Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-23 20:51:12

Snoeph - Nowy użytkownik

Snoeph
Nowy użytkownik

chroot debian przestał działać

witam wszystkich serdecznie, debiutuje na forum
Debian 5.0, chroot robiony za pomoca skryptu http://www.howtoforge.com/chroot_ssh_sftp_debian_etch_p2
wszystko działo bez problemowo do wczoraj.
stworzylem nowego uzytkownika, zrobilem make_chroot_jail.sh uzytkownik /home/uzytkownik /home/uzytkownik

przenioslo mi nowego uzytkownika do /home/jail i koniec. usunalem to co zostalo nowo wygenerowane recznie

nie bylo by w tym nic zlego gdyby nie to ze pozostale konta robione dzieki temu skryptowi i dzialajace po tej operacji do ssh access denied i po sftp tak samo.
uprzejmie bardzo prosze o pomoc, nie bardzo wiem jak to ugryzc. na pewno gdzies jakis jeden/dwa pliczki sie nadpisaly i cos trzeba usunac ale naprawde przejzalem co moglem i nie wiem co robic. konto ktore nie bylo zrobione przez ten skrypt dziala zarowno po ssh jak i sftp wiec to na pewno wina zawartosci plikow odpowiedzialnych za chroot

#2  2010-11-24 07:58:34

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: chroot debian przestał działać

Patrz do logów.

Stopka forum