany plik znika :P
Spróbuj sam to zobaczysz.