Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kurcze. Panowie mam taki banalny problem. Nie wglebialem sie w konfoguracje, przyklad znalazlem na sieci.
Mam takie oto wpisy w konfigu sysloga
source s_tcp {udp(ip(192.168.252.10) port(514));}; destination serw { file("/var/log/connections.log");}; log { source(s_tcp); destination(serw);}; source s_tcp {udp(ip(77.x.x.x) port(515));}; destination serw2 { file("/var/log/connections_choc.log");}; log { source(s_tcp); destination(serw2);};
Teraz tak, jak mam tak ustawione, to loguje mi ruch z drugiego wpisu, albo nie loguje wcale.
Natomiast gdy drugi wpis zakomentuje, to loguje mi ruch z pierwszego...
Co mam tu skopane?
OK. Dzieki. Sprawdze.
Ale to jeszcze nie koniec moich klopotow. Zauwazylem rowniez, ze z nieznanego mi powodu od pewnego czasu - rano, gdy nastepuje uruchomoenie logrotate przez crona, syslog-ng tez jest restartowany a wlasciwie nastepuje reload konfigu. Tworzony jest nowy plik z logami, ale syslog-ng nic do niego nie zapisuje :-(. Dopiero moj reczny restart, powoduje, ze logi ponownie sa zapisywane do pliku.
W syslogu o tej godzinie pojawia sie
syslog-ng[21303]: Configuration reload request received, reloading configuration; checkpc[487]: Read_file_list: cannot stat required or included file '//etc/printcap' - Nie ma takiego pliku ani katalogu checkpc[490]: Read_file_list: cannot stat required or included file '//etc/printcap' - Nie ma takiego pliku ani katalogu
Zgaduję, że logrotate robi rotację i tworzy świeże pliki z logami, ale syslog-ng zapisuje do starego uchwytu pliku, pomimo iż logrotare zmienił mu nazwe.
Sam logrotate robi pewnie SIGHUP na syslogu, ale potrzebny jest pełny restart.
Dzieki za podpowiedz. Dopatrzylem sie, ze w cron.daily, jest skrypt syslogd - bo sysloga mialem. a w nim cos takiego
test -x /usr/sbin/syslogd-listfiles || exit 0 test -x /sbin/syslogd || exit 0 test -f /usr/share/sysklogd/dummy || exit 0 set -e cd /var/log for LOG in `syslogd-listfiles` do if [ -s $LOG ]; then savelog -g adm -m 640 -u root -c 7 $LOG >/dev/null fi done for LOG in `syslogd-listfiles --auth` do if [ -f $LOG ]; then chown root:adm $LOG chmod o-rwx $LOG fi done # Restart syslogd # /etc/init.d/sylogd reload-or-restart > /dev/null
Chyba wystarczy jak zmienie ostatnia linijke na syslog-ng restart i powinno pykac.
nie jest dobrze jak dwa systemy rotuja te same logi ... ja bym wywalil ten skrypt cronowy ... polecam tez zrobic purge na syslogd
Z tym sysklogd to pomylka, niby w cron.daily jest, ale wywale go bo i tak nie ma to zadnego zaczenia. Spojrzalem w conf. logrotate i widze, ze to on jest odpowiedzialny za "reload" syslog-ng.
Zmienilem w dwie linijki. bo Mialem mniej wiecej tak:
/var/log/syslog {
rotate 7
daily
compress
postrotate
/etc/init.d/syslog-ng reload-or-restart >/dev/null
endscript
}
/var/log/connections.log {
rotate 30
daily
notifempty
compress
}
/var/log/connections_choc.log {
rotate 30
daily
notifempty
compress
postrotate
/etc/init.d/syslog-ng restart >/dev/null
endscript
|
W tym momencie jak mowilem - przestawalem mi tworzyl mi pliki connections i connections_choc, ale nic do nich nie logowal.
W sumie mimo, ze z pozoru jest to bledne, to dopoki nie aktualizowalem systemu - dzialalo to ok. Potem dopiero zaczela sie kaszana.
W kazdym razie, zrobilem tak: i dzisiaj przestal mi w ogole logowac do wszystkich plikow - sysloga, messages itd. Dopiero reczny restart pomogl.
Jeszcze jest blad? Co znaczy postrotate?
/var/log/syslog {
rotate 7
daily
compress
#postrotate
# /etc/init.d/syslog-ng restart >/dev/null
# endscript
}
/var/log/connections.log {
rotate 30
daily
notifempty