Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie.
Jestem jeszcze w pewnych akranach Linuksa trochę nieobeznany, dlatego z góry bardzo proszę o wyrozumiałość.
Mam Debiana Lenny ze środowiskiem fluxbox.
Zainstalowałem sobie odtwarzacz MOC i tu moje pytanie.
Ponieważ na "starcie" jest on strasznie brzydki ( niebieskie tło listy utworów ), próbowałem nieco grzebać w pliku config aby zmienić mu np. domyślny kolor na jakiś inny, co nie przyniosło żadnych rezultatów.
Pliki edytowałem za pomocą gedit i zmiany poprawnie się zapisywały jednak bez efektu zmian w odtwarzaczu.
Próbowałem również w themes zmieniać wpisane kolory w poszczególnych plikach i też nic.
Co robię źle?
Moc zainstalowałem z konsoli, po instalacji w moim User_folder powstały dwa foldery - moc-2.4.4 i ukryty /.moc
W jednym jak i drugim próbowałem dokonywać zmian i ciągle nie mam satysfakcjonującego mnie efektu.
Zarówno i po wpisaniu mocp w XTerm lub w jakimkolwiek innym Terminalu ciągle Moc jest niebieski :(
Proszę o jakieś wskazówki.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Domyślny motyw ustawiasz za pomocą Theme = nazwa motywu w ~/.moc/config:
# Theme file. This can be absolute path or relative to # /usr/share/moc/themes/ (depends on installation prefix) or ~/.moc/themes/ Theme = alldefault
Można też uruchomić za pomocą:
mocp -T nazwa_motywu
Mój theme do moc wygląda tak
background = white black
frame = yellow black
window_title = white black
directory = white black bold
selected_directory = black yellow
playlist = white black
selected_playlist = black yellow
file = white black
selected_file = black yellow
marked_file = yellow black
marked_selected_file = black yellow
info = yellow black
status = white black
title = yellow black
state = yellow black
current_time = white black bold
time_left = white black bold
total_time = white black bold
time_total_frames = white black
sound_parameters = white black bold
legend = white black
disabled = black black bold
enabled = white black bold
empty_mixer_bar = white black
filled_mixer_bar = black yellow
empty_time_bar = white black
filled_time_bar = white yellow
entry = white black
entry_title = yellow black bold
error = yellow black bold
message = yellow black bold
plist_time = white black
A mój jest w kolorach neutralnych :)
# alldefault theme by azhag <azhag@dug.net.pl> # this theme is modifiaction of # Black theme by Arn <arn.alduomacil@gmail.com> background = default default frame = default default window_title = default default directory = default default selected_directory = default default reverse playlist = default default selected_playlist = default default reverse file = default default selected_file = default default reverse marked_file = default default bold marked_selected_file = default default bold,reverse info = default default selected_info = default default bold marked_info = default default bold marked_selected_info = default default bold status = default default title = default default bold state = default default current_time = default default bold time_left = default default bold total_time = default default bold time_total_frames = default default sound_parameters = default default bold legend = default default disabled = default default enabled = default default bold empty_mixer_bar = default default filled_mixer_bar = default default reverse empty_time_bar = default default filled_time_bar = default default reverse entry = default default entry_title = default default error = default default bold message = default default plist_time = default default
azhag napisał(-a):
Można też uruchomić za pomocą:
Kod:
mocp -T nazwa_motywu
To wszystko załatwia.
Sam bym na to nie wpadł
Dzięki wielkie wszystkim, widać ,że Moc jest z Wami ;).
Pozdrawiam
Term
Żeby nie klepać tyle w terminal theme którego chcesz używać definiujesz w ~./moc/config
azhag już o tym wyżej pisał i pokazywał
azhag napisał(-a):
# Theme file. This can be absolute path or relative to
# /usr/share/moc/themes/ (depends on installation prefix) or ~/.moc/themes/
Theme = alldefault
U mnie jest
Theme = pupa
Podajesz nazwę jaką dałeś swemu theme.
One muszą się znajdować w ~/.moc/themes
ilin napisał(-a):
Żeby nie klepać tyle w terminal theme którego chcesz używać definiujesz w ~./moc/config
azhag już o tym wyżej pisał i pokazywał
Dlatego też podziękowałem Wszystkim za rady :D
Tymczasowo opcja -T nazwa_innego_niż_domyślny_kurde_niebieski_motyw absolutnie mi wystarcza.
he he
Natomiast jak popracuję nad własnym motywem to dam go na stałe.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Term