Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie!
Cały czas ulepszam moje distro, w 2 wersjach; 32-bitowej (i386) i 64 (amd64), nagle zauważyłem, że przy boot'cie wersji 32-bitowej pojawia się taki komunikat
/etc/environment has been deprecated for locale information; use /etc/default/locale for LANG="en_US.UTF-8" instead ... (warning)
Jest jeszcze jeden, podobny
Sprawdziłem pliki, (/etc/default/locale), są takie same (w obu wersjach), na wszelki wypadek użyłem komendy update-locale, ale nic nie dała
Google też mi nie pomogło
Nie wygląda to jakoś strasznie, ale ... miał ktoś z tym czymś do czynienia?
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-01-24 15:05:25)
Masz coś w tym pliku /etc/environment?
cat /etc/environment
Komunikat mówi tyle, że nie powinno się już tam definiować locali (u mnie pusty).
Ja mam tylko tyle.
cat /etc/environment CHOST="i686-pc-linux-gnu" CFLAGS="-O2 -mtune=pentium4 -pipe" CXXFLAGS="${CFLAGS}"
ale to chyba sam z palca dopisywałem aby flagi przy kompilacjach czerpało.
Ja w /etc/enviroment miałem tylko komentarz, wszystko inne jest z palca:
$ cat /etc/environment # # This file is parsed by pam_env module # # Syntax: simple "KEY=VAL" pairs on separate lines # CHOST="i686-pc-linux-gnu" CFLAGS="-march=native -O2 -pipe -fstack-protector-all" CPPFLAGS="${CFLAGS}" CXXFLAGS="${CFLAGS}" LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
Pozdrawiam
;-)
Ja też mam
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu" CFLAGS="-march=core2 -mtune=generic -O2 -pipe" CXXFLAGS="${CFLAGS}"
i błędów nie ma, to może wywal ten
LANG="en_US.UTF-8"
i dopisz to co wszyscy?
To nie jest wątek na temat co kto ma w tym pliku (tym bardziej na gentoo). :>
Pytanie było do autora żeby sprawdzić czy ma tam zdefiniowane locale...
Dzięki wielkie :D
W wersji 32-bitowej, były zdefiniowane, a w 64 nie, wymazałem wszystko /etc/alternatives i śmiga :)
Jeszcze raz dziękuję, temat do zamknięcia
Fervi
fervi napisał(-a):
wymazałem wszystko /etc/alternatives i śmiga :)
Żeby tu czasem nikogo w błąd nie wprowadzać... /etc/environment naturalnie miałeś na myśli? ;)
Strony: 1