Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nudziło mi sie ostatnio i upiększałem sobie pulpit (KDE), mam przezroczysty pasek i taki sam terminal, więc wpadłem na pomysł rodem z filmów sci-fi, ażeby wszystkie aplikacje miały przezroczyste tło. Schciałem ustawić przezroczyste tło z poziomu Control Center, jest jednak taki problem, że można wybrać dowolny kolor ze zbioru RGB, nie ma zmiennej Alpha. Pytanie na koniec;
1. Probowałem ustawić palete 32bit w xorg.conf, jednak mój GF2MX tego niestety nie obsługuje, czy więc ew. wymiana karty na obsługującą 32bit pozwoliła by mi korzystać z Alpha'y z poziomu KDE
2. Czy ew. da sie ww efekt przezroczystości osiągnąc w inny sposób ? :)
Przezroczystosc w X obsluguje dobrze Xorg jesli masz xfree86 to czeka cie zmiana :) opis na dugu ;)
Sorka, tu sie przyznaje, że dałem troche dupy. Zajżałem do manuala xorg.conf i tam jest, że 32 bit nie jest poprawną głębią; należy dać 24 i opcje Pixmap na 32 :]
Propos tego opisu, jak mój plik konfiguracyjny wskazuje mam na szczeście X.org, tylko nie potrafie znaleźć tego opisu, moge prosić linka ? :)
Przezroczystość panelu oraz terminala to tylko pseudoprzezroczystość. Prawdziwą przezroczystosc mozesz osiągnąc aktywując rozszerzenie "Composite" w xorg. Należy zainstalować pakiet libxcomposite1 i w konfiguracji xów dodać wpisy:
Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
i w przypadku nvidi coś takiego, de facto uzupełnić wpis "Device"
Section "Device" Identifier "nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]" Driver "nvidia" Option "RenderAccel" "yes" Option "AllowGLXWithComposite" "yes" EndSection
W kde 3.4 można tę przezroczystość włączyć i ustawiać w centrum sterowania.
Oczywiście jest możliwość, że nie zadziała. Ale jak działa to wygląda bombowo, przezroczystosć, cieniowanie okien i kursora, animacje menu. :)
No fajno, tylko jak sie zaloguje to zamiast bootsplash'a mam błękitny pasek, nic sie nie dzieje i komp nie reaguje na klawiature (ale działa, logowałem sie do niego przez ssh :])
http://forum.dug.net.pl/texty/xorg-pl.php
Pod koniec tego arta jest o tym jak zrobic przezroczystosc poprawnie w xorg.
No fajno, tylko jak sie zaloguje to zamiast bootsplash'a mam błękitny pasek, nic sie nie dzieje i komp nie reaguje na klawiature (ale działa, logowałem sie do niego przez ssh :])
Masz chyba na myśli splashscreena. :). Chodzi o logowanie do wm, tak?
Podaj wersje kernela, sterowników nvidi.
http://forum.dug.net.pl/texty/xorg-pl.php
Pod koniec tego arta jest o tym jak zrobic przezroczystosc poprawnie w xorg.
Z całym szacunkem Maverick, lecz ten art jest lekko przedawniony, choć nie całkiem oczywiście.
No pewnie i moze jest , bo o X org wiem tylko tyle co w tym artykule ;) bo nie uzywam tego teraz, kiedys bawilem sie ale to dawno.
Masz chyba na myśli splashscreena. :)
O tak, sorka za błąd :D
Chodzi o logowanie do wm, tak?
Podaj wersje kernela, sterowników nvidi.
Nio logowanie KDE :] Jajko mam 2.6.12 a nVidie 7661 :)
Sprawa wygląda tak, że jeśli chodzi o starsze karty graficzne nvidii to przezroczystosć dobrze działała na sterwnikach z wersji 6*** do kernela 2.6.10, ja mam kartę jw. w konfigu, ale przezroczystość nie działa mi na jądrze 2.6.11 do 2.6.13 i najnowszych sterownikach (7676) i podejrzewam, że już nie bedzie działać, na 2.6.10 i sterach 6629 jeszcze działało. Niestety stare karty są coraz gorzej wspierane przez coraz nowsze sterowniki.
Na radeonie 9100 także nie chodzi mi przezroczystość.
Także wszystko zależy od modelu karty, wersji kernela, wersji sterownków oraz odrobiny szczęścia. :)
No to pozostaje mi dorwać stare stery nv :]
Sie sypie dziadostwo przy instalacji :( Swoją drogą, chyba jest jakiś sposób obejścia konieczności instalacji starego seterownika :)