Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Podczas próby kompilacji nie wiadomo czemu nie są znajdowane polecenia cp i rm. Tak to wygląda:
k2:/tmp/lng-0.21# make make -C devel_utils make[1]: Wejście do katalogu `/tmp/lng-0.21/devel_utils' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/tmp/lng-0.21/devel_utils' make -C devel_utils/atari make[1]: Wejście do katalogu `/tmp/lng-0.21/devel_utils/atari' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/tmp/lng-0.21/devel_utils/atari' make -C devel_utils/apple make[1]: Wejście do katalogu `/tmp/lng-0.21/devel_utils/apple' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/tmp/lng-0.21/devel_utils/apple' rm -f include/config.h make: rm: Polecenie nie znalezione make: [kernel] Błąd 127 (zignorowany) make -C kernel make[1]: Wejście do katalogu `/tmp/lng-0.21/kernel' cp c64/config.h ../include/config.h make[1]: cp: Polecenie nie znalezione make[1]: *** [../include/config.h] Błąd 127 make[1]: Opuszczenie katalogu `/tmp/lng-0.21/kernel' make: *** [kernel] Błąd 2 k2:/tmp/lng-0.21# cp cp: brakujący argument plikowy Spróbuj `cp --help' dla uzyskania informacji. k2:/tmp/lng-0.21# rm rm: brakujący argument Spróbuj `rm --help' dla uzyskania informacji. k2:/tmp/lng-0.21#
Co moglibyście mi doradzić w tej sytuacji?
Tak, zainstalowany w wersji 6.10-6
Spróbuj wydać polecania:
whereis cp
i
echo $PATH
a następnie pokaż wyniki.
//edit
Nie doczytałem logu do końca, jednak masz dostęp do tych poleceń....
A tak właściwie co kompilujesz i dlaczego w /tmp? Zobacz gdzie ten make próbuje szukać tych poleceń...
Ostatnio edytowany przez pioki (2010-11-17 21:24:37)
Kompiluję linuksa na Commodore 64 -> http://lng.sourceforge.net/
Pliki miałem na pendrive, i tak jakoś z braku pomysłu przeniosłem je do /tmp, bo z dysku zawsze szybciej niż z usb. Zresztyą próbowałem też kompilować w folderze na pendrive i też tak wyszło.
W Makefile znalazłem coś takiego, ale nie wiem czy tutaj tkwi problem:
xport PATH+=:$(PWD)/devel_utils/:$(PWD)/devel_utils/atari:. export LUPO_INCLUDEPATH=:$(PWD)/kernel:$(PWD)/include export LNG_LIBRARIES=$(PWD)/lib/libstd.a export COMPFLAGS export MACHINE
Ostatnio edytowany przez osemka (2010-11-17 21:33:54)