Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problem odnośnie list rozwijanych ( html/php/mysql )
Mam przykładowo trzy listy rozwijane które zawierają dane z tabeli mysql'a np:
mysql_connect ("localhost","user","haslo"); mysql_select_db (baza); $zapytanie = "SELECT * FROM tabela "; $wykonaj = mysql_query($zapytanie); $i=1; while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) { echo "<option>".$wiersz['nazwa'].""; $i++; } ?> <br> <? $wykonaj = mysql_query($zapytanie); $i=1; while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) { echo "<option>".$wiersz['nazwa1'].""; $i++; } ?> <br> $wykonaj = mysql_query($zapytanie); $i=1; while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) { echo "<option>".$wiersz['nazwa2'].""; $i++; } ?>
I chciałbym zrobić coś takiego że po wybraniu opcji np z pierwszej, pozostałe się zablokują.
Lub np zaznaczę opcję z drugiej i pierwsza i trzecia się zablokuje itd.
Ma ktoś może jakiś ciekawy pomysł na to??
To jest pełny kod? Jeśli tak to jak dla mnie nie ma co blokować bo nie ma żadnych list. Listy można blokować JavaScript-em odpalanym na onchange jednej listy ustawiający disabled na pozostałych.
tak jak pisze kamikaze, onchange i JS, mniej wiecej cos takiego:
<script> function blokada(id){ document.getElementById('opcja'+id).setAttribute('disabled','disabled'); } </script> <select id="opcja1" onchange="blokada(2);blokada(3)"><option>1</option><option>2</option></select> <select id="opcja2" onchange="blokada(1);blokada(3)"><option>1</option><option>2</option></select> <select id="opcja3" onchange="blokada(2);blokada(1)"><option>1</option><option>2</option></select>