Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-01-04 11:30:01

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Przejściówka SATA - ATA 44 Pin

Przekopałem Allegro ale nie bardzo trafiłem. Szukam przejściówki SATA - ATA 44pin.
Czyli chcę podłączyć dysk 2,5 SATA pod złącze ATA dla dysków 2,5 czyli 44pin (z zasilaniem).

Obawiam się, że kombinacja przejściówka do przejściówki (czyli najpierw ATA 44 - ATA 40 - SATA) może nie zadziałać.

Jeśli ktoś widział by coś takiego będę wdzięczny :)

#2  2011-01-04 22:37:07

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Przejściówka SATA - ATA 44 Pin

dlaczego kombinacja mialaby nie zadzialac? ... duze a male (laptopowe) ATA roznia sie tylko zlaczem i dodaniem do niego linii zasilania (jest to w zasadzie czysto mechaniczna przejsciowka)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2011-01-05 00:18:54

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Re: Przejściówka SATA - ATA 44 Pin

Szczerze to chodzi mi bardziej o coś takiego jak z linku (http://store.calexium.com/lang-en/cartes-alix-pc-en … our-alix.html) mam zamiar też podłączyć to do ALIX-a tam nie mam molexa żeby wyprowadzić zasialanie 5V, musiał bym poszukać w specyfikacji czy gdzieś jest na płycie albo podpiąć się do portu USB on chyba też ma 5V Kolejny problem to wtyki przejściówki są zazwyczaj żeńskie ATA 40 a dostać męskie ATA 40 żeby wpiąć i przejść na żeńskie ATA 44 może być problem.

-- EDIT --
OK znalazłem z 40 PIN męskie z gniazdem na 44PIN zasilanie 5V wezmę z ATA 44 tylko kable polutuję i powinno być dobrze. Kosztowało razem około 15 zł a nie 17 Eur :D

Ostatnio edytowany przez life (2011-01-05 00:42:25)

Stopka forum