Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Cos namieszałem z apt-get'em i nie wiem jak to teraz naprawić.
(Odczytywanie bazy danych ... 87287 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia courier-imap-ssl 4.4.0-2 (wykorzystując .../courier-imap-ssl_4.4.0-2_i386.deb) ... ERR: config file missing invoke-rc.d: initscript courier-imap-ssl, action "stop" failed. dpkg: ostrzeżenie - poprzedni skrypt pre-removal zwrócił kod błędu 1 dpkg - próba wywołania skryptu z nowego pakietu ... ERR: config file missing invoke-rc.d: initscript courier-imap-ssl, action "stop" failed. dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/courier-imap-ssl_4.4.0-2_i386.deb (--unpack): podproces nowy skrypt pre-removal zwrócił kod błędu 1 dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska: podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/courier-imap-ssl_4.4.0-2_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Coś mu chodzi o config ale nie wiem gdzie jest?
Faktycznie cos namieszałeś
zapodaj
apt-get clean
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2010-12-14 19:38:25)
Zapodałem ale jak chcem coś instalować lub osuwać to pokazuje sie to samo.
dpkg --force-all -P courier-imap-ssl
?
Potem zainstalować ten pakiet ponownie...
Po wykonaniu
dpkg - ostrzeżenie, problem zignorowany po użyciu opcji --force: Pakiet jest w złym stanie - powinien zostać przeinstalowany przed usunięciem. (Odczytywanie bazy danych ... 87278 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie courier-imap-ssl ... ERR: config file missing invoke-rc.d: initscript courier-imap-ssl, action "stop" failed. dpkg: błąd przetwarzania courier-imap-ssl (--purge): podproces pre-removal script zwrócił kod błędu 1 dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska: podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: courier-imap-ssl
nawt go zainstalować nie chce
To spróbuj go tak samo zainstalować teraz:
dpkg --force-all -i /var/cache/apt/archives/courier-imap-ssl_4.4.0-2_i386.deb
:)
==================================
Ze skryptu /etc/init.d/courier-imap-ssl:
if ! [ -f ${sysconfdir}/imapd ]; then echo "ERR: config file missing" exit 1 fi if ! [ -f ${sysconfdir}/imapd-ssl ]; then echo "ERR: config file missing" exit 1
Wygląda na to, że brakuje konfigów /etc/courier/imapd i/lub /etc/courier/imapd-ssl, które znajdują się zresztą w tymże pakiecie... i dlatego nie mógł położyć usługi. Grzebałeś w tym czy on tak sam z siebie? Sprawdź czy tak jak wyżej się zainstaluje, jeżeli nie to pomyślimy dalej.
Dzięki wyciągnąłem z paczki te 2 pliki i przegrałem do katalogu courier i zainstalował.