Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Cały dzień się męczę żeby dobrze skompilować kernel.
Mam ESXi i postawiłem debiana na virtualce.
W configu wirtualki mam LSI Logic Parallel - controller SCSI
Oczywiście w configu go zapodałem a dalej mam błąd przy uruchomieniu
A robisz jajo z initrd czy bez? Bo jeśli bez, to taki kernel nie przyjmie "/" podanej po uuidach...
Dzięki za szybką odp.
Jajko robię ta komendą
pierw : make potem: make-kpkg --revision 1.0 --append-to-version -router --initrd --initrd kernel_image
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-11-20 22:23:01)
I on faktycznie tworzy to initrd i masz je dodane w konfigu gruba?
Pytam, bo kiedyś make-kpkg właśnie tego nie robił, nie wiem jak teraz...
Mam
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.33.2-router root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.33.2-router root=UUID=2abb4351-98b9-452e-874c-945c7a7f5892 ro quiet initrd /boot/initrd.img-2.6.33.2-router
hmm, czyli to pewnie jednak nie to, ale możesz na próbę całkiem usunąć root=...
czyli zostawić tylko:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.33.2-router ro quiet
jeżeli jest dobrze skompilowany, to i bez tego powinien wstać
Dalej to samo.
Na zwykłym fizycznym sprzęcie nigdy nie miałem problemów a na virtualce męczę się cały dzień :(
To co mu brakuję widać że dysku nie może odczytać który jest na kontrolerze LSI logic.
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-11-20 22:53:30)
Szczerze mówiąc nie wiem... Dziwne trochę, że pluje się o nieprawidłowy format SCSI_WAIT_SCAN, ten moduł zaznaczony jest w każdym jednym konfigu i przez konfiguratory kernela nie można tego nawet zmienić. To jest vmware tak? Masz te vmware'owe kontrolery wkompilowane?
To jest server XSERIES 346, postawiony ESXi który dla maszyn wirtualnych przypisuje kontroler LSI.
Podjąłem jeszcze jedną próbę zrobiłem config zaznaczając * a nie jak wcześniej M.
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-11-20 23:14:54)
Tu jest wyszczególnione co powinno być w kernelu: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/VMware_Guest#Kernel_options
Możesz przejrzeć czy czasem czegoś newralgicznego nie pominąłeś...
Zadziałało
DZIĘKI!!!