Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-12-22 16:19:31

eTo - Użytkownik

eTo
Użytkownik

[+]Gnome -konfiguracja przeglądarki plików i regulacja kontrastu/gamma

Ostatnio przeszedłem z Lennego na na Squeeze i miałbym dwa szybkie pytanka.

1. Jak zmienić styl "paska położenia' w przeglądarce plików?
Chodzi mi o ta, aby zamiast tych paneli była wyświetlana normalna tekstowa ścieżka dostępu. Albo (opcja idealna) czy dałoby się ten pasek skonfigurować tak, aby na samym początku tego paska dodać przycisk zmieniający pomiędzy widokiem ścieżki tekstowej a takim jak jest domyślnie? Czy żeby to osiągnąć raczej trzeba by było zmienić menedżera okien?

2. Korekcja kontrastu/Gamma.
Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie, ale jak dla mnie wszystko jest przejaskrawione, zatem próbowałem dokopać się do tych ustawień jednak bezskutecznie. Zatem czy jest jakiś sposób aby to ustawić?
Wolałbym nie zmieniać ustawień w monitorze, gdyż Debiana mam ustawionego obok Widowsa i tam wydaje mi się wszystko w porządku.

Ostatnio edytowany przez eTo (2010-12-23 01:58:50)

#2  2010-12-22 17:00:09

Marvell - Członek DUG

Marvell
Członek DUG

Re: [+]Gnome -konfiguracja przeglądarki plików i regulacja kontrastu/gamma

Ad 1.

gconf-editro>apps>nautilus>preferences>always use location entry

Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.

#3  2010-12-22 17:19:28

eTo - Użytkownik

eTo
Użytkownik

Marvell napisał(-a):

Ad 1.

gconf-editro>apps>nautilus>preferences>always use location entry

Dzięki Marvell, w sumie o to mi chodziło :)

#4  2010-12-22 17:55:55

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Ad. 2 - http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17942 ale się nie odważyłem :P

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#5  2010-12-22 18:18:24

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

To ja dorzucę, że do samej gammy wystarczy łagodniejszy w obejściu xgamma (co ciekawe na takich samych ustawieniach różnie zmieniają kolory :)).

A poza tym podejrzewam, że w GNOME jest jakiś program do regulacji w sposób inny niż dla barbarzyńskich geeków graficzny.

Ostatnio edytowany przez azhag (2010-12-22 18:22:58)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2010-12-22 19:11:05

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

azhagu, tu nie chodzi o barbarzyński (lub nie) sposób regulacji.
W "nielubianym" systemie, regulacja gammy i kontrastu to możliwość jednym kliknięciem podglądu nowych i starych ustawień, ewentualnie na jednym ekranie ustawienie dwu opcji, i kontrola czy dobrze się zrobiło.
Tu tego nie ma. Trudno.
A kalibrator sprzętowy (dobry) kosztuje od 1,5 tys. w górę.
Przewaga sprzętowego, to regulacja matrycy na poziomie samej matrycy, co skutkuje jednakowymi nastawami bez względu na zainstalowany system operacyjny.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#7  2010-12-22 19:35:41

eTo - Użytkownik

eTo
Użytkownik

Dzięki za pomoc z poprawką gammy, póki co xcalib robi swoje, choć z xgamma może też coś pokombinuje :)
W sumie może i jest jakiś graficzny sposób, ale ja także sie do niego nie dokopałem. Poza tym nie mam nic przeciwko grzebaniu w konsoli (choć w stu procentach pewnie sie w niej jeszcze nie czuje, to w sumie już się przekonuje, że to tekstowe ustrojstwo nie gryzie tak mocno jak się obawiałem ;} ), bo w sumie prędzej czy później wypadałoby umieć się w niej poruszać, jeśli choć trochę poważniej myśli się o przesiadce na Debiana. Choć jak ustawie go raz i będę miał spokój na 2 lata jak niektórzy to się oczywiście nie obrażę :D
A teraz kończąc ofrop, jeszcze raz dzięki za pomoc, to w sumie wszystko co potrzebowałem wiedzieć :)

Edit:
hmm.. albo coś knocę, albo nie mogę zedytować nazwy tego tematu i dostawić [solved] / [+]

Ostatnio edytowany przez eTo (2010-12-22 19:45:23)

#8  2010-12-22 22:23:49

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

eTo napisał(-a):

W sumie może i jest jakiś graficzny sposób, ale ja także sie do niego nie dokopałem.

Ja też nie... choć w sumie nie szukałem. Oczywiście poza nvidia-settings, którego sam używam, ale on jest ściśle związany z zamkniętymi sterownikami dla kart Nvidii, a Ty z tego co widzę masz Radeona... Hmm, może pod Radeony też jest tego typu aplikacja od producenta?

eTo napisał(-a):

hmm.. albo coś knocę, albo nie mogę zedytować nazwy tego tematu i dostawić [solved] / [+]

Po prostu tytuł tematu może mieć ograniczoną liczbę znaków (70 o ile dobrze widzę), a Ty akurat trafiłeś już w ten limit idealnie. Możesz go sobie zwyczajnie trochę skrócić. :)

#9  2010-12-23 01:51:40

eTo - Użytkownik

eTo
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

Ja też nie... choć w sumie nie szukałem. Oczywiście poza nvidia-settings, którego sam używam, ale on jest ściśle związany z zamkniętymi sterownikami dla kart Nvidii, a Ty z tego co widzę masz Radeona... Hmm, może pod Radeony też jest tego typu aplikacja od producenta?

Szczerze mówiąc chyba jest pod nazwą Catalyst Control Center. Ale pamiętam z moich doświadczeń w windowsie. Ale z tego co pamiętam bardzo szybko usunąłem (1. zżerało chyba pamięć w tle 2. jak chciałem napisać "ć" to włączałem w.w. ccc.. i mogłem tego nijak obejść, mimo, że próbowałem zmienić kombinację klawiszy włączającą ccc, wyłączyć tą funkcje w ogóle, po prostu nic nie działało, choć w ustawieniach skrótów stała jak wół inna kombinacja klawiszy..). Od tego momentu instaluje tylko podstawowe stery i jakoś idzie. Co prawda w ustawieniach grafiki dochodziły jakieś opcje do bardziej szczegółowej konfiguracji, ale czy była korekcja gamma i jasności nie jestem w stanie teraz stwierdzić, bo po ostatnim formacie coś nakręciłem jak zwykle ze sterownikami i tych opcji od ati tym razem nie mam.. a wszystko działa jak ma działać przez dłuższy czas więc wolę już nie ruszać bo nie chce mi się formatować windy jeśli by coś poszło nie tak :D

Jeśli chodzi o Debiana, to jadę na otwartych sterownikach i jest całkiem dobrze, a przynajmniej żadnych problemów jeszcze nie mam. Z początku na Lennym troche kombinowałem, czy aby na pewno stery są dobre i jest 3d, ale jak w końcu wszystkie znaki na ziemi, niebie i konsoli mówiły że jest, to nie kombinowałem z zamkniętymi. Inna sprawa, że mój radek jest już od dawna nie wspierany, więc teraz pewnie i tak otwarte stery są lepsze niż oficjalne przeznaczone dla Linuksa (mimo, że pewnie także nie są już rozwijane).
Ale może jak kiedyś będzie mi się nudzić, to poeksperymentuje Debianie "testowym" jakiego zamierzam sobie zrobić ze squeeze dla amd64 jako swoistego poligonu doświadczalnego :)

ArnVaker napisał(-a):

Po prostu tytuł tematu może mieć ograniczoną liczbę znaków (70 o ile dobrze widzę), a Ty akurat trafiłeś już w ten limit idealnie. Możesz go sobie zwyczajnie trochę skrócić. :)

Akurat o tym nie pomyślałem, lol. Jakbym chciał, to by mi to tak nie wyszło :D

Stopka forum