Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam dość irytującą sprawę, dwa dyski (sda, sdb). i co uruchomienie to się ze sobą zamieniają. system się bez problemu odpala i montuje zasoby bo jest to po uuid robione ale mam w cronie zrobione monitorowanie temperatury itp. a dyski się zmieniają ze sobą :(
Jest jakiś sposób żeby wymusić na systemie że sda i sdb mają być zawsze tymi samymi?
Jeden dysk podpięty jest przez SATA drugi jako ATA. System jest na tym z ATA.
Dziwne, ale czasami tak bywa, BIOS-y są i lepsze i gorsze... Napisz własne reguły udev http://reactivated.net/writing_udev_rules.html
Po co? Używaj UUID oraz LABEL i niech się przedstawiają nawet jako sdh i sdz.
Jak już koniecznie musisz coś zrobić na urządzeniu blokowym, to dowiązania symboliczne masz w /dev/disk/by-uuid/ i /dev/disk/by-label/.
Minio napisał(-a):
life napisał(-a):
mam w cronie zrobione monitorowanie temperatury itp. a dyski się zmieniają ze sobą
Poza tym UUID czy LABEL są dla partycji na dyskach, a nie dla samych dysków. Choć co ciekawe, widzę że na przykład hddtemp przyjmuje też partycje... A wracając do problemu — kiedyś szukałem rozwiązania podobnej sytuacji i nie znalazłem. Jednak tam wymagania też były większe, kernel musiał być bez initrd (a kernel bez initrd nie przyjmie wpisów po uuid itp.) i już na etapie montowania "/" nie mylić dysków.
OK dzięki, regułki dla udev pomogły (przynajmniej jak narazie po kilku restartach jest ok i trzyma to co zaplanowałem) :)
ArnVaker napisał(-a):
Minio napisał(-a):
life napisał(-a):
mam w cronie zrobione monitorowanie temperatury itp. a dyski się zmieniają ze sobą
Poza tym UUID czy LABEL są dla partycji na dyskach, a nie dla samych dysków.
Bo to wielki problem usunąć z uzyskanego ciągu znaków, o którym wiadomo ze ma formę XdYZ, ostatni znak (który zawsze jest cyfrą, i to jedyną cyfrą w całym ciągu znaków).
Minio napisał(-a):
Bo to wielki problem usunąć z uzyskanego ciągu znaków, o którym wiadomo ze ma formę XdYZ, ostatni znak (który zawsze jest cyfrą, i to jedyną cyfrą w całym ciągu znaków).
co nie zmienia faktu, że jest to workaround a nie rozwiązanie problemu ;))
winnetou: jak dla mnie to ten problem nie istnieje. Problemem nie jest to że system losowo oznacza te same dyski w różny sposób, tylko to że użytkownik polega na danych, o których wie że nie są powtarzalne.
Zwłaszcza że jest jeszcze /dev/disk/by-path/, z którego można w prosty sposób wyciągnąć nazwę głównego urządzenia blokowego (bez cyferek).
Ostatnio edytowany przez Minio (2010-12-23 10:33:54)