Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-13 12:19:45

kiedy - Użytkownik

kiedy
Użytkownik

[SOLVED] Jak ustawić 2 maszyny virtualne w virtual box

Witam
Mam mały problem. Musze skonfigurować dwie maszyny virtualne jedna to ma być jakiś linux (chodzi o konfigurację IPtables) druga Windows Xp (uruchomione na nim rózne usługi) ktore to przez iptabes bede przepuszczal/blokowal.
Założenie jest takie, że na na jednej maszynie Virtualnej działa ubuntu, który ma mieć możliwość udostępniania netu dla drugiej maszyny virtualnej.
Na owej drugiej maszynie działa Windows Xp.

Sieć wygląda tak:

isp ---> router--->Windows (z uruchomionym Virtual boxem, na których działają dwie maszyny virtualne).

Przeglądając forum znalazłem podobny wątek, z nieco inna konfiguracją jednak po ustawieniu:

Linux:Karty sieciowe
1.NAt
2.siec wew

Xp:Karty sieciowe
1.siec wew
Niestety nie działa. Nie wiem w czym tkwi problem?
No i jeszcze jedno pytanie czy owa konfiguracja ma mieć przypisane Ip na sztywno czy Xp dostanie jakis adres z puli (sieci wew) ?
Z góry dzięki za pomoc.

#2  2011-01-13 16:51:23

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Re: [SOLVED] Jak ustawić 2 maszyny virtualne w virtual box

Ustaw sieć mostkową w virtualbox i będzie brać adresy z sieci lokalnej.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#3  2011-01-13 17:44:08

kiedy - Użytkownik

kiedy
Użytkownik

Właśnie tak próbuje to zrobić jest mały problem bo w momencie gdy wybieram w ustawieniach połączeń mostkowych kartę sieciową to nie wiem dlaczego, ale mogę do tego połączenia wybrać  tylko kartę (realtek...) interfejsu sieciowego przez która łączy się mój komputer ( na którym postawiony jest Virtual Box ).
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale interfejs sieciowy, który instaluje się przy instalacji Virtual Box nie może pracować jako brigde. Przy konfiguracji gdy wybieram zarówno dla linuksa jest ok ale dla Windowsa już nie chce się załadować system wyskakuje błąd maszyny Virtualnej.Po instalacji Virtual Box Bridge Driver dla Virtual Host only było odhaczone.
Więc jeżeli dla Linuksa ustawie bridge muszę wybrać realteka. No i chyba (tak myślę) dlatego mi to nie działa.
Wygląda to tak, że jak odpalam Linuksa z dwiema kartami (Nat mam adres 10.0.... maska itd dla połączenia mostkowego czyli tego z Win Xp mam 192.168....czyli pobiera adresy z routera. Wyglądało to tak, że Windows Widział bramę z routera 192.168.2.... a Linux bramę 10.0.2.... Przy próbie zmiany bramy na Winie połączenie było przerywane. Próbowałem ustawiać statycznie adres( w windowsie), bramę itd ale nic to nie dało .Zmieniałem na ten sam adres statyczny ( który ustawiłem w Win., a który był widoczny w Linuksie (ifconfig),też to nic nie dało
Rozwiązałem to tak, że ograniczyłem ilość pobieranych adresów na ruterze :P Jednak po tym Win po prostu nie ma sieci.
Niestety to nie koniec nadal nie działa...
Z tego co udało mi się znaleźć na forum to pisał BiExi w jaki sposób można z linuksa zrobić router.
Więc... nie wiem może spróbować w ten sposób?
Pomysły mi się już kończą  :P

#4  2011-01-14 17:58:13

kiedy - Użytkownik

kiedy
Użytkownik

Koledzy z ubuntu.pl zaproponowali postawienie serwera proxy i przekierowanie przez niego całego ruchu z Windowsa.
Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje??

#5  2011-01-14 23:18:24

kiedy - Użytkownik

kiedy
Użytkownik

[SOLVED]
Gdyby ktoś kiedyś potrzebował wiedzieć jak to można zrobić to pisać chętnie pomogę.

#6  2011-01-14 23:23:55

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

kiedy napisał(-a):

Gdyby ktoś kiedyś potrzebował wiedzieć jak to można zrobić to pisać chętnie pomogę.

napisz teraz... zaraz pewnie znikniesz i gdzie Cię potem szukać? ;)

#7  2011-01-15 13:35:49

kiedy - Użytkownik

kiedy
Użytkownik

OK więc konfiguracja wygląda tak:
Dla obu maszyn wirtualnych (używałem wcześniej Virtual PC ale Virtual Box chodzi o wiele szybciej i ma więcej możliwości) ustawiam połączenie mostkowe. Wybieramy tylko jeden interfejs sieciowy tak dla Linuksa jak i dla Windowsa (BRIDGE).
Wtedy obie maszyny mają IP z tej samej podsieci. Następnie w konfiguracji Windowsa w ustawieniach trzeba zmienić bramę domyślna (można to zrobić w opcjach zaawansowanych połączenia) przez dodanie bramy domyślnej. Ustawiamy jako bramę adres IP Linuksa następnie w Linuksie przez iptables forwardujemy ruch. W moim przypadku wyglądało to tak:
iptables -t nat POSTROUTING -s 192.168.2.0/24 MASQUERADE
iptables -A FORWARD -s 192.168.2.0/24 -j ACCEPT
Można to sobie sprawdzić wydając komendę route w terminalu czy mamy wpis, że przez np. eth2  przechodzi cały ruch z sieci 192.168.2.0.
Jedynym problemem, który się jeszcze pojawił ( może to tylko mój przypadek sporo kombinowałem z tablica routingu) w winie trzeba było usunąć parę wpisów z tablicy po tym już wszytko działało poprawnie.

Stopka forum