Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
pytanie moje tym razem o ip gdzie w debianie zapisuje się jaki komp ma przydzielone ip
wiem że przydziela po macu automatycznie
w iptrafic za boga sie nie łapie jest moze jakis plik z przypisanymi ip ??
dziękuje za odpowiedź
Witam.
shirkan---to jest server czy co?jeśli to jest twój komp z debiankiem to polecenie ifconfig i ci wyświetli jaki masz adres i jaki mac.a to jest zawarte w pliku /etc/network/interfaces.jesli to serverek/routerek to pewnie masz dwa interfejsy.no i pewnie zrobionego firewalla lub jak tam wolisz.a jesłi przyznaje po macu i automatycznie to pewnie masz dhcp.czyli /etc/dhcpd.conf a jak masz firewalla czy cos tam lub inny skrypcik to pewnie w nim masz wszystkie ipki.
No chyba że chodzi ci o coś innego ale wtakim razie napisz po POLSKU.
Pozdrawiam
Witam.
shirkan---to jest server czy co?jeśli to jest twój komp z debiankiem to polecenie ifconfig i ci wyświetli jaki masz adres i jaki mac.a to jest zawarte w pliku /etc/network/interfaces.jesli to serverek/routerek to pewnie masz dwa interfejsy.no i pewnie zrobionego firewalla lub jak tam wolisz.a jesłi przyznaje po macu i automatycznie to pewnie masz dhcp.czyli /etc/dhcpd.conf a jak masz firewalla czy cos tam lub inny skrypcik to pewnie w nim masz wszystkie ipki.
No chyba że chodzi ci o coś innego ale wtakim razie napisz po POLSKU.
Pozdrawiam
to jest serwer do niego podpięte są 2 switche
chce sie dowiedzieć jakie ip ma łącze bezprzewodowe podpięte do jednego switcha i niewiem jak się za to zabrać
jak to jak.jeśli do switcha jest podpiety AP to jeśli otrzymuje adres z dhcp to wszystko masz w /etc/dhcpd.conf.ale z dświadczenia wiem ze AP przypisuje sie stałe IP.a jaki masz adres sieci na interfejsie??wtedy musisz poszukac.
A tak nawiasem() co ty kombinujesz??
Urządzeń swoich nie znasz??
dostałem w spadku
i mi wifi nie chodzi
a gość przedemną który się tym zajmował jest świętej pamięci i musze dochodzić do wszystkiego sam dobrze że chociaż hasło mam
a co to za AP?najprościej jakiś program do zarządzania AP zapodać.a jak nie to szukać recznie ipków z klasy w sieci.bo jesli nie masz tego w pliku z dhcp to nie wiem jak ty masz to poustawiane.bo skoro piszesz że przyznaje automatycznie to musisz to mieć w dhcp.chyba ze cos innego??
A publiczny adres servera masz??jak co to wieczorem możemy siąsc i pokminić.
pozdrawiam
Podejrzyj sobie plik
/proc/net/arp
tam bedziesz mial IP i MAC'i kompow z ktorymi system nawiazywal polaczenia moze tak znajdziesz AP
A moze to dhcp na AP przydziela Ci IP a nie debian? Ale wtedy tez to powinno byc w tym pliku.
Pozdro!!!
no jak ne znasz ip ap'a to wes pojedzij po sieci nmapem albo jak kolega wyzej spradz tablice arp jesli se nie dasz rady to psozukaj w necie jakie parametry ma ten AP defaultowo wes go zresetuj i na nowo poustwiaj :]
heh ja ma router i jakos w /proc/net/arp nie mam zadnyc wpisow dotyczacych MACow i IP ktore moj router nawiazal z userami .... Wszystkei pliki z /proc/net sa wielkosci 0 ... Jak to mzoan wytlumaczyc?
ze 0 to bardzo dobrze, ale to jeszcz nie znaczy ze tam nic nie ma ;)
a moze masz plik /etc/ethers ?
heh ja ma router i jakos w /proc/net/arp nie mam zadnyc wpisow dotyczacych MACow i IP ktore moj router nawiazal z userami .... Wszystkei pliki z /proc/net sa wielkosci 0 ... Jak to mzoan wytlumaczyc?
ŁOPATOLOGICZNIE:
w MC najedź na plik i wciśnij F3 :)