Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Jestem od niedawna użytkownikiem debiana testing. Zainstalowałem na nim MPD, a następnie GMPC. Klient bezproblemowo łączy się z MPD, ale gdy próbuje odtworzyć dany plik .mp3, pokazuje błąd 'problems opening audio device'. Zainstalowałem również Sonate, która również widzi moją muzykę ale nie potrafi jej odtworzyć i wywala "Połączenie z sesją D-BUS nieudane: Niemożliwe określenie adresu magistrali wiadomości (spróbuj uzyskać pomoc w "man dbus-launch" i "man dbus-deamon")"
.
Mój plik mpd.conf >> http://wklejto.pl/86207
Ostatnio edytowany przez wikalerys (2011-01-09 13:22:44)
W sekcji wyjścia:
audio_output { type "alsa" name "My ALSA Device" device "hw:0,0" # optional format "44100:16:2" # optional mixer_device "default" # optional mixer_control "PCM" # optional mixer_index "0" # optional }
Ja mam zakomentowane wszystko prócz type i name (czyli to co ma komentarz „opcjonalne” u mnie jest zakomentowane) i u mnie działa. Najwyraźniej MPD sobie sam wybiera domyślne urządzenie itd. ALSA — daj mu szansę. Oczywiście nie zapomnij zrestartować daemona MPD po wprowadzeniu zmian.
Mój użytkownik jest w grupie „audio” — może Twój też powinien (o ile nie jest).
Tez mam wszystko zakomentowane, nawet type i name.
Działa z sonatą od bardzo dawna bez problemu z tym ze u mnie mpd chodzi na lennym wiec jest już to dość stara wersja.
Ostatnio edytowany przez Syziek (2011-01-09 15:13:03)
Dzięki za pomoc. teraz wszystko działa prawie dobrze ;).
Jednak z jednym problemem jeszcze nie moge sobie poradzić
Otóż gdy dodaje nowy folder z muzyką do ~/Muzyka gmpc nie wykrywa wogóle tego folderu, próbowałem aktualizować bazę via GUI w gmpc oraz restartować mpd, jednak nie przynosi to skutku, w czym może tkwić problem?
1. Czy ~/Muzyka jest katalogiem bazy (Twoja wklejka z mpd.conf wygasła)?
2. Czy jest to pusty folder, czy folder w którym znajdują się pliki które potrafi odczytać MPD? Zdaje się że on olewa dla niego puste foldery (np. takie z plikami tekstowymi).
3. Kwestia uprawnień? Ten katalog i pliki w nim mają takie same uprawnienia, właściciela i grupę jak inne, o których wiadomo że działają?
4. Nie jestem pewien odnośnie katalogów, ale pliki MPD wczytuje na podstawie zmienionej wartosci mtime (dlatego przechowuje tę wartość w bazie). Jeśli system plików masz podmontowany z jakimiś bardzo dziwnymi opcjami, możesz symulować MPD że nic się nie zmieniło.
Innych pomysłów na razie nie mam.