Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hejka, zrobiłem sobie kopie partycji:
cat /dev/hda2|gzip > /home/backup/backup.img.gz
Wszystko ładnie pięknie, ale jak teraz odtworzyć tą strukture dysku ?
Z tego co wiem musze podmonotwać loop'a ale nie bardzo mi to wychodzi.
Mógłby ktoś pomóc ?
z góry dzięki
Jak na razie mousisz rozpakowac to poleceniem gunzip nazwa_pliku ale nie wiem czy opcja loop mozna podmontowac img iso sie da.
Też się tak zastanawiam. Ja osobiście robiłem za pomocą dd, i niczego nie montowałem, bo nie było potrzeby.
spoko to może mówie źle a możecie coś napisać więcej o "dd" bo nie kumam ...
Przyklad.. chcesz zrobic dokladna kopie dyskietki wiec piszesz:
dd if=/dev/fd0 of=plik_obrazu.img
a gdy go juz masz to:
dd if=plik_obrazu.img of=/dev/fd0
Jako przyklad daje dyskietke bo nie probowalem tego na partycjach, ale mysle ze normalnie pojdzie jak dyskietka.
pozdro
Też się dołańczam do powyższego pytania... po przeczytaniu man-a niestety nic mi sie nie rozjaśniło... gdzie są zapisywane obrazy robione przez "dd" i jak je użyć i czy da się wybrać daną partycje do backapu?
EDIT:
Ok w takim razie jeszcze pytanie ile miejsca zajmuje taki obraz? czy jest on skompresowany czy może jest to coś ala "raid"
Standardowo taki obraz zajmuje dokladnie tyle ile nosnik czyli z przykladu nie wazne ile danych na dyskietce jest - obraz zajmuje 1.4mega.
A tak nie standardowo to jak by było?... Ew. jakie oprogramowane potrafi robić skompresowane obrazy... chodzi mi o coś w stylu dosowego ghosta(niekoniecznie musi być ładne i niebieskie)... i jeszcze jedno może i nie najmądrzejsze pytanie jak to jest z de/fragmentacją dysków w linuksie? używam ext3
no był kiedyś jakiś projekt takiego linuchowego defraga, ale to była wersja 0.cośtam i wszyscy się bali tego używać ;)
jak kto chce spróbowac to zainstalować pakiet defrag, ale raczej odradzam takie zabawy
generalnie nie jest to nikomu potrzebne:
[darkstar:/home/rychu]# e2fsck -nf /dev/hda1
e2fsck 1.37 (21-Mar-2005)
Uwaga! /dev/hda1 jest podmontowany.
Uwaga: pominięto odtwarzanie z kroniki z powodu sprawdzania w trybie tylko
do odczytu.
Przebieg 1: Sprawdzanie i-węzłów, bloków i rozmiarów
Przebieg 2: Sprawdzanie struktury katalogów
Przebieg 3: Sprawdzanie łączności katalogów
Przebieg 4: Sprawdzanie liczników odwołań
Przebieg 5: Sprawdzanie sumarycznych informacji o grupach
/dev/hda1: 261731/1042432 plików (1.1% nieciągłych), 1300531/2084425 bloków
sory ludzie, ale taki poziom framentacji po wielu miechach używania na partycji / (root) to ja mam w dupie :P
(na partycji /home mam całe 6.4% — wiadomo dlaczego, ale też mi to specjalnie nie robi)
--
PS: heh, ale co to wszystko ma wspólnego z sieciami? xD
dd if=/dev/hda1 of=plik_obrazu
Zresztą już to ktoś napisał wyżej. Obraz jest dokładnie wielkości partycji (w tym przypadku hda1). plik_obrazu jest zapisywany w bieżącym katalogu, chyba, że ktoś wpisze pełną ścieżkę, co zupełnie nie przeszkadza.
Jeżeli jako parametr if=/dev/hda, to dd stworzy obraz całego dysku, razem z tablicą partycji, MBR-em oraz partycjami, więc całkiem przyjemnie.
Przywracając obraz na partycję należy ją uprzednio odmontować. Można później spakować ten obraz, ale nie znam programu, który mógłby robić skompresowany obraz.
dzieki ;)
sory ludzie, ale taki poziom framentacji po wielu miechach używania na partycji / (root) to ja mam w dupie :P
(na partycji /home mam całe 6.4% — wiadomo dlaczego, ale też mi to specjalnie nie robi)
Zadałem dlatego pytanie o defragmentator ponieważ norton ghost który to podobno radzi sobie z ext3 robi ładny syf z pliczkami po odtworzeniu systemu z obrazu (sprawdzane na partycjach typu fatXX)także poźniej trzeba po nim poukładać zabawki na swoich miejscach. Nie wiem jak to jest z partycjami linuksowymi.
dd korzysta z URZĄDENIA, a nie podmontowanej partycji. Dla tego programu jest naprawdę wszystko jedno, czy dane zczytuje z pliku, partycji, dysku, czy z myszy lub obudowy. W żaden sposób nie ingeruje on w dane, więc jeśli bajt x był na 28364892364 miejscu to po odtworzeniu będzie dokładnie w tym samym miejscu.
edit:
Poza tym nie przyrównuj gównianych narzędzi pod shita do porządnych z Linuxa.
nie zależy mi na gównianych narzędziach tylko na zaoszczedzeniu mniejsca na dysku bo tego nigdy za wiele a nie stać mnie na kupno dysku tylko dla potrzeb kopii systemu
mam pytanie czy można potem ten plikz zgzipować ?? da to jakieś efekty ?
Oczywiście, że pakowanie da efekty. Najlepsze będą, jak wolne miejsce na dysku będzie zapełnione zerami. Niestety nie wiem jak to zrobić.