Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Szukałem na forum, trochę jest tego, ale zależy mi na aktualnych informacjach. Chodzi o potrzebne pakiety. Chodzi o skonfigurowanie zarządzania zasilaniem: dyskami (czemu one pod Debianem tak trzaskają głowicą?), przygaszanie, wygaszanie matrycy, usypianie, hibernacja (czego się teraz używa: tuxonice, pmutils), obsługa touchpada, ewentualnie obsługa dodatkowych klawiszy (Fn, te dodatkowe na panelu bez potrzeby bindowania), zarządzanie mnożnikiem procesora. O czymś zapomniałem?
Pozdrawiam
wszystko dziala, a jak nie dziala to da sie zrobic. ;-)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17919 - tutaj masz wszystko odnośnie hibernacji i suspend przy pomocy pm-utils, jest jeszcze rozpoczęty wątek zarządców cpu.
Zainteresuj się pakietem laptop-mode-tools.
Jeśli chodzi o klawiaturę itd środowisko gnome u mnie wszystko z automatu zrobiło, nawet przy instalacji tylko podstawowego pakietu gnome-core.
Jak skonfigurować ten laptop-mode-tools? Ustawiłem parkowanie głowicy dysku na 254 pod podłączonym AC, a on nadal trzyma mi 128. Co jeszcze trzeba odkomentować?
Mam też problem z logowaniem się na konsolę tty*. W ogóle system nie chce mnie wpuścić, coś trzeba skonfigurować jeszcze? (zarówno na roota, jak i usera). W gdm się zalogowałem.
Pozdrawiam
hornet napisał(-a):
Jak skonfigurować ten laptop-mode-tools? Ustawiłem parkowanie głowicy dysku na 254 pod podłączonym AC, a on nadal trzyma mi 128. Co jeszcze trzeba odkomentować?
Mam też problem z logowaniem się na konsolę tty*. W ogóle system nie chce mnie wpuścić, coś trzeba skonfigurować jeszcze? (zarówno na roota, jak i usera). W gdm się zalogowałem.
Pozdrawiam
logi, logi, chce oglądać Twoje logi. Pokaż co masz w logach i zapodaj trochę więcej info na temat "nie wpuszczania na TTY". No i pasowałoby żebyś napisał jak się próbujesz wbić na TTY
Post nie na temat... Do usunięcia
Ostatnio edytowany przez hornet (2010-12-18 20:36:10)
Odnośnie problemów z logowaniem, to radziłbym ci założyć drugi wątek, bo nijak nie pasuje on do tematu tego wątku.
Poza tym mógłbyś napisać jakiej wersji Debiana używasz, czy coś zmieniałeś w systemie, jakie komendy wpisujesz i co po nich widać w logach...
Im mniej bałaganu, tym prędzej otrzymasz odpowiedzi na swoje pytania.
Nie podoba mi się ten pakiet laptop-mode-tools. Czemu on wymaga w zależnościach hal, który jak każdy wie jest martwy? Co prawda można odinstalować.. ale po co go w ogóle instalować?
Debian testing.
Nie wymaga, jedynie poleca...
amidala / # aptitude install laptop-mode-tools -s Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: laptop-mode-tools Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: ethtool hal hdparm sdparm wireless-tools 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 108 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 598 kB. Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … _i_sugerowane
Trzeba jeszcze zmienić:
ENABLE_AUTO_MODULES
z 0 na 1.