Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-15 11:37:43

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

szhift + pgup

normalnie nie działa na nowo instalowanych stacjach. Na lennym jeszcze chodziło, a na squeeze już nie.
Jak to przywrócić ?
chodzi o czystą konsolę oczywiście

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#2  2010-11-15 17:29:29

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: szhift + pgup

Chciałem coś pokombinować, ale... u mnie działa.
Odpaliłem livecd LMDE... i tam też działa :)

Dziwne...

#3  2010-11-15 17:53:52

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Bodzio, sprawdź, czy Ci w ogóle w klawiaturze działa Shift / PgUp ;-)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#4  2010-11-15 18:53:47

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Jak nacisnę szhift + PgUp to dostaję jak poniżej. Ponieważ jak pamiętasz speakera wyłączyłem więc jest tylko to, w robocie dodatkowo mam pik głośniczka.

^[[~

Ach, i co za pech na FBSD też nie działa :P
Googlownica coś tam wspomina o podobnym problemie na Slacku ale nie ma rozwiązania

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#5  2011-01-02 23:42:39

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Kod:

ƒ Symbol: VGACON_SOFT_SCROLLBACK [=y]                                                                                                                                    ƒ  
  ƒ Type  : boolean                                                                                                                                                        ƒ  
  ƒ Prompt: Enable Scrollback Buffer in System RAM                                                                                                                         ƒ  
  ƒ   Defined at drivers/video/console/Kconfig:22                                                                                                                          ƒ  
  ƒ   Depends on: HAS_IOMEM [=y] && VT [=y] && VGA_CONSOLE [=y]                                                                                                            ƒ  
  ƒ   Location:                                                                                                                                                            ƒ  
  ƒ     -> Device Drivers                                                                                                                                                  ƒ  
  ƒ       -> Graphics support                                                                                                                                              ƒ  
  ƒ         -> Console display driver support                                                                                                                              ƒ  
  ƒ           -> VGA text console (VGA_CONSOLE [=y])

^Das ist primo. Warto jeszcze dodatkowo pokombinować z wielkością bufora (wszystko w konfiguratorze kernela)

Co do krzaków: keymapa (polecenie loadkeys). U mnie (gen2): /etc/conf.d/keymaps i ustawienie zmiennej KEYMAP na coś w stylu "pl".
Lista dostępnych keymap u Ciebie

Kod:

ls /usr/share/keymaps/i386/qwerty/

Stopka forum