Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dlatego nie działa bo nie ma tego urządzenia.
Pokaż teraz
lsmod | grep snd
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ lsmod | grep snd snd_usb_audio 86480 1 snd_usbmidi_lib 17413 1 snd_usb_audio snd_hda_codec_realtek 217971 1 snd_hda_intel 22107 2 snd_hda_codec 87552 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel snd_hwdep 5040 2 snd_usb_audio,snd_hda_codec snd_pcm 71475 4 snd_usb_audio,saa7134_alsa,snd_hda_intel,snd_hda_codec snd_seq_midi 4588 0 snd_rawmidi 17783 2 snd_usbmidi_lib,snd_seq_midi snd_seq_midi_event 6047 1 snd_seq_midi snd_seq 47174 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event snd_timer 19067 2 snd_pcm,snd_seq snd_seq_device 5744 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq snd 49006 20 snd_usb_audio,snd_usbmidi_lib,saa7134_alsa,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device soundcore 880 1 snd snd_page_alloc 7120 2 snd_hda_intel,snd_pcm kiki@ubuntu:~/Pulpit$
Daj
modprobe snd-pcm-oss
jak czysto wejdzie to wtedy zobacz czy pojawi sie /dev/dsp
czytam tu w internecie - a nie muszę mieć zainstalowanych pakietów OSS bo chyba nie mam
http://screenshooter.net/0854054/lvpxjym
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ modprobe snd-pcm-oss FATAL: Module snd_pcm_oss not found. kiki@ubuntu:~/Pulpit$
jeszcze zrestartuje komputer
Moduly z roota ladujemy.
też nie wchodzi
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ sudo modprobe snd-pcm-oss [sudo] password for kiki: FATAL: Module snd_pcm_oss not found. kiki@ubuntu:~/Pulpit$
a może dlatego że mam tak w ustawieniach
http://screenshooter.net/0297259/ectmhdu
Nie nie.
Tu mi się to jajo nie podoba.
Pokaż
modinfo snd-pcm-oss
U mnie to tak wygląda.
root@debian:/usr/src/linux-2.6.35.8# modinfo snd-pcm-oss filename: /lib/modules/2.6.35.8/kernel/sound/core/oss/snd-pcm-oss.ko alias: sound-service-?-12 alias: sound-service-?-3 license: GPL description: PCM OSS emulation for ALSA. author: Jaroslav Kysela <perex@perex.cz>, Abramo Bagnara <abramo@alsa-project.org> depends: snd-pcm,snd,snd-mixer-oss vermagic: 2.6.35.8 preempt mod_unload modversions PENTIUM4 parm: dsp_map:PCM device number assigned to 1st OSS device. (array of int) parm: adsp_map:PCM device number assigned to 2nd OSS device. (array of int) parm: nonblock_open:Don't block opening busy PCM devices. (bool)
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ modinfo snd-pcm-oss ERROR: modinfo: could not find module snd-pcm-oss kiki@ubuntu:~/Pulpit$
z sudo jest to samo :)
Nie wkompilowali tego modulu w ubuntowe jądro.
Moze jakaś aktualizacja jądra pomoże.
CONFIG_SND_PCM_OSS=m
Tak musi być.
Mozesz sprawdzic sobie w pliku /boot/config-wersja jądra
Linux 10.10 jądro systemu 2.6.35-23-generic
gnome 2.32.0
takie mam jądro
a co mam z poleceniem zrobić ?
Zrobiłam tak
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ CONFIG_SND_PCM_OSS=m kiki@ubuntu:~/Pulpit$ kiki@ubuntu:~/Pulpit$ sudo CONFIG_SND_PCM_OSS=m usage: sudo -h | -K | -k | -L | -V usage: sudo -v [-AknS] [-p prompt] usage: sudo -l[l] [-AknS] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-U username] [-u username|#uid] [-g groupname|#gid] [command] usage: sudo [-AbEHknPS] [-C fd] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-u username|#uid] [-g groupname|#gid] [VAR=value] [-i|-s] [<command>] usage: sudo -e [-AknS] [-C fd] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-u username|#uid] file ... kiki@ubuntu:~/Pulpit$
nie wiem czy dobrze :(
Ostatnio edytowany przez figa (2010-11-14 21:25:22)
Raczej chodziło tylko o to, że możesz sprawdzić czy ten moduł jest wkompilowany:
grep SND_PCM_OSS /boot/config-`uname -r`
tu wynik kiedy jest:
CONFIG_SND_PCM_OSS=m
a tu kiedy nie ma:
# CONFIG_SND_PCM_OSS is not set
u mnie nie jest wkompilowany jak widać
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ grep SND_PCM_OSS /boot/config-`uname -r` # CONFIG_SND_PCM_OSS is not set kiki@ubuntu:~/Pulpit$
Możesz dla testu sprobować równolegle zainstalować kernel z tego wątku.
Tam to jest włączone.
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=109452&page=55
Ilin - chyba przeceniasz moje umiejętności :(
Ja mam Ubuntu 10.10 a tam są chyba dla wcześniejszych wersji i na tym wątku jest tyle linków że ja nie wiem co mam zainstalować :(
Tu nie chodzi o najnowszy tylko o to co w niego wkompilowano.
Jajko sciągniesz poleceniem
wget http://dl.dropbox.com/u/2936246/linux-image-2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs_i386.deb
Zainstalujesz poprzez dpkg -i paczka.
Pokaż jeszcze
cat /etc/X11/xorg.conf
bo może Ci grafika od razu na nim się nie podnosić.
mam nvidie
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ cat /etc/X11/xorg.conf # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder63) Wed Sep 29 10:19:47 PDT 2010 Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 30.0 - 110.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection kiki@ubuntu:~/Pulpit$
Driver "nvidia"
zmien na próbę na
Driver "nv"
Zobacz czy na obecnym jaju grafa wstanie.
Jeśli nie to wiesz co zmienić aby było jak przedtem.
Wiem o co chodzi, zrobiłam sobie kopię xorg.conf :) . żeby sprawdzić czy się komputer na tym sterowniku uruchamia.
Zaraz zrestartuję X-y i zainstaluje to nowe jajko.
PS
Nie uruchamia się system a raczej X-y na sterowniku "nv" , zmieniłam na "nvidia".
Instaluję ściągniete jajko.
Ostatnio edytowany przez figa (2010-11-15 10:17:44)
Więc tak - to jajko nie ma wkompilowanego jak rozumiem sterownika nvidia bo X-y uruchomiły mi się ale na nv w xorgu. Jak zauważyłam podczas instalacji nie ma też wkompilowanego virtualboxa którego używam i polecenie nagrywania też nie działa - otoi wynik z konsoli
transcode v1.1.5 (C) 2001-2003 Thomas Oestreich, 2003-2009 Transcode Team [transcode] V: auto-probing | /dev/video0 (OK) [transcode] V: import format | (null) in (module=v4l2) [transcode] A: auto-probing | /dev/dsp (OK) [transcode] A: import format | PCM in (module=v4l2) [transcode] V: AV demux/sync | (1) sync AV at initial MPEG sequence [transcode] V: import frame | 512x384 1.33:1 encoded @ UNKNOWN [transcode] V: bits/pixel | 0.407 [transcode] V: decoding fps,frc | 25.000,3 [transcode] V: video format | YUV420 (4:2:0) aka I420 [transcode] A: import format | 0x1 PCM [48000,16,2] [transcode] A: export format | 0x55 MPEG ES Layer 3 [48000,16,2] 128 kbps [transcode] V: export format | unknown (module dependant) [transcode] V: encoding fps,frc | 25.000,3 [transcode] A: bytes per frame | 7680 (7680.000000) [transcode] A: adjustment | 0@1000 [transcode] V: IA32/AMD64 accel | sse3 sse2 sse mmx cmove asm [transcode] V: video buffer | 10 @ 512x384 [0x2] [transcode] A: audio buffer | 10 @ 48000x2x16 [import_v4l2.so] v1.6.2 (2008-10-25) (video) v4l2 | (audio) pcm [filter_resample.so] v0.1.6 (2007-06-02) audio resampling filter plugin using libavcodec [filter_resample.so] critical: Invalid settings [transcode] warning: Initialization of filter resample failed, skipping. *** glibc detected *** transcode: free(): invalid pointer: 0xa744e5a0 ***
tak że póki co wracam na stare śmieci :)
Może jest jakiś prosty sposób wkompilować to OSS do mojego systemu żeby się nie przewrócił ? a czy ja na pewno mam zainstalowane te OSS ? bo w pakietach zainstalowanych to nie mam :)
Tu teraz wygląda na jakieś błędy w ubuntowym transcode bo na tym jaju /dev/dsp jest.
Na ubuntu niestety nie poradzę.
Modułów do VB i nvidii nie ma w żadnym jaju one się kompilują podczas instalacji nvidii czy VB.
Tak że to nie było by problemem.
Jako ciekawostka. Wczoraj sąsiad znalazł jeszcze stareńką na pól rozbebeszoną kartę na bt878.
Wsadziłem ją do kompa znalazłem odpowiednie parametry i xdtv super na niej działa.
Wniosek taki xdtv na obecnym etapie działa z kartami na bttv i cx8800.
Nie działa z kartami na saa7134 niestety.
A ja zanim kupiłam kartę to naczytałam się żeby do Linuxa kupić właśnie saa7134 żeby nie było problemu :(
Na razie mam więc polecenia do nagrywania i oglądania TV i jest OK.
Pozdrawiam i dzięki za poświęcony czas. :)
Może zmienię kartę TV na jakąś tanią używaną :) - może taka byłaby dobra http://allegro.pl/prolink-pv-bt878p-fm-nicam-gw-i1319076453.html
Ostatnio edytowany przez figa (2010-11-15 17:49:26)
W sumie za poniżej 10zl to warto.
Na tej xdtv będzie śmigać. :)
bt878.
Ok - postaram się kupić jakąś taka kartę :) to w razie problemów wrócę do tematu - pozdrawiam.
figa napisał(-a):
to w razie problemów wrócę do tematu
Z pewnością. :)
Te karty raczej nie są automatycznie "wykrywane" trzeba je z palca definiować.