Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przyznam się, że instalowałem debiana w ten sposób, że partycje / i swap sformatowałem a partycja /home została po yoperze nie chciałem tracić wielu rzeczy, tak na wszelki wypadek przed instalacją usunąłem wszystkie pliki konfiguracyjne z /home np .xsession i inne, poto żeby się nie gryzły z tymi z instalacji debiana i żeby instalator mógł sobie stworzyć własne. Problem w tym że gdy otworze terminal to widze napis "bash-2.05a$" z tego co wiem powinna tam też być nazwa użytkownika np "ff' pozatym w katalogu użytkownika nie mam pliku .bash_profile jest tylko .bash_history. Nie wiem o co tu chodzi, proszę o pomoc lub wyjaśniene mi tej sprawy. Z góry dzięki.
Twój prompt nie jest po prostu ustawiony, w tej chwili jest standardowy. możesz go ustawić sobie w pliku konfiguracyjnym .bashrc w Twoim katalogu domowym. Jak to zrobić opisane jest w man bash (wyszukaj prompt_command).
Nie mam .bashrc w katalogu domowym. Znalazłem tylko w /usr/share/language-env/pl takie pliki : dot.bashrc i dot.bash_profile (jest tam jeszcze pare innych).
W katalogu domowym wpisz "touch .bashrc"
i wklej sobie cos takiego
# ~/.bashrc: executed by bash(1) for non-login shells.
# see /usr/share/doc/bash/examples/startup-files (in the package bash-doc)
# for examples
# If running interactively, then:
if [ "$PS1" ]; then
# don't put duplicate lines in the history. See bash(1) for more options
# export HISTCONTROL=ignoredups
# check the window size after each command and, if necessary,
# update the values of LINES and COLUMNS.
#shopt -s checkwinsize
# enable color support of ls and also add handy aliases
if [ "$TERM" != "dumb" ]; then
eval `dircolors -b`
alias ls='ls --color=auto'
#alias dir='ls --color=auto --format=vertical'
#alias vdir='ls --color=auto --format=long'
fi
# some more ls aliases
#alias ll='ls -l'
#alias la='ls -A'
#alias l='ls -CF'