Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam !
Mam problem z moim serwerem proftpd, stworzyłem specjalnego użytkownika pod konto ftp, niestety nie mogę się połączyć, bo pokazuje taki błąd:
Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną... Odpowiedź 220 ProFTPD 1.3.0 Server ready. Polecenie: USER server Odpowiedź 331 Password required for server. Polecenie: PASS ****** Odpowiedź 530 Login incorrect. Błąd: Błąd krytyczny Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
Mój proftpd.conf
# /etc/proftpd.conf # tego tlumaczyc chyba nie trzeba - wpisz swoje ServerName "FAQ proftpd server" ServerAdmin abuse@tpsa.pl # dostepne warianty dla ServerName: standalone i inetd # zalecam standalone ServerType standalone # wyswietlenie ServerName DOPIERO PO autentykacji DeferWelcome on # ustawiamy w przypadku pojedynczego serwera DefaultServer on # port na ktorym proftpd ma sluchac [tu 21 w standardzie]. Port 21 # umask okresla jakie prawa maja miec nowozakladane pliki # ustawienie 022 wydaje sie byc rozsadnym # prawa = 777 - Umask [ dla katalogow ] # prawa = 666 - Umask [ dla plikow ] Umask 022 # Timeout'y TimeoutLogin 120 TimeoutIdle 600 TimeoutNoTransfer 900 TimeoutStalled 3600 # Okresla liczbe procesow # Dziala tylko w standalone mode [zostaw 30 chyba ze budujesz # server produkcyjny - ale wtedy to nie to FAQ ;) ] MaxInstances 30 # Ustawia grupe i usera z jaka podniesie sie serwer. # Nie chcesz przeciez zeby chodzilo z uprawnieniami root'a User psycho Group psycho # Ustawia najwyzszy osiagalny katalog dla ftp [nie chcemy zeby userzy # panoszyli sie po calym systemie # ustawienie: DefaultRoot ~ zamknie kazdego usera w jego $HOME # DefaultRoot ~ # Log z przesylanych danych TransferLog /var/log/xferlog # Dostep do plikow/katalogow ExtendedLog /var/log/access.log WRITE,READ write # logi z autoryzacji/prob autoryzacji ExtendedLog /var/log/auth.log AUTH auth # Formatowanie logow LogFormat default "%h %l %u %t \"%r\" %s %b" LogFormat auth "%v [%P] %h %t \"%r\" %s" LogFormat write "%h %l %u %t \"%r\" %s %b" # Wyjasnienie do 'japonskich znaczkow' powyzej: #%h - nazwa maszyny zdalnej, z ktorej nastepuje polaczenie #%l - nazwa uzytkownika maszyny zdalnej (wg. identd), #%u - identyfikator zautentykowanego uzytkownika lokalnego, #%t - data i godzina wywolania danej komendy, #%r - komenda otrzymana od klienta, #%s - status z wykonania komendy, #%b - ilosc bajtow przeslanych jako rezultat wykonania komendy, #%v - nazwa serwera wirtualnego, ktorego dotyczy wpis, #%P - pid procesu obslugujacego dane polaczenia, #%a - adres IP maszyny zdalnej, z z ktorej nastepuje polaczenie. # Info wyswietlane po zalogowaniu [jesli podasz tu sciezke do pliku, # to bedzie liczona od DefaultRoot DisplayLogin welcome.msg # Jesli chcesz zeby pliki mozna bylo nadpisywac... AllowOverwrite on # Jesli chcesz aby mozna bylo podejmowac przerwane sciaganie AllowRetrieveRestart on # Ograniczenia dot. liczby sesji: 1. Ogolem 2. Dla jednego hosta MaxClients 30 " ktos inny sie dorwal...poczekaj troche..." MaxClientsPerHost 2 " 3 sesja z tego samego hosta ? nie zarzynaj mnie !" # Jesli chcemy userowi testuser 'umilic zycie' # Czytaj 'ograniczyc transfer' - podajemy wartosc w Kb/sec TransferRate APPE,STOR,RETR,STOU 1.0 user testuser # Pomysl CZY NAPRAWDE TEGO CHCESZ - jesli tak to odhaszuj ta dyrektywe # i usun usera root z /etc/ftpusers # RootLogin on <Anonymous ~ftp> User ftp Group ftp # We want clients to be able to login with "anonymous" as well as "ftp" UserAlias anonymous ftp # Limit the maximum number of anonymous logins MaxClients 10 # We want 'welcome.msg' displayed at login, and '.message' displayed # in each newly chdired directory. DisplayLogin welcome.msg DisplayFirstChdir .message # Limit WRITE everywhere in the anonymous chroot <Limit WRITE> DenyAll </Limit> </Anonymous> # Jesli chcesz zezwolic na dostep tylko z okreslonych IP... odhaszuj #<Limit LOGIN> #Order allow,deny #Allow from XXX.XXX.XXX.XXX # dopuszczalny adres IP... #Allow from XXX.XXX.XXX.XXX # dopuszczalny adres IP... #Allow from XXX.XXX.XXX.XXX # dopuszczalny adres IP... ##... #Deny from all # A reszta niech idzie do diabla... #</Limit> UseIPv6 off
Konto anonymouse działa prawidłowo, a zwykle konta ftp nie. Jestem przekonany w 100 %, że dobrze wpisuję login i hasło
Hmm, jedyne co przychodzi do głowy to zły login lub hasło, tak jak to napisano w błędzie. Może dodałeś swojego użytkownika do /etc/ftpusers? Czemu używasz tego konfiga, ten z dystrybucji jest ok, a w tym masz jakieś takie: "ServerAdmin abuse@tpsa.pl", to twój e-mail? Wątpię.
kamikaze napisał(-a):
Hmm, jedyne co przychodzi do głowy to zły login lub hasło, tak jak to napisano w błędzie. Może dodałeś swojego użytkownika do /etc/ftpusers? Czemu używasz tego konfiga, ten z dystrybucji jest ok, a w tym masz jakieś takie: "ServerAdmin abuse@tpsa.pl", to twój e-mail? Wątpię.
dzięki za podpowiedź, zaraz ustawię ten standardowy, login i hasło musi być dobrze, bo przy tworzeniu nowych użytkowników jest to samo
@edit
Zapomniałem wspomnieć, że na serwer gdzie stoi mój vps były ataki udp, dostałem konsolę awaryjną wszystko jest ok, ale to może ma wpływ na połączenie się z serwerem ftp ?
Ostatnio edytowany przez Duo (2010-12-18 16:46:57)
Hmm, to nie powinieneś teraz z konsoli awaryjnej zrestartować system by doprowadzić do normalnego uruchomienia? Kiedyś się opiekowałem serwerem na ovh i tam jakoś to tak wyglądało, że jak coś się skopało można to było naprawić przez konsolę, potem po naprawie reboot i system wstaje lub coś w tym stylu, jeśli dobrze pamiętam. Co do ServerAdmin powinien być email do administratora serwera, tak jak to teraz masz to jakby ktoś miał coś do serwera to by wysyłał maile do abuse@tpsa.pl ;]
Mam możliwość restartowania hypervm, po zrestartowaniu vps nadal to samo mam