Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Wczoraj spotkałem się problem uszkodzeniem prawdopodobnie tablicy partycji, a mianowicie dokonałem zmianę rozmiaru partycj / (ext4) ,i to się udało (zmniejszyłem jej rozmiar), niestety kiedy zmniejszałem partyycję /home (ext4) której rozmiar jest rzędu 1TB, Live CD Ubuntu niestety się zawiesiło i wymagany był reset (dysk wtedy nie wykonywał żadnej pracy), niestety po stracie systemu spotkała mnie nie miła niespodzianka, system nie był wstanie zamontować mojej partycji /home, pierwszy super blok partycji jest uszkodzony, sprawdzałem inne (e2fsck -n a później -b) niestety sprawa wygląda o tyle źle ,że te super bloki które sprawdzałem są niesprawne więc tu moje pytanie, jak naprawić taką partycje?
Wpadłem na pomysł TestDisk (Może on sobie z tym poradzi).
A oprócz tego myślę żeby:
-Poprawnie zmienić rozmiar partycji.
-Dokonać naprawy testdiskiem.
-FSCK na partycji.
Więc co począć w takiej sytuacji.
Ostatnio edytowany przez SpeedVin (2010-11-27 12:15:58)
A próbowałeś:
e2fsck -pfDC0 /dev/partycja_home
Ja zawsze wykonywałem takie polecenie po przechodzeniu z ext3 na ext4 (naprawiał bloki i system plików)
Niestety to polecenie nie daje nic, otrzymuje po prostu kommunikat o treści:
Bad Magic Number in superblock
Co niestety mówi, że praktycznie nie mam szans na odbudowanie partycji...
:(
Zostaje tylko format ;)
TestDisk ?
Strony: 1