Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chcę zrobić serwer seedbox na debianie (rtorrent + wtorrent) i tutaj rodzi isę problem ,chcę żeby użytkownicy nie hasali po folderach innych niż swoje home no i wiadomo przychodzi na pomoc jail /chroot tylko jest mały← problem rzekomo rtorrent + wtorrent gryzą się z chrootem ,macie jakiś pomysł jak to zabezpieczyć ? i mieć łatwą możliwość dodawania aplikacji userom?
Najlepiej spróbuj to zrobić wtedy się dowiesz czy "rzekomo" jest prawdą, bo ja śmiem wątpić.
dedyk będzie dziś ale nie chcę sie babrać potem z 2 tyg z konfingiem ,wg mnie omżę to być prawdą i chcę inaczej zabezpieczyć niz chrotem ,np jakąś upośledzoną powłoką ,tak jak rssh tylko że bez chroota ,znacie coś?
grsecurity/pax i jailkit - na poważne kłopoty (serwer).
chmod 700 na /home/user i umask 022 w /etc/profile - i powinno hulać, wśród normalnych użytkowników.
W praktyce grsecurity i sensowne ustawienia chmod/umask - powinny wystarczyć bez chroota.
Troche późno ale ma być też ssh i taki podstawowe rzeczy jak mc ekg irssi
A propo gsecurity ,to wystarczy że zainstaluje linux-patch-grsecurity2 z repo ,zresetuje serwer i mogę się brać za config? i czy jakis polski man do grsecurity jest ? bo nie mogę znaleść
Ostatnio edytowany przez mer (2011-01-23 18:34:57)
Strony: 1