Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Temat taki obgadany już chyba, ale coś mi nie gra.
Jest sobie serwer podłączony do netu, który rozdziela ten net dalej. Są sobie reguły iptables. Całoś jest robiona wg wzrou: http://stary.dug.net.pl/texty/masq.php
W sieci wewnętrznej, za natem, jest sobie drugi serwer który ma robić za serwer www. Tam ma być przekierowany port 80.
Wklepywałem już różne regułki iptables i niby jest ok, bo przekierowuje port 80 na ten serwer wewnętrzny, ale tylko tylko maszyny wewnątrz sieci. Te z zewnątrz już nie.
Ostatnia regułka, jaka jest wklepana, to:
iptables -I FORWARD -p tcp -d ip_zew --dport 80 -j ACCEPT iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 0/0 --dport 80 -j DNAT --to ip_wew iptables -I FORWARD -p udp -d ip_zew --dport 80 -j ACCEPT iptables -t nat -I PREROUTING -p udp -i eth0 -d 0/0 --dport 4672 -j DNAT --to ip_wew
eth1 to mój WAN na serwerze głównym, eth0 to siec. wew.
dzięki za pomoc
radziojedi napisał(-a):
Temat taki obgadany już chyba, ale coś mi nie gra.
Jest sobie serwer podłączony do netu, który rozdziela ten net dalej. Są sobie reguły iptables. Całoś jest robiona wg wzrou: http://stary.dug.net.pl/texty/masq.php
W sieci wewnętrznej, za natem, jest sobie drugi serwer który ma robić za serwer www. Tam ma być przekierowany port 80.
Wklepywałem już różne regułki iptables i niby jest ok, bo przekierowuje port 80 na ten serwer wewnętrzny, ale tylko tylko maszyny wewnątrz sieci. Te z zewnątrz już nie.
Ostatnia regułka, jaka jest wklepana, to:Kod:
iptables -I FORWARD -p tcp -d ip_zew --dport 80 -j ACCEPT ^^^^^^^ tu powinno być ip_wew forwrdowane do wewnątrz na port 80 iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 0/0 --dport 80 -j DNAT --to ip_wew ^^^^^^ - tu dałeś że ruch przychodzący na eth0 piszesz ze to LAN dlatego z zewnątrz nie przekierowuje najlepiej wywal cale -i iptables -I FORWARD -p udp -d ip_zew --dport 80 -j ACCEPT ^^^^^^ - po pierwsze to samo z ip po drugie po co udp ? WWW działą na tcp. iptables -t nat -I PREROUTING -p udp -i eth0 -d 0/0 --dport 4672 -j DNAT --to ip_weweth1 to mój WAN na serwerze głównym, eth0 to siec. wew.
dzięki za pomoc
Ostatnio edytowany przez maro (2010-12-29 18:49:30)