Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2011-01-06 12:09:29

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Re: Error 16: inconsistant filesystem structure

Hmm, jak już pisałem:

Diagnostyka oprogramowaniem producenta dysku również nie zwróciła błędów.

jednak chciałbym tu zaznaczyć, że pominąłem ostatni najbardziej "dogłębny" etap weryfikacji dysku, gdyż nie miałem czasu, ale podstawowe w tym smart nie zwróciły błędów.
Komputer jest uruchamiany raz w tygodniu na jakąś godzinę do zrobienia kopii, no i robię wtedy aktualizację systemu. A komp tak szczerze do "d...." Intel Celeron 1,3 GHz, hałasuje jak "pociąg" wentyle na procu i w zasilaczu (na pewno jakiś noname), a  napęd raz się tacka otwiera raz nie, lecz nic innego do dyspozycji nie było :/. Dzisiaj przeniosę katalog /boot w miejsce partycji swap, partycję podstawową pomniejszę i wyodrębnię przestrzeń na swap potem napiszę jakie efekty.

#27  2011-01-06 12:52:57

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

bonus napisał(-a):

Dzisiaj przeniosę katalog /boot w miejsce partycji swap, partycję podstawową pomniejszę i wyodrębnię przestrzeń na swap potem napiszę jakie efekty.

Tak dla testu to możesz spróbować i bez swapa podnieść system — nic mu nie będzie. Zapomniałem tam jeszcze dopisać, że w konfigu gruba trzeba zmienić partycję na której grub ma szukać jądra... czyli ten fragment:

Kod:

title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=UUID=7c159484-c7ba-4d49-a4b0-c1b2166922ee ro
initrd          /boot/initrd.img-2.6.26-2-686

na taki:

Kod:

title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686
root            (hd0,4)
kernel          /vmlinuz-2.6.26-2-686 root=UUID=7c159484-c7ba-4d49-a4b0-c1b2166922ee ro
initrd          /initrd.img-2.6.26-2-686

PS Gdybyś zdecydował się na zmniejszanie partycji "/", to jej UUID się zmieni — tak tylko uprzedzam. :)

EDIT: Jakbyś już ruszał partycję "/", to partycję /boot lepiej wydzielić na początku dysku (np. 100MB na ext2).

#28  2011-01-09 16:28:05

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Jako ... laik muszę dalej ciągnąć temat :( za pomocą gparted zrobiłem resize partycji /dev/sda1,  następnie sformatowałem swap /dev/sda5 systemem ext3 . Skopiowałem zawartość /boot do podmontowanego /dev/sda5 po czym do folderu /boot podmontowałem /dev/sda5 i dodałem wpisy do fstab identyczne jak dla /dev/sda1 tylko lokalizacja montowanie /boot. Następnie usunąłem grub'a zgodnie z wcześniej wskazanymi instrukcjami. Mimo błędów :/ "perl: warning : setting locale failed" status dla pakietu wskazywany przez aptitude był not installed, także myśle ok. Podobne błędy podczas instalacji lecz status installed. Potem jednak coś bardziej podejrzanego:

Kod:

grub-install /dev/sda

wynik

Kod:

Searching for GRUB installation directory … found: /boot/grub
The file /boot/grub/stage1 not read correctly

Mimo wszystko zrobiłem reboot I pokazał mi się command line GRUB'a. Jak wpiszę root (hd0,4) wyrzuca Error 18. Proszę o jakieś info, jak przeniść boot :(. Może lepiej miałem wyodrębnić partycję na początku /dev/sda1? Wpisanie w wierszu poleceń grub'a kernel /boot/v tutaj wciskam TAB i pokazuje Error 15: File not found, dla kernel /v TAB to samo.

#29  2011-01-09 17:51:00

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Z poziomu livecd, bez chroota i bez montowania partycji:

Kod:

mkfs -T ext2 -L BOOT /dev/sda5
mkdir /mnt/debek
mkdir /mnt/but
mount /dev/sda1 /mnt/debek
mount /dev/sda5 /mnt/but
cp -a /mnt/debek/boot/* /mnt/but/
umount /dev/sda5

chroot na Debiana (nie zapominając o nowym /boot):

Kod:

mount /dev/sda5 /mnt/debek/boot
mount -t proc none /mnt/debek/proc
mount -o bind /dev /mnt/debek/dev
cp /etc/resolv.conf /mnt/debek/etc
chroot /mnt/debek

reinstalacja gruba (oczywiście już w chroocie):

Kod:

aptitude purge grub~i
rm /boot/grub/*
aptitude install grub
grub-set-default /dev/sda
update-grub
grub-install /dev/sda

w ten sposób powinien sobie sam wszystko prawidłowo powykrywać...

Gdybyś robił tę partycję /boot na początku dysku, to tak samo, tylko z odpowiednimi numerkami partycji oczywiście.

#30  2011-01-10 18:44:52

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Dla

Kod:

grub-install /dev/sda

wypluwa

Kod:

The file /boot/grub/stage1 not read correctly

Potem jak boot'owałem g-parted z live cały dysk pokazywało jako niepodzielony :/. Na ubuntu xfce g-parted widzi poprawnie.
Co do

ArnVaker napisał(-a):

mkfs -T ext2 -L BOOT /dev/sda5

to nadało tylko etykietę ale flagi nie zmieniło, zrobiłem to w g-parted. Podczas uruchamiania grub z wierszem jak wcześniej. Spróbuje jeszcze zamieścić boot na początku sda1, w ramach wydzielonej partycji z ext3.

#31  2011-01-10 18:51:48

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

bonus napisał(-a):

to nadało tylko etykietę ale flagi nie zmieniło, zrobiłem to w g-parted.

Jakiej flagi? To polecenie powinno utworzyć na partycji sda5 system plików ext2 oraz nadać jej etykietę "BOOT".

bonus napisał(-a):

Spróbuje jeszcze zamieścić boot na początku sda1, w ramach wydzielonej partycji z ext3.

Próbuj, próbuj... aczkolwiek to co tu oglądamy nie wygląda normalnie, zalatuje problemem sprzętowym. ;>

#32  2011-01-10 19:19:02

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Jakiej flagi? To polecenie powinno utworzyć na partycji sda5 system plików ext2 oraz nadać jej etykietę "BOOT".

Bo ja wydałem

Kod:

mkfs -t ext3 -L BOOT /dev/sda5

przydzieliło system plików ext3 i etykietę tak jak chciałeś, ale partycja, z której boot'owany był system miała ustawione dla kolumny Flags w g-parted boot, dlatego dodałem ją do /dev/sda5.

Ostatnio edytowany przez bonus (2011-01-10 19:19:39)

#33  2011-01-10 19:34:06

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ach, ta flaga. :) Flaga boot nie jest konieczna jeżeli instalujesz gruba do mbr. Ta etykieta również nie jest konieczna, tak tylko napisałem... Po utworzeniu systemu plików (czemu nie chcesz ext2 na /boot? ;)), a przed chrootem, możesz jeszcze dodatkowo zrestartować maszynę.

#34  2011-01-10 21:35:49

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

:) działa ... narazie tylko tyle ... teraz muszę zrobić swap na /dev/sda5 bo mi pluł błędami na jajku bacport'owym, dałem Ctrl+D potem reset i odpaliłem na dedykowanym, wstał aż miło. Uporządkuje fstab i fajowo. Opłaciło się ... teraz przechodzę na poziom laik+ ;).

#35  2011-01-10 21:39:23

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

:D

normalnie sam się zdziwiłem, że działa...

Stopka forum