Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam sobie system który sprawdza czy są pakiety do upgrade a jak są to wysyła do administratora informację o potrzebie aktualizacji. Jednak nie zawsze chce się wszystko aktualizować np. kernel jak można sprawdzić czy są jakieś aktualizację lecz w wyłączeniem aktualizacji z listy, pobieranej z pliku lub wpisanej na stałe, albo można zaznaczyć w systemie że tej wersji nie chcę instalować, niech przypomni się przy następnej wersji.
Po pierwsze: apt-get czy aptitude?
djjanek napisał(-a):
lub wpisanej na stałe
Ku mojemu zaskoczeniu na przykład taki wpis zachowuje się tak jak pytasz:
Package: pakiet1 pakiet2 ... Pin: version Pin-Priority: 991
Pin: version, release, origin... w sumie na każdym działa tutaj w ten sam sposób ;)
Pin-Priority: wiadomo... wyższy niż masz ustawiony dla dostępnych repozytoriów
To działa, ale nie wiem dlaczego... w sumie nie powinno ;) Idealne byłoby podbicie priorytetu aktualnie zainstalowanych pakietów (domyślnie 100), ale nie wiem czy to da się zrobić bez podawania wersji... Może inaczej — powyższy wpis właśnie to robi — nie wiem czy da się to zrobić jakoś "elegancko"...
Poza tym standardowe hold, chyba zarówno apt-get jak i aptitude obsługują je tak samo.
======================
djjanek napisał(-a):
albo można zaznaczyć w systemie że tej wersji nie chcę instalować, niech przypomni się przy następnej wersji.
aptitude forbid-version służy dokładnie do tego...
Strony: 1