Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Jestem tu nowy i w linuxi tez jestem nowy! ;) Witam wszystkich serdecznie!!!
Temat moze zagadkowy... Mam dwa komputery, Komputery sa identyczne pod kazdym wzgledem. Mam czasy zsynchronizowane z ntp.nask.pl. Na obu komputerach pracuja te same aplikacje, ktore o okreslonej godzinie maja zaczac dzialac jednoczesnie.
Niestety nie udalo sie na razie ani raz, zeby zaczely jednoczesnie pracowac pomimo zgodnosci zegarow.
Teraz pytania.
Jak mozna kontrolowac priorytety procesow?
Jak i gdzie mozna (o ile mozna) zmienic priorytet podczas uruchamiania. zeby nie robic tego recznie za kazdym razem?
Jak ograniczyc ilosc procesow uruchomieniowych do minimum (tzn. co jest zbedne)?
Jak zrobic z jednego komputera w sieci LAN serwer NTP dla reszty?
Z tymi procesami to mysle (chociaz nie wiem czy poprawnie) zeby wszystkie mialy niskie priorytety (?) a interesujace mnie aplikacje mialy wysokie priorytety (-20).
Mam nadzieje, ze to nie bedzie problem ;)
Pozdrawiam,
Krzys.
Co do priorytetów - to polecam lekturę:
man nice man renice
co do serwera czasu - to lubieżne i brutalne gwałcenie Google czasem daje wyniki :), np
pierwszy wynik dla "debian time ntp server"
http://www.debianadmin.com/ntp-server-and-client-co … n-debian.html
Jak ograniczyc ilosc procesow uruchomieniowych do minimum (tzn. co jest zbedne)?
Potrzebne jest to, czego używasz, niepotrzebne to, czego nie używasz.
Reszta to znajomość systemu i swoich oczekiwań względem tego systemu, a przede wszystkim doświadczenie.
To by było na tyle
;-)
Strony: 1