Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy mogę za pomocą ssh skopiować pliki na serwer? Mam dostęp do roota na serwerze.
Ps. Jak nie ten dział to proszę przenieść.
jak chgodzi ci oto czy z jakiegoś kompa na serwer to myśle że tak. np za pomącą mc z ftp. Tylko trzeba serwer ftp zainstalować. Można teżza pomocą samego ftp-a bez mc.
Czy mogę za pomocą ssh skopiować pliki na serwer? Mam dostęp do roota na serwerze.
Ps. Jak nie ten dział to proszę przenieść.
Możesz skopiować. Odpalasz midnight commandera (mc) na konsoli
wciskasz F9, wybierasz połączenie po powłoce, wpisujesz nazwę/adres IP maszyny, enter i dalej już będziesz wiedział.
Dzięki Czadman. Śmiga.
Na konsoli do kopiowania możesz użyć polecenia
scp
generalnie Midnight Commander ma tą cudowną opcje jak kopiowanie po SSH ;) ale są też tego minusy mianowicie:
Po 1:
Skopiujesz plik tylko i wyłącznie (przynajmniej jak narazie) jeśli serwer ssh ma port standartowy 22, jeśli nie nie da rady lub jeśli łączysz się po kluczu (rsa/dsa)
Po 2:
Kopiowanie przechodzi w dużo wolniejszy sposób (fish), więc jeśli masz do skopiowania duży plik to polecam poprostu palcyma:
kopiowanie na serwer:
scp -P (port) plik_do_kopiowania uzytkownik@serwer:/sciezka/gdzie/wgrac/plik
kopiowanie z serwera:
scp -P (port) uzytkownik@serwer:/sciezka/gdzie/jest/plik/plik_do_skopiowania /sciezka/na/lokalnym/kompie
(WAŻNA JEST TU DUŻA LITERA "P" oznaczająca port)
W przypadku gdybyś łączył się (kopiował) z serwera za pomocą klucza regułka by wyglądała tak:
scp -i /sciezka/do/klucza (a dalej standartowo )
pozdrawiam
tam wyżej w 2 minusie troche napisałem nie zrozumiale chodziło mi oto że po kluczu też sie skopiujesz pliku w midnight commander'ze ;(
Pod windowsa jest fajny klient -nazywa się WinSCP http://winscp.net/eng/index.php
wszystko kumam ale Winda jest nie wskazana !