Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-11 22:02:35

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

[SOLVED]VirtualBOX - 2 maszyny, jak ustawić karty sieciowe?

Witam mam oto taki problem:
Chciałem na wirtualnej maszynie, konkretniej to na debianie postawić sambę. Chcę się nią troszkę pobawić oraz sprawdzić w jaki sposób to działa zarówno na windowsie jak i debianie.
Zgodnie z tymi założeniami będę korzystał z 3 systemów:
- windows xp (system gospodarza na którym włączę virtual box oraz założę maszyny)
- 1sza maszyna z debianem (samba)
- 2ga maszyna z debianem
Pytanie jednak jest takie, w jaki sposób mam ustawić karty sieciowe na tych maszyniach by uzyskać taki schemat:

- 1sza maszyna z debianem utrzymuje dostęp do internetu (by zainstalować sambę) oraz może komunikować się z 2gą maszyną z debianem
http://img84.imageshack.us/img84/9578/schematd.png

Gdy ustawię wszystkie karty w trybie bridged to maszyny wysyłają zgłoszenie o numer IP do mojego ISP, a tego nie chcę, gdyż mam wykupiony tylko 1 statyczny adres IP. W jaki sposób sobie z tym poradzić?

Dzięki za sugestie :)

Ostatnio edytowany przez sherp4 (2011-01-12 13:22:52)

#2  2011-01-11 22:08:53

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Re: [SOLVED]VirtualBOX - 2 maszyny, jak ustawić karty sieciowe?

Maszyna "samba" 1 karta sieciowa jako NAT, 2 karta jako sieć wewnętrzna i nadany stały adres ip.
Maszyna "Debian" sieć wewnętrzna.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#3  2011-01-12 09:49:16

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

Dzięki pasqdnik, ustawilem sobie to w taki sposób i mam połączenia, których oczekiwałem :)

Tylko jeszcze pytanko czy da rade, żebym w systemie gospodarza XP miał dostęp do samby? Chodzi mi konkretnie o konfigurator poprzez www - swat.
Wpisuje swój adres IP z XP do przeglądarki wraz z portem :901 i lipa :/

#4  2011-01-12 09:54:45

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

A zainstalowałeś swata na win xp? Pewnie nie bo raczej nie ma wersji na xp. No ale nie posiadanie swata nie oznacza, że nie masz dostępu do samby (chyba, że co innego rozumiesz przez dostęp do samby). Swat jest tylko narzędziem administracyjnym dla samby.

#5  2011-01-12 10:01:33

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

kamikaze, samba i swat jest zainstalowany na wirtualnej maszynie z debianem. Chodzi mi o to, zeby konfigurować sambę postawioną na debianie(via swat) z poziomu windowsa XP (z przeglądarki). Widziałem na prezentacji, że prowadzący tak właśnie robił - tylko, że on wykonywał na virtualnej maszynie z debianem "dhclient" i otrzymywał jakiś inny numer IP z puli. Tak więc miał osobne adresy, wystarczylo, że na XP w przeglądarce wpisał adres IP maszyny i pojawiał się konfigurator swat.
To właśnie chcę uzyskać!

#6  2011-01-12 10:38:04

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Edit: możesz na maszynie debian dodać kolejny interfejs sieciowy i ustawić go w tryb NAT. wtedy

Kod:

dhclient ethX

pobierze jakiś tam adres a Ty osiągniesz co chciałeś (czyt. i będzie Ci dane) ;-)

Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2011-01-12 10:41:33)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#7  2011-01-12 10:46:06

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

Czyli mam ustawić na maszynie z sambą 3 interfejsy tak?
- NAT by mieć dostęp do internetu gospodarza
- NAT i użyć dhclient by zyskać nowy numer? Ale to od ISP? Nie dostane numeru bo mam wykupiony tylko 1 :/ Dobrze rozumiem?
- sieć wewnętrzna do komunikowania się  z druga maszyną z debianem

====
EDIT:
Próbowałem postawić na systemie gospodarza maszynę z XP a wewnątrz niej postawić znowu te 2 maszyny z debianem:

Gospodarz_XP ( Wirtualny_XP ( Wirtualny_Debian1 + Wirtualny_Debian2 )  )

Ale mój sprzęt (Intel Core2Duo 2.33GH, 2GB RAM) nie chce tego unieść... Debianowi nie bootuje kernela.

====
EDIT2:
Panowie dzięki za pomoc, już sobie poradziłem. Aż śmiać mi się chce z siebie jak zobacze jakie proste było to rozwiązanie ;) a dosyć się z tym męczyłem, ale cóż :P Postawiłem sobie XP na osobnej maszynie.
Rozwiązaniem jest ustawienie 3 kart sieciowych na maszynie z Debianem z sambą:
- NAT - by korzystać z internetu gospodarza
- 1sza Sieć wewn. - do komunikacji dwóch maszyn Debian1 <-> Debian2
- 2ga Sieć wewn. - do komunikacji dwóch maszyn Debian1 <-> maszyną_z_XP

Wszystko działa i da się konfigurować:)
Dzięki!

Ostatnio edytowany przez sherp4 (2011-01-12 13:22:27)

Stopka forum