Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam w kompie dwa interferejsy
wlan0 - internet
eth0 - połączenie z drugim kompem któremu udostępniam neta,samba itp.
Dotychczas miałem to na sztywno skonfigurowane w /etc/network/interfaces i działa.
Zachciało mi się wicd i tu jest zonk.
Nie umiem równolegle uruchomić obydwu kart.
Jeśli połączę się poprzez wlan0 to rozłączone jest eth0 ,zaś jak dam połącz eth0 to automatycznie rozłącza wlan0 i odwrotnie.
I tak w koło Macieju.
Da się zrobić aby obydwa interferejsy były połączone ?
Klikam ,klikam i wyklikać tego nie mogę :)
A nie lepiej bash, ifconfig, route, iwconfig, i pier* wicd?
Albo najlepiej - eth0 na stałe, wlan0 na dhcp i wpagui zamiast wicd.
Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie - to wpagui.
I ewnetualnie pppconfig , wvdial - ew. qtwvdialer do ppp.
Pozdrawiam
;-)
Jacekalex napisał(-a):
A nie lepiej bash, ifconfig, route, iwconfig, i pier* wicd?
Albo najlepiej - eth0 na stałe, wlan0 na dhcp i wpagui zamiast wicd.
Tak to ja mam od początku.
Ale zapragnąłem poużywać tego narzędzia :)
- Lepsze jest wrogiem dobrego.
- Jeśli działa to nie ruszaj.
- Nie jedz żółtego śniegu.
- itd.
hehe i powiedzieliście dokładnie to od czego się powstrzymałem. Skoro przerzucił się na wicd ni mając sensownego powodu to znaczy, że chce się pomęczyć - dajcie się człowiekowi pobawić . :D
Na pewno Ciebie rozłącza?
Jak używałem WICD to przy używaniu drugiej karty sieciowej(eth0 aby przesłać coś po kabelku) nie tracił połączenia z pierwsza bezprzewodową (wlan0) chociaż WICD wskazywał co innego...
bobycob napisał(-a):
hehe i powiedzieliście dokładnie to od czego się powstrzymałem. Skoro przerzucił się na wicd ni mając sensownego powodu to znaczy, że chce się pomęczyć - dajcie się człowiekowi pobawić . :D
Nic nie dzieje się bez powodu.
Zadałem konkretne pytanie i na takie oczekiwałem odpowiedzi bądź nie jeśli jej nie ma.
k4misiek napisał(-a):
Na pewno Ciebie rozłącza?
Jak używałem WICD to przy używaniu drugiej karty sieciowej(eth0 aby przesłać coś po kabelku) nie tracił połączenia z pierwsza bezprzewodową (wlan0) chociaż WICD wskazywał co innego.
Jest tak.
Po starcie systemu wicd pokazuje połaczenie po kablu a po wifi nie.Ale wifi jest połaczone.
Wystarczy jednak kliknąć w połącz po wifi np po zmianie parametrów połaczenia i już jest dupa blada.
Albo jedno albo drugie.