Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Próbuje odpalic dovecota. jednak w logach mam coś takiego jak próbuje się telnetować:
Nov 9 16:46:34 h2 dovecot: auth: Fatal: No passdbs specified in configuration file. PLAIN mechanism needs one Nov 9 16:46:34 h2 dovecot: master: Error: service(auth): command startup failed, throttling
W jakim pliku co mam zmienic? Uzywam vpopa z mysqlem do tego.
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2010-11-18 11:18:25)
A co to jest vpop?
Konfig pokaż.
I z jakim serwerem smtp działa dovecot?
To by było na tyle
;-)
Vpopmail ;-) A SMTP to qmail. Ogólnie robie to wg bardzo świerzego przepisu: http://notes.sagredo.eu/node/8 i configi mam takie jak tam...
To lepiej podepnij dovecota do mysql (do bazy vpopmaila):
konfig dovecot-sql.conf:
driver = mysql connect = host=/var/run/mysqld/mysqld.sock user=dovecot password=<hasło> dbname=vpopmail ssl_cipher=DHE-RSA-AES256-SHA default_pass_scheme = PLAIN password_query = SELECT CONCAT(pw_name, '@', pw_domain) AS user, pw_clear_passwd AS password FROM vpopmail WHERE pw_name LIKE '%n' AND pw_domain LIKE '%d' user_query = SELECT 89 AS uid, 89 AS gid, pw_dir AS home, concat('*:bytes=', floor (`pw_shell` /1)) AS userdb_quota_rule FROM vpopmail WHERE pw_name LIKE '%n' AND pw_domain LIKE '%d'
W dovecot.conf:
auth default { mechanisms = plain login cram-md5 passdb sql { args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf } userdb sql { args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf } }
To by było na tyle
;-)
Mh... mam troszkę inne configi...
root@host:/usr/local/dovecot/etc/dovecot/conf.d# ls -1 10-auth.conf 10-director.conf.disabled 10-logging.conf 10-mail.conf 10-master.conf 10-ssl.conf 15-lda.conf 20-imap.conf 20-lmtp.conf.disabled 20-pop3.conf 90-acl.conf 90-plugin.conf 90-quota.conf auth-checkpassword.conf.ext auth-deny.conf.ext auth-ldap.conf.ext auth-master.conf.ext auth-passwdfile.conf.ext auth-sql.conf.ext auth-static.conf.ext auth-system.conf.ext auth-vpopmail.conf.ext
Co to w ogóle za system operacyjny, i coś Ty w ogóle porobił?
Każda stabilna wersja dovecota czy to 1.0, 1.1, czy 1.2 obsługuje skrzynki imap zgodne z formatem qmaila.
A podpinając dovecota do bazy danych, bez pośrednictwa vpopmaila powoduje, że nawet po usunięciu czy awarii qmaila czy vpopmaila, dovecot dalej działa, i umożliwia dostęp do poczty.
Poza tym dovecot 2.06 - to wersja testowa, zawiera błędy, i trzeba bardzo dobrze znać dovecota, żeby taką wersję puszczać na serwer docelowy.
Sznurek: Dovecot - wersja 1.11 (o ile pamiętam):
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=132887
A tutaj jest cała dokumentacja dovecota:
http://wiki.dovecot.org/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-10 13:21:59)
System operacyjny to debian. Inaczej był tu nie pisał. To moja ulubiona distro serwerowa;-)
Powiem tak. 2lata temu zainstalowalem na 2 maszynach qmail-toastera wg przepisu http://www.shupp.org/toaster/?page=qmail i przyznam że sprawuje się doskonale, zarówno w małych jak i dużych środowiskach produkcyjnych. Oczywiście troszkę go spersonalizowałem, ale chodzi idealnie. Naprawde qmail perfekcyjnie radzi sobie z dużymi jak i małymi wysyłkami.
Cały toaster jest całkiem fajną sprawą. Wcześniej nie korzystałem z dovecota, tylko z samego vpopa połączonego z qmailem oraz courier-imapa. Wtedy też zapisałem się na liste dyskusyjną qmail-toastera. Prześledziłem troszkę wątków i jeden gościu właśnie stworzył takiego aktualnego toastera i podał mi link: http://notes.sagredo.eu/node/8 I wszystko robie zgodnie z tym przepisem. Dlatego wolałbym się tego trzymać tego opisu by dovecot był osbługiwany przez qmaila. Tutaj musi być jakiś głupi błąd ;-)
A co do wersji, to co proponujesz? Przecierz teraz osattnia stable jest 2.0.7 wiec 2.0.6 jest jak najbardziej stabilna wersją.
U mnie (Gentoo) najnowsza stabilna wersja ma numer 1.2.15
net-mail/dovecot
Available versions: ~*1.1.19 (~)1.2.2 (~)1.2.3 (~)1.2.4 (~)1.2.9 1.2.15 (~)2.0.1 (~)2.0.5 (~)2.0.6
Na stabilnego Debiana dovecota w wersji 2* też nie znajdziesz, dowód: http://packages.debian.org/search?keywords=dovecot
wersja z dnia 10 Listopada 2010.
Więc gdzie jest ten stabilny dovecot 2.07?
Gotowy pakiet źródłowy, a gotowy pakiet wdrożony i przetestowany w środowisku danej dystrybucji, to dwie różne sprawy.
Zwłaszcza, że "stabilny" dovecot nie oznacza - bezbłędny.
Sam kiedyś kompilowałem ze źródeł 1.2.12 - i w stabilnym dovecocie nie działał deliver (LDA) zadziałał za to w wersji z paczki, i to wcale nie najnowszej wersji.
Poza tym w serwerze pocztownym masz pojęcie możliwego punktu awarii.
Autoryzacja w mysql - dovecot sprawny, błąd mysql - ryzyko = 1
Autoryzacja przez vpopmail, vpopmail sprawdza w bazie mysql - dovecot sprawny ryzyko awarii vpopmail=1 + mysql=1 suma równa się 2.
A dovecot nie potrzebuje vpopmaila, żeby korzystać z bazy sql vpopmaila, szybciej robi to sam przez socket mysql, gotowe zapytania do bazy Ci podałem.
W nowej wersji dovecota być może będzie trzeba coś w nich zmienić, dovecot z wersji na wersję co chwila zmienia parametry konfiguracyjne.
Ale generalnie, to i tak mniej roboty, niż kombinowanie, dlaczego dovecot nie ma uwierzytelnienia przez vpopmail.
Każde zapytanie do bazy możesz sprawdzić i poprawić w phpmyadmine, i pretestować przez bezpośrednie połączenie z mysql.
Ja np do bazy vpopmail, korzystając z gniazda dovecot-auth, zapiąłem postfixa, tak, że można było się przełączać między dwoma serwerami (postfix i qmail), i oba działały na tych samych skrzynkach.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-10 21:00:59)
No na gł str dovecota jest napisane: http://dovecot.org/list/dovecot-news/2010-November/000181.html czyli jest nowy dovecot i pisze ze stable. Może twoje repo nie lapie w gentoo tej nowszej.. nie wiem...
A co do autoryzacji. Okey. Masz racje. ale niezbyt wiem howto (chyba że byś coś podrzucił...) Dlatego też robie wg tego opisu.
Tak na marginesie, to dobrze byłoby ten wątek zakończyć rozwiązaniem tego konkretnie problemu, by nie odbiegać w inne rozwiązania myślę ;-)
Stable na stronie Dovecota, to jest świerzy produkt, który trzeba zgrać z zależnościami, w poszczególnych dystrybucjach, stąd masz obsuwy, - i nie w Gentoo, gdzie testowo jest wersja 2.06, ale w Debianie Sidzie, gdzie najnowsza wersja, to 1.2.15.
Co do dovecota, nie ważne, jaką masz wersję, byle działała.
Natomiast o wiele lepiej bedzie działała podpięta bezpośrednio do mysqla (do bazy vpopmaila),
niż podpięta do vpopmaila.
Prostsze do zrobienia (odpowiednia konstrukcja zapytania do bazy danych - na wiki dovecota są przykłady), niż żenić go z vpopmailem, który i tak trzyma dane kont w mysql, i dla dovecota byłby tylko pośrednikiem.
Poza tym na linii dovecot - baza danych, znacznie łatwiej wyłapać błąd, niż na linii dovecot - vpopmail - baza danych.
I to próbuję bezskutecznie wytłumaczyć komuś na przestrzeni .... ilu postów?
Wersja dovecota i vpopmaila nie mają tu nic do rzeczy.
I to wszystko
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-10 20:58:46)
Witka,
Rozwiążanie problemu jest banalne.
W dovecot.conf nie miałem linijki:
!include conf.d/*.conf
A wykumałem to przez to, że mimo ustawionego pliku z logami w 10-logging.conf logował do sysloga ;-)