Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Przeniosłem partycję /home w ramach tego samego dysku. Niestety nie mam zapamiętanych ustawień co do profilu. Czy tak powinno być?
To co robiłem:
/dev/sda3 - źródło /dev/sda11 - cel # e2fsck -v -f -y /dev/sda11 # dd if=/dev/sda3 of=/media/dyskUSB/kopia/kopia_partycji.img # dd if=/media/dyskUSB/kopia/kopia_partycji.img of=/dev/sda11 #umount /dev/sda11 # fsck -V -t ext3 /dev/sda11 # e2fsck -v -f -y /dev/sda11 # resize2fs -p /dev/sda11
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-11-24 21:16:40)
Jeśli dd pracuje bezpośrednio na całej partycji to powinny być one odmontowane. Poza tym składania i kolejność poleceń jest prawidłowa. Swoją drogą dane na /home można zwyczajnie kopiować/kompresować. Tego rodzaju backup ma sens przede wszystkim jak chodzi o partycje, na których jest system.
Niestety nie mam zapamiętanych ustawień co do profilu. Czy tak powinno być?
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Po zmianie partycji należy oczywiście odpowiednio zmodyfikować wpis w /etc/fstab.
Zmodyfikowałem /etc/fstab oczywiście, mam (w nowym miejscu) partycję /home i do niej dostęp. Moje pytanie brzmi czy powinien mi po odtworzeniu obrazu partycji przywrócić ustawienia domyślne typu: znak zachęty w konsoli dla użytkownika kondzio14, więc na przykład .bash_profile etc..? Ponadto to co miałem na pulpicie, jest gdzieś w katalogu "lost+found", a nie w domowym. Utworzyłem po procesie odtwarzania katalog /home/kondzio14, bo go nie było zwyczajnie. Z pozostałymi plikami podobnie.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-11-25 11:22:57)
kondzio14 napisał(-a):
Moje pytanie brzmi czy powinien mi po odtworzeniu obrazu partycji przywrócić ustawienia domyślne typu: znak zachęty w konsoli dla użytkownika kondzio14, więc na przykład .bash_profile etc..?
Nie. Po udanym przeniesieniu użytkownik/użytkownicy nie powinni w ogóle zauważyć, że taka operacja miała miejsce.
Odtworzyłem jeszcze raz obraz partycji, z tym, że tym razem przy niepodmontowanej partycji docelowej. Wszystko jest ok, nie ma śladu po operacji :)
Strony: 1